Jean Bourdy Château-Chalon 2006
- Valmistaja: Domaine Caves Jean Bourdy
- Tyyppi: AOC Château-Chalon
- Maa: Ranska
- Alue: Jura, Château-Chalon
- Rypäleet: Savagnin (100%)
- Koko: 0,62
- Hinta arviointihetkellä: 37,00e (Helmikuu 2014, Jean Bourdy)
- Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Seuraavana vuorossa jotain varsin ainutlaatuista. Nimittäin keltaiset viinit (vins jaunes) ovat itseoikeutetusti Juran viiniosaamisen huippu, kulminaatio ja singulariteetti, mutta ne jakautuvat edelleen omiin appellaatioihin. Tätä kyseistä erikoista viiniä valmistetaan Côtes du Juran, Arbois'n ja L'Étoilen alueilla, joissa jokaisella on oma tyylinsä. Sitten on vielä Château-Chalon, jota pidetään keltaisen viinin parasta pahdollista ilmentymää tuottavana alueena, ja täällä valmistetuja viinejä ei koskaan edes markkinoida varsinaisesti nimellä vin jaune, vaan ainoastaan nimellä Château-Chalon. Kuitenkin kaikki alueella valmistetut viinit ovat yksinomaan perinteisin menetelmin valmistettua keltaista viiniä.
Jo vuosisatojen ajan Château-Chalonin alueen on todettu tuottavan poikkeuksellisen runsasaromisia ja rakenteikkaita Savagnin-rypäleitä, jotka kypsyvät luotettavasti säilyttäen samalla upeasti korkean hapokkuuden ja joista saa te htyä ainutlaatuisen runsasta ja moniulotteista keltaista viiniä. Château-Chalonin valmistaminen ei kuitenkaan ole mikään läpihuutojuttu edes arvostetuimmille alueen tuottajille – tämä alue on nimittäin ainoa Ranskan viinialue, jossa vuosikerrat erikseen "julistetaan" (hieman Portviinin tyyliin) ja heikompina vuosikertoina viiniä ei tehdä lainkaan. Viininvalmistus ei sinällään eroa tavallisen keltaisen viinin valmistuksesta, eli viinien annetaan kypsyä ainutlaatuisen hiivahunnun kanssa kosketuksissa tammitynnyreissä vähintään 75 kuukauden (+6 vuotta) ajan, minkä jälkeen viinit pullotetaan alueelle tyypillisiin clavelin-pulloihin. Château-Chalonin tuottaja ei kuitenkaan vielä tässäkään vaiheessa voi huokaista helpotuksesta, sillä tämän jälkeen viini tulee maistattaa erillisellä laaduntarkkailijataholla, joka voi olla myöntämättä Château-Chalonin appellaatiota kyseiselle viinille, jos se ei täytä korkeita laatuvaatimuksia. Tällöin viiniä ei saa markkinoida edes vin jaunena, vaan ainoastaan Côtes du Jura Savagninina, joten n. 7 vuoden työ nollaantuu kertaheitolla!
Tämän maistamani viinin on valmistanut juralainen, biodynaamisesti viljelevä oldschool-tuottaja Jean Bourdy, ja pääsin maistamaan viiniä viime kevättalvella ranskalaisia luomuviinejä esittelevässä pikkutilaisuudessa talon edustajan, muhkeaviiksisen Jean-François Bourdyn opastuksella. Sain kätevästi perspektiiviä tähän ainutlaatuiseen viinityyliin maistamalla juuri ennen tätä viiniä Bourdyn samana vuonna valmistaman perustason keltaisen viinin.
Väriltään viini on kohtalaisen syvän keltainen – ei hirveästi syvempi kuin äskenmaistettu keltainen viini, mutta kuitenkin havaittavasti, minkä lisäksi tästä viinistä puuttuu tuottajan keltaisessa viinissä havaitsemani hento, vihertävä sävy.
Lasista kohoava tuoksu on todella runsas, moniulotteinen ja ekspressiivinen – kuitenkin samalla myös erittäin elegantti ja vivahteikas. Tuoksua hallitsee melko tasaisina elementteinä oksidatiivinen pähkinäisyys, manteli, madeiramainen toffee, ruskea omena ja hunajaisuus. Tuoksun pelkistäminen näihin pääaromeihin olisi kuitenkin pyhäinhäväistys, sillä seasta löytyy myös aivan uskomaton määrä erilaisia nyansseja kukkaisuudesta, sitruksenkuorista, aasialaisista mausteisuudesta, savusta, villihiivaisesta kirpeydestä, jne...
Maultaan viini on kuiva ja vivahteikas, sekä selkeästi tiukempi ja konsentroituneempi kuin perus-vin jaune. Hurmaavan intensiivisestä ja kompleksisen aromikkaasta makumaailmasta kieli erottaa ensimmäiseksi pitkän happikontaktin tuomaa pähkinäisyyttä, mantelisuutta ja makeuden illuusiota luovaa kuivan hunajaista aromia. Sitten sekaan rupeaa nousemaan suolaheinäisyyttä, merellistä mineraalia, villin kirpakoita aromeja, jonkinlaista epämääräistä paahteisuutta. Pitkän, oksidatiivisen kypsytyksen myötä kehittynyt runsas, jopa hieman öljyinen suutuntuma on varsin hyvin tasapainossa viinin hapokkuuden kanssa, sillä pystyn aistimaan viinin olevan varsin hapokas, mutta silti hapot tuntuvat hyvin vähäeleisiltä ja kokonaisuus tuntuukin kohtalaisen täyteläiseltä ja kohtalaisen hapokkaalta – kumpaakin osapuolta on sopivasti; ei liikaa, eikä liian vähän.
Jos keskimaku on jo hurmaava, pistää suuhun jäävä, upea jälkimaku entistä suurempaa vaihdetta silmään! Lähes loputtomalta tuntuvassa, jopa useita minuutteja voimakkaana tuntuvassa loppuliu'ussa häilyy kielellä aasian ja lähi-idän mausteisuutta, makeutta vihjaavaa hunajaisuutta, kevyttä pähkinärouhetta, hennolla otteella rusehtavaa omenaa, merellisen suolaista mineraalia ja aavistus villihiivaista happamuutta. Kokonaisuus on kuin rutikuivaa Fino-Sherryä, jota on terästetty tilkalla hunajaisen makeaa viiniä – vaikka kokonaisuus pysyykin alusta loppuun varsin kuivana.
Vaikka Bourdyn Vin Jaune oli kaikin puolin ihastuttavaa tavaraa, on talon saman vuosikerran Château-Chalon yksinkertaisesti niin hurmaava, herkullinen ja suorastaan älytön, että se pesee lattiaa tuolla Vin Jaunella – muista maailman viineistä puhumattakaan. Tämä viini on kuitenkin vasta vauva, sillä se on aivan hiljattain pullotettu ja Château-Chalonit tunnetusti kestävät jopa vuosisatoja pullossa jatkuvasti kehittyen, joten tämän viinin korkkaaminen näin nuorena on jotakuinkin verrattavissa kätkytkuolemaan. Jos viinin satut jostain löytämään, suosittelen ostamaan heti vähintään kaksin kappalein: 1 testattavaksi, toinen kellaroitavaksi niin pitkäksi aikaa kuin pokka vain kestää.
Viinin lähes 40 euron hinta voi tuntua melko tiukalta, mutta sen timantinkova laatu kyllä takaa sen, että joka sentille saa vastinetta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tuo hinta on vasta tuottajan oma hinta, joten monilla jälleenmyyjillä hinta saattaa olla merkittävästi kovempi – ja kun viini saa lisää ikävuosia, voi sen hinta nousta helposti kolminumeroisiin summiin. Halvimmaksi siis tulee ostaa nämä viinit paikan päältä ja mahdollisimman nuorina ja hoitaa kellarointiprosessi kotikonstein! Kun viini lopulta tulee korkatuksi, kannattaa sen antaa hengitellä karahvissa vähintään 3 tunnin ajan, tarjota se hieman viilennettynä (14-17 °C) ja lopuksi fiilistellä sitä kuin eläisit viimeistä päivää. Nimittäin tällaisen viinin jälkeen 95% maailman viineistä ovat vain tuhkaa suussa.
Lyhyesti: Uskomattoman intensiivinen, tasapainoinen, moniulotteinen ja aromeiltaan käsittämättömällä tavalla ainutlaatuinen viini, jonka kuvailu on puolimahdotonta: viini on yhtäaikaa raikas ja kirpeän hapokas, mutta samalla täyteläinen ja rauhallinen; se on myös hunajaisen makea, mutta samalla täysin rutikuiva; se maistuu vanhalta ja kehittyneeltä, mutta on selvästi vielä täysi vauva.
Arvio: Täydellinen – tämä ei ole vain viiniä, tämä on pullotettu elämys. Suosittelen täysin varauksetta kaikkia lukijoitani hankkimaan käsiinsä Château-Chalonia ja hämmentymään siitä, mitä viinimaailmalla voi olla tarjottavanaan.
Hinnan (37,00e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti