Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


18.7.14

MJ Janeil Rosé 2013

http://www.alko.fi/tuotteet/487417/
MJ Janeil Rosé 2013
  • Valmistaja: François Lurton
  • Tyyppi: Roséeviini, IGP / Vin de Pays d'Oc
  • Maa: Ranska
  • Alue: Languedoc-Roussillon
  • Rypäleet: Syrah (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 8,98e (Toukokuu 2014, Alko)
  • Hinta nyt: 8,98e (Heinäkuu 2014, Alko)

Kun viimekeväisessä Lurton-maistelussa oltiin pyörähdetty Argentiinan puolella Bodega Piedra Negran Pinot Gris'n ja Rosadon muodossa, oli seuraavana vuorossa paluu takaisin vanhalle mantereelle. Roséelinjalla kuitenkin jatkettiin edelleen, eli seuraavana vuorossa oli juuri uudelleenlanseerattu MJ Janeil Rosé, joka monille oli paremmin tuttu vanhalla nimellään, Les Bateaux de Janeil Rosé.

Kyseessä on siis Languedocin alueella viljellyistä Syrah-rypäleistä valmistettu roséeviini, jota on kypsytetty 3kk terästankeissa hiivasakkojen kanssa ennen suodatusta ja pullotusta. Ei siitä sen enempää.

Väriltään tämä rosée on kohtalaisen intensiivisen ja keskisyvän lohenpunainen.

Tuoksupuoli on kypsä ja mehukas, siinä tuntuu sekä keltaista, makeaa hedelmäisyyttä kuin kevyttä mansikkaisuutta ja kirsikkaisuutta.

Viinin makea tuoksu antaisi odottaa makeanmehevää ja raskastekoista makua, mutta viini paljastuukin kuivaksi, korkeintaan keskitäyteläiseksi ja kohtalaisen hapokkaaksikin. Makumaailmaa hallitsevat punamarjaiset sävyt, kuten kypsä vadelmaisuus, hapokas punaviinimarjaisuus ja freesi metsämansikkaisuus, mutta seassa tuntuu myös kevyellä otteella mausteisuutta ja hunajamelonia.

Viinistä jää puhdaspiirteinen ja tasainen, mutta hieman lyhytkestoinen jälkimaku, jossa häilyy lähinnä kevyttä vadelmaisuutta ja aavistus mausteisuutta. Suuhun jää raikas, kevyen hapokas jälkivaikutelma.

Lurtonin rosée-Janeil onnistui yllättämään ihan positiivisesti: odotin alle 9 euron Languedocin roséelta paljon flätkympää ja kypsänmakeampaa meininkiä, mutta tämähän on yllättävänkin kevyt, raikas ja "viileä" aromeiltaan! Onhan tämä silti suht simppeli ja lyhyt kokonaisuutena, eli siinä mielessä melko selvästi tyypillinen hintaluokkansa edustaja, mutta tyylillisesti paljon lähempänä sitä tyyliä, joka meikäläiseen toimii.

Suurempia elämyksiä odottavien kannattaa Janeil Rosé jättää omaan arvoonsa, mutta jos tähtäimessä on tasapainoinen ja luotettava kuiva kesärosée, hoitaa tämä viini sen roolin varsin vaivatta. Viini on mukavan raikas ja kesäinen esitys ihan sellaisenaan nautittuna, mutta viinistä löytyy myös riittävästi selkärankaa, jos sen haluaa naittaa esimerkiksi salaateille tai kevyille, kalapainotteisille kattauksille. Viini kuitenkin kannattaa ehdottomasti tarjota hyvin viilennettynä.

Lyhyesti: Simppeli, tasapainoinen ja raikkaan punamarjainen roséeviini, joka on yllättävän freesi ja viileä ollakseen lämpimän alueen Syrahista valmistettu.

Arvio: Miellyttävä – viini on ihan mukava ja maukas, mutta ei onnistu maullaan herättämään sen suurempia tunteita. Tosin Suomessa on melko turha odottaa alle kympin viineiltä sellaista, joten hintaansa nähden viini suoriutuu ihan mallikkaasti.

Hinnan (8,98e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti