Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.7.14

Piedra Negra Pinot Gris 2013

http://www.alko.fi/tuotteet/913237/
Piedra Negra Alta Colección Pinot Gris 2013
  • Valmistaja: François Lurton, Bodega Piedra Negra
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Argentiina
  • Alue: Mendoza, Valle de Uco, Alta Uco
  • Rypäleet: Pinot Gris (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 11,99e (Toukokuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 11,99e (Heinäkuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
Ranskalaissyntyisen Pinot Gris'n suosio on kasvanut räjähdysmäisesti italialaistyylisen Pinot Grigion vanavedessä. Tällä lajikkeella on tapana olla luonnostaan melko vähähappoinen, joten italialaiset ryhtyivät poimimaan rypäleitään ennen kuin rypäleet ehtivät täysin kypsyä, jolloin niistä vielä löytyy riittävästi happoja. Näiden vielä hieman raa'ahkojen rypäleiden korjuussa on se kääntöpuoli, että niihin ei ole juurikaan ehtinyt kerääntyä juurikaan aromiaineita ja usein lopputuloksena on raikas ja tasapainoisen hapokas mutta joskus suorastaan korostetun neutraali, jopa käytännössä täysin mauton valkoviini, joka voi toimia raikkaana janojuomana, mutta joka ei kyllä tarjoa minkäänlaista nautintoa makupuolelta. Usein Pinot Grigioina mainostetut uuden maailman viinit ovat valmistettu juuri italialaisten esikuviensa mukaan, minkä vuoksi ne voi jättää suoralta kädeltä omaan arvoonsa, mutta uuden maailman Pinot Gris -nimellä markkinoidut viinit voivat olla mitä tahansa, joten niihin tutustuminen voi olla melkoista arpapeliä.

Bodega Piedra Negra, "Viinitalo Musta Kivi", on François Lurtonin Argentiinassa sijaitseva viiniyritys. Talo on perustettu jo vuonna 1992, jolloin François ja hänen veljensä Jacques etsivät uudesta maailmasta sopivaa paikkaa uudelle viinitalolle. Lopulta Argentiinasta, Andien juuressa 1100 m korkeudessa sijaitsevalta Mendozan viinialueelta löytyi Ucon laakso, jonka maaperän Lurtonin veljesten isä ja viinintekijä André arvioi olevan enemmän tai vähemmän samanlaista kuin Bordeaux'n Pessac-Léognanissa. Todettuaan maaperän olevan varsin passeli viininvalmistukseen, ostivat Lurtonin veljekset vuonna 1996 alueelta maata yhteensä 200 hehtaaria.

Tarhat perustettuaan Lurtonin veljekset tilasivat Ranskasta köynnösten versoja istuttaakseen alueelle silloin suosittuja Cabernet Sauvignon- ja Chardonnay-köynnöksiä. Tuo toimitus kuitenkin viivästyi viivästymistään ja se lopulta saapui aivan sopivan istutuskauden viime hetkellä, peräti 5 kuukautta myöhässä. Tällöin Lurtonit totesivat merkittävän osan heidän tilaamistaan Chardonnay-köynnöksistä olevan todellisuudessa Pinot Gris'tä. Koska vaihtoehtona oli joko istuttaa väärät köynnökset tai tehdä uusi tilaus, jolloin rypälesato viivästyisi vuodella, päättivät Lurtonit istuttaa uudelle viinitalolleen saamansa Pinot Gris -köynnökset. Näin viinitalosta tuli ensimmäinen Pinot Gris'tä viljelevä viinitalo Argentiinassa ja Bodegas Piedra Negra on edelleen yksi maan harvoista kyseistä rypälettä viljelevistä viinitaloista.

Piedra Negran Alta Colección Pinot Gris esiteltiin meille viimekeväisessä Lurton-maistelussa. Alta Colección on talon perussarjaa, jonka alla tuotetaan korkealla Alta Ucossa viljellyistä rypäleistä terästankeissa kypsytettyjä, simppeleitä perusviinejä. Vaikka Pinot Gris normaalisti tuottaa melko normaalisti sokereita, on tässä viinissä sekä varsin maltillisesti (12,5%) alkoholia että suhteellisen vähän (5 g/l) jäännössokeria, mikä yleensä (vaikkakaan ei aina) viittaa Pinot Grigio -tyylisesti hieman turhan aikaisin korjattuihin rypäleisiin.

Väriltään tämä Pinot Gris on hennon vihreä ja melko neutraali.

Tuoksultaan viini on kevyehkö, hieman kypsyyttä vihjaava mutta melko viileän oloinen. Kokonaisuus on nuorekas, yrttinen ja päärynäisen hedelmäinen – turhan italiaanon oloinen omaan makuuni. Jännitys tiivistyy...

Maultaan viini ei kuitenkaan sorru italialaistyyppiseen pinotgrigioiluun, vaan osoittaa sopivasti kypsemmän ja lämpimässä kasvaneen hedelmän piirteitä. Kokonaisuus on runsas, kypsänmehevä ja mausteinen. Kielellä pyörii aprikoosivetoista keltaista hedelmää, pehmeänkypsää omenaa ja mausteisuutta. Suussa viini on suht täyteläinen ja keskihapokas; kokonaisuudessa on erityisesti viilennettynä sopivaa raikkautta, joskin hapot ovat päässeet omaan makuuni nähden hieman turhan mataliksi.

Viinistä jää melko pitkä ja mukavan luonteikas jälkimaku, jossa tuntuu ylikypsää omenaisuutta ja jopa omenahilloa, kevyesti ananasta ja muuta eksoottista hedelmää ja hieman karheaan taittuvaa mausteisuutta.

Vaikka viini etukäteen hieman vihjaili tylsänneutraalia Pinot Grigio -meininkiä, paljastui viinistä varsin passeli, kypsän hedelmävetoinen perus-Pinot Gris. Viini on rypäleelle tyypillisesti melko maltillinen hapoiltaan, minkä vuoksi viini kannattaa tarjoilla reippaasti viilennettynä – tällöin viinin hapot saadaan paremmin framille, eivätkä ne pääse hukkumaan runsaan hedelmäisyyden keskelle.

Piedra Negra Pinot Gris'n ongelma on kuitenkin sen roolin puute Alkon valikoimassa: jo pelkästään perusvalikoimasta kun löytyy useampia kelvollisia Pinot Gris -viinejä akselilla 10-15 euroa, niin Euroopasta kuin uudesta maailmastakin (Silenin Pinot Gris malliesimerkkinä); näin ollen tälle viinille ei oikein jää sopivaa koloa, jota täyttää. Viini on kyllä ihan tutustumisen arvoinen, jos haluaa tietää miltä perushyvä Argentiinan Pinot Gris maistuu, mutta sen suurempaa elämystä viiniltä ei kannata odottaa. Tarjoa hyvin viilennettynä grillatun vaalean lihan tai kasvisten kumppanina.

Lyhyesti: Alen perin sattuman oikusta syntynyt ranskalaisten viinintekijöiden argentiinalainen Pinot Gris, joka tarjoilee mehevän hedelmävetoista ja runsasta mutta loppupeleissä melko arkista meininkiä kohtuurahalla.

Arvio: OK – no tämä on tämmöinen perus-Pinot Gris. Vaikea tiivistää asiaa tätä kätevämmin.

Hinnan (11,99e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti