Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.7.14

Les Fumées Blanches Lightly Sparkling 2012

http://www.alko.fi/tuotteet/932457/
Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc Lightly Sparkling 2012
  • Valmistaja: François Lurton
  • Tyyppi: Valkoviini, Vin de France
  • Maa: Ranska
  • Alue: Languedoc-Roussillon, Minervois
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 10,99e (Toukokuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 10,99e (Heinäkuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Viime toukokuussa järjestetyssä François Lurton -maistelussa oli talon hittituote Les Fumées Blanchesin jälkeen tarjolla saman viinin frizzante-henkinen Lightly Sparkling -versio.

Ymmärtääkseni tähän viiniin rypäleitä ei kerätä perus-Fumées Blanchesin tapaan suurelta alueelta ympäri Etelä- ja Lounais-Ranskaa, vaan pienemmältä alueelta AOC Minervois'n alueelta. Muuten viinin valmistus ei eroa käytännössä lainkaan Fumées Blanchesin valmistusprosessista – lukuunottamatta pientä hiilihappolisäystä ennen pullotusta. Varsin mielenkiintoista siis päästä katsomaan mitä pieni hiilihappolisäys tekee viinille, kun naapurilasissa on vertailukohtana käytännössä sama viini ilman kuplia (tosin myös iältään vuotta nuorempana).

Muualla maailmassa viinin erottaa vain perus-Fumées Blanchesista hieman erilaisesta etiketistä, mutta pohjoismaissa viinistä liikkuu versio, jossa musta kierrekorkki on korvattu kuohuviinipullojen luonnonkorkilla, jotta viinin kupliva luonne ei jäisi epäselväksi.

Väriltään viini on kevyen vihertävä.

Perus-Fumées Blanchesin moniulotteiseen ja melko hedelmäiseen tuoksuun verrattuna kupla-Fumées on tyyliltään paljon hillitympi, viileämpi ja vihertävämpi. Nokkapuolelta löytyy ensisijaisesti ruohoisuutta, silputtuja yrttejä ja hentoa ruutista savuisuutta. Erikoisimpana piirteenä tuoksussa kuitenkin oli semmoinen paahtuneen maissinjyvän aromi. En kuitenkaan sano popcornmaisuus, sillä semmoinen tuoksu yleensä viittaa joko paahteiseen tammisuuteen (kärtsäinen popcorn) tai malolaktiseen käymiseen (runsas voi) – tässä viinissä kyseessä ei kuitenkaan ole kumpikaan edellämainituista. Silti tuoksusta tuli mieleen vahvasti popcorn. Mahdotonta sanoa vain tarkemmin mikä se aromi oli, koska voita tai popcornin kärtsää se ei ollut.

Kuten odottaa saattaa, on viini suussa varsin freesi ja pirskahteleva. Makumaailmaltaan viini on ruohoinen, yrttinen, viheromenainen ja hennon hunajainen – tämän lisäksi myös makupuolelta löytyy hennosti sitä erikoista paahtomaissin aromia, mitä jo tuoksukin vihjaili. Viinin hiilihappoisuus ei ole erityisen runsasta, vaan kermaisen pehmeää, minkä lisäksi hedelmähapoiltaan viini tuntuu olevan varsin kevyt; merkittävästi perus-Fumées Blanchesia kevyempi. Tämän vuoksi viinistä tulee melko lattean oloinen kun se hetken seisoo lasissa hukaten pirskahtelevuutensa.

Viinistä jää rapsakka ja Sauvignon Blanceille tyypillisen vegetaalinen jälkimaku, jossa tuntuu yrttisyyttä, viheromenaa, kevyttä herukanlehteä, hentoa nokkosellisuutta ja aavistus jäännössokerin tuomaa hunajaisuutta.

Kokonaisuutena Fumées Blanchesin pirskahteleva versiointi on ihan hauska, simppeli kesäviini, mutta silti lopputulos on lähinnä sodastreamattu versio perus-Fumées Blanchesista, joten kovinkaan paljoa hullua hurskaammaksi tästä ei tule. Viinin matala hapokkuus ei varsinaisesti kutsu naittamaan sitä minkään ruoan kanssa, joten lähinnä viinin funktio on toimia mutkattomana ranta- tai piknikviininä – kunhan mukana on kylmälaukku tai vastaava vekotin, jolla viinin saa pysymään viileänä. Lämpimänä kun viini tuppaa hukkaamaan hiilihapponsa alta aikayksikön.

Viinin hintataso jättää kuitenkin hieman toivomisen varaa – tämä kun ei juuri eroa simppeleistä Vinho Verdeistä (joita Alkosta löytää kahdeksalla eurolla, muualla maailmasta puolet halvemmalla) muuten kuin Sauvignon Blancin tuomilla vehreillä aromeilla, joten 11 euroa näin mutkattomasta poreviinistä tuntuu kyllä turhan kireältä meikäläisen makuun.

Lyhyesti: Simppeli, mutkaton ja viherarominen perus-Sauvignon Blanc kevyellä pirskahtelevuudella.

Arvio: Keskinkertainen – tämä Fumées Blanchesin pirskahteleva versio on ihan passeli piknikviiniksi, mutta ainakin omasta mielestäni hiilidioksidi tuntuu vievän viinistä enemmän pois kuin tuovan siihen jotain lisää.

Hinnan (10,99e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti