Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.7.14

Chimay Dorée

Chimay Dorée
  • Valmistaja: Bières de Chimay S.A.
  • Tyyppi: Olut, Belgi, Trappist
  • Maa: Belgia
  • Alue: Vallonia, Hainaut
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 8,30e (Helmikuu 2014, Olutravintola Kaisla)
  • Hinta nyt: 3,99e (Heinäkuu 2014, Alko)Netissä on liikkunut siellä täällä mainintaa siitä, että trappistipanimo Chimayn "kultainen" patersbier (Dorée / Goud) saapuu Alkon valikoimiin heinäkuun aikana vajaan neljän euron hinnalla, joten lienee ajankohtaista kaivella pöytälaatikoista arvio viime helmikuulta, jolloin olut tuli testattua Kaislassa, tuossa Helsingin yhdessä parhaista olutjuottoloista.

Luostarioluet ovat normaalilta tyyliltään tunnetusti varsin vahvoja tapauksia, mutta luostareiden munkkien omaan käyttöön tarkoitettu patersbier on tyyliltään aina kevyempi, alkoholin pyöriessä 3-5% tuntumassa normaalin 6-10% sijaan. Kultainen Chimay oli pitkään lähinnä luostarin omaan käyttöön tarkoitettu 4,8% olut, jota sai lähinnä ostaa vain luostarista paikan päältä, kun taas vahvemmat "punainen", "keltainen" ja "sininen" ovat olleet ensisijaisesti myyntiin tarkoitettuja oluita. Panimo kuitenkin on ruvennut joustamaan hieman linjastaan ja valmistanut Doréen kasvaneen suosion myötä myös pieniä määriä olutta olutmarkkinoille.

Samealta väriltään olut on kevyesti rusehtavan viljankeltainen. Oluen ylle kohoaa paksu, tiivis ja kestävä vaahtokukka.

Lasista kohoaa kevyehkö, yhtä aikaa makean viljainen ja hiivaisen hapahko tuoksu, jossa tuntuu kevyesti kuivattuja keltaisia hedelmiä ja hillittyä yrttisyyttä.

Melko kuivalta ja mukavalla tavalla hieman hapahkolta maultaan Dorée on kevyehkö, appelsiinisen hedelmäinen, yrttinen, viljainen ja hillityn voinen. Taustalla leijailee aavistuksen belgihiivainen tai jopa banaaninen maku. Hiilihappoisuus on pehmeän mutta runsaan kuohkeaa.

Keskimaun tapaan kevyt jälkimaku on yrttinen, kohtalaisen humalaisen karvas ja hennon mausteinen, mutta ennen kaikkea trappistiksi ihastuttavan raikas.

Kokonaisuutena Dorée on kuin saman talon Tripel ilman runsasta alkoholia ja muhkean täyteläistä suutuntumaa. Aivan kuten Tripel, on tämäkin raikas, yrttinen ja mausteinen, mutta toisin kuin tuo tuhdimpi sisarensa, tämä toimii piirua vaille kolmosvahvuisena mitä erinomaisimmin myös astetta maukkaampana sessiointioluena! Dorée on siis kaiken kaikkiaan mainio kevyt belgi, joka ei hirveästi eroa Chimay Tripelistä muuten kuin kevyemmällä ja hillitymmällä otteellaan. Todella mainio kesähelteiden trappisti, joka saa erityissuosituksen sellaisille olutihmisille, joille tavan belgioluet eivät uppoa tukevan alkoholipitoisuutensa vuoksi.

Lyhyesti: Alun perin luostarin munkkien omaan käyttöön tarkoitettu, normaalia kevyemmällä alkoholiprosentilla varustettu raikas, aromikas ja kevyt vaalea trappist.

Arvio: Erinomainen – kuin Chimay Triplen alkoholista riisuttu versiointi. Mainio siemailuolut kesäkuumalle ja pätevä ruokajuoma keveämmille tarjoiluille –sekä varma nakki grillimakkaroille!

Hinnan (3,99e) ja laadun suhde: Erinomainen – olut on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti