Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


1.7.14

Jean Bourdy Côtes du Jura Rouge 2009

Jean Bourdy Côtes du Jura Rouge 2009
  • Valmistaja: Domaine Caves Jean Bourdy
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Côtes du Jura
  • Maa: Ranska
  • Alue: Jura
  • Rypäleet: Pinot Noir (1/3), Poulsard (1/3), Trousseau (1/3)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 8,50e (Helmikuu 2014, Jean Bourdy)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Helmikuussa järjestetyssä, Ranskan luomuviinejä esitelleessä tapahtumassa pääsin tutustumaan biodynaamisesti viljelevän, juralaisen oldskool-tuottaja Jean Bourdyn tuotantoon. Viinejä esitellyt Jean-François vakuutti, että viinien maistaminen kannattaisi aloittaa talon punaviinistä ja siirtyä sitten valkoviinin kautta keltaisiin viineihin ja väkevöityihin viineihin. Noh, mikä minä olen ammattilaista kiistämään, luulisi herran itse tietävän parhaiten omat viininsä!

Bourdyn Côtes du Jura Rouge on tasainen sekoitus kolmea paikallista Juran lajiketta: maailmankuulua Pinot Noiria, hyvin hentoa ja aromaattista Poulsardia ja runkoa ja tanniineja tuovaa Trousseauta. Rypäleet puristetaan yhdessä mehuksi, jonka jälkeen niistä käytetyn viinin on annettu kypsyä 3-4 vuoden ajan jopa vuosikymmeniä vanhoissa tammitynnyreissä (viini on pullotettu useammassa erässä, minkä takia eri pulloista löytyvä viini voi olla viettänyt eri ajan tammessa). Itselle jäi mysteeri kuinka kauan aikaa maistamani viini oli tammitynnyreissä makoillut.

Väriltään viini on vaalean oranssinpunainen, minkä suurin syyllinen lienee Poulsard – tämä kyseinen rypäle kun ei pitkälläkään kuorien maseroimisajalla kykene tuottamaan kuin vaalean hailakanpunaisia viinejä.

Tuoksu on hyvin moniulotteinen ja ilmaisuvoimainen, tuoden nokkaan ihastuttavasti sekä freesiä punamarjaisuutta että naturaalimpien viinien villiä meininkiä. Kokonaisuudesta erottuu kevyen multaista maata, puolukkaa, vadelmaa ja hennosti camparimaista pomeranssinkuorta.

Viini tuntuu olevan suutuntumaltaan melko pehmeänpuoleinen, eikä erityisen hapokas, mutta tästä huolimatta viinin yleisilme on kuiva, ihastuttavalla tavalla kirpeä ja eloisa. Viini on hyvin freesi ja kepeä ja sen mausta löytyy tuoretta puolukkaa, hapankirsikkaa, aromaattista yrttisyyttä, kevyttä maamaisuutta ja hentoa Camparia. Tanniineja ei ole erityisen runsaasti, mutta ne tuntuvat mukavan reippaina ja pehmeähköön suutuntamaan nähden sopivasti särmää antavina.

Sekä pehmeänä että kirpeänä tuntuva jälkimaku jättää kielelle puolukkaa, vadelmaa, mineraalisuutta ja kevyttä yrttisyyttä. Pirteän eloisa ja puhdaspiirteinen jälkivaikutelma tuntuu suussa pitkään ja siistii mukavalla intensiteetillään paletin vaivattomasti.

Bourdyn punainen CdJ on kaikin puolin mainio, jossa yhdistyy upealla tavalla paikallinen, vuosisatoja pitkä viiniperinne ja hurmaava, natural-viineistä tuttu alavire – joka toki saattaa olla osa ikiaikaista viinintekokulttuuria. Viini on tietynlaisesta pehmeydestään huolimatta ihastuttavan kepeä, raikas ja eloisa, mikä nostaa sen juotavuuden aivan omalle tasolleen, joskin viinin kirpeys ja kevyt, mutta selkeästi tuntuva tanniinisuus eivät kulje nykyaikaisen viinin helpostilähestyttävyyden kanssa käsi kädessä.

Huvittavinta viinissä on se, että yleensä nykyisin valmistettavien kepeiden viinien sanotaan kestävän muutaman vuoden vuosikerrasta, kun taas tuhdeimmille ja rakenteikkaimmille viineille luvataan ikää usein keskimäärin n. 10-20 vuotta. Noh, Bourdy antaa tälle viinille kellarointipotentiaalia 50-60 vuodeksi – ja itse kyllä luottaisin näihin tyyppeihin, jos heiltä löytyy kellareistaan itse tehtyjä viinejä aina 1700-luvulta asti! Bourdy myös suoittelee sivuillaan antamaan viinille 2-3 tuntia hengittelyaikaa ennen nauttimista, tarjoilemaan sen 16-18-asteisena ja tarjoamaan sen kanssa esimerkiksi leikkeleitä, Raclette-juustoa, punaista tai valkoista lihaa tai grillattua lintua. Mikäs minä tähän olen mitään lisäämään, fiksulta kuulostaa.

Lyhyesti: Ihastuttavan freesi, eloisa, luonteikas ja kaikin puolin autenttinen Juran punainen, joka on nyt mitä ihastuttavimmassa tikissä, mutta tulee varmasti kehittymään ainutlaatuiseksi timantiksi vuosikymmenien aikana.

Arvio: Erinomainen – viini on tyyliltään lähinnä simppeli maalaisviini, joten se ei iske naamariin kuin miljoona volttia, mutta se on yksinkertaisesti niin harmoninen, luonteikas, rakenteeltaan tasapainoinen ja ihastuttavan aito, että se onnistuu osumaan juuri oikein meikäläisen mielihyväkeskukseen. Äärimmäisen hurmaava tuttavuus.

Hinnan (8,50e) ja laadun suhde: Naurettavan halpa – OSTA. HETI.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti