Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.7.14

Jean Bourdy Côtes du Jura Blanc 2008

Jean Bourdy Côtes du Jura Blanc 2008
 • Valmistaja: Domaine Caves Jean Bourdy
 • Tyyppi: Valkoviini, AOC Côtes du Jura
 • Maa: Ranska
 • Alue: Jura
 • Rypäleet: Chardonnay (100%)
 • Koko: 0,75
 • Hinta arviointihetkellä: 7,20e (Helmikuu 2014, Jean Bourdy)
 • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Jean Bourdyn hurmaavan, kepeän mutta samalla intensiivisen punaisen Côtes du Juran jälkeen vuorossa oli Chardonnaysta valmistettu CdJ. Viini on valmistettu samalla menetelmällä millä Bourdyn suku on valmistanut viinejä vuosisatoja (joskin viimeisen vuosikymmenen aikana viininviljely- ja valmistusprosessiin on hypännyt mausteeksi biodynaaminen maatalousfilosofia), eli viinin käyminen ja hämmentävän pitkä, 3-5 vuotta kestävä kypsyminen on suoritettu vuosikymmeniä vanhoissa tammitynnyreissä. Viinejä esitellyt iäkäs viiksiniekka, Jean-François Bourdy, mainitsi tämän maistetun viinin kypsyneen 5 vuotta tammitynnyreissä.

Viinillä on tasaisen kellertävä väri, mikä ei ole mikään suuri yllätys viinin vietettyä puoli vuosikymmentä tammitynnyrin erittäin hitaasti mutta tasaisen varmasti hapettavassa ympäristössä.

Tuoksu on tukeva ja hieman tunkkainen, mutta tammitynnyreissä vietetyt vuodet eivät silti ole tuoneet tuoksuun käytännössä ollenkaan tammen omia aromeja. Parhaiten tätä luonteikasta tuoksua kuvaa, jos sitä kutsuu "keltaiseksi". Siinä tuntuu maamaisuutta, viileän ilmanalan Chardonnayn vihertävää, hieman raa'ahkoa omenaisuutta, joka on kuitenkin päässyt hieman hapettumaan ja rusehtumaan, hentoa sitruunankuorta ja pienin aavistus pitkän tynnyröinnin tuomaa mantelista oksidaatiota.

Maultaan viini on täyteläinen, kuiva, aromikas ja varsin luonteikas. Makumaailma on täynnä hienovaraisia nyansseja, mutta päällimmäisinä vivahteina tuntuvat tynnyröinnin tuoma pähkinäinen oksidaatio, tuorepuristettu omenamehu, maalaissiideri (ilman hiilihappoja, tietenkin!) ja kevyt mineraalisuus. Todennäköisesti tynnyrikypsytyksen vaikutuksesta viini vaikuttaa hyvin runsaantäyteläiseltä (rich mouthfeel näin lontooksi) ja siksi keskihapokkaalta, mutta kokonaisuus on silti – suorastaan ristiriitaisen tuntuisesti – varsin rakenteikas, freesi ja kirpeä.

Viinistä jää lopuksi suuhun vivahteikas jälkimaku, jossa häilyy saksanpähkinäistä ja mantelista pähkinää, kuivaa ja hapettunutta omenaisuutta, tuoretta kaneliomenaa, kevyttä hunajaa ja hentoa, makeaa tiramisua. Jälkivaikutelma on pitkä, elegantti ja loppua kohti varsin kirpeäksi kiristyvä.

Bourdyn perinteitä henkivä Chardonnay on aivan kaikkea muuta mitä olen tottunut kyseiseltä rypäleeltä odottamaan ja voin hyvin kuvitella viinien olleen joskus vuosisata takaperin tämänhenkisiä – ainakin nyt Jurassa, jos ei muualla. Tässä viinissä ei ole tietoakaan nykymaailman viinien leikkisästä hedelmävetoisuudesta, vaan kokonaisuus on vakavan raskastekoinen, intensiivinen, tarkoituksella hieman hapettunut ja siksi myös ylettömän vivahteikas.

Koska viini on hapettunut kohtalaisesti ennen pullotusta, on se Madeirojen tapaan yksinkertaisesti kuolematon pullossa – lainatakseni Bourdyn kotisivuja: "Can be kept indefinitely (more than 100 years)". Viini siis on erittäin hurmaava ja vaikuttava tapaus, mutta sitä hörppiessä ei voi olla miettimättä, että minkälainen helmi siitä tulee seuraavien vuosikymmenien aikana. Jos viiniä siis joskus sattuu vastaasi tulemaan, suosittelen ostamaan kerralla riittävän monta pulloa – yksi korkattavaksi ja loput kellaroitaviksi.

Bourdyn sivuilla viinin sanotaan vaativan useiden tuntien dekantointia ennen tarjoilua ja voin kuvitella tämän vain korostuvan mitä enemmän viini saa ikää. Perinteiseen pop'n'pour-siemailuun tätä ei siis ole missään nimessä tarkoitettu. Bourdyn sivut tarjoilevat varsin kattavan kattauksen tarjoiluehdotuksia viinille, joten referoin ne tähän suoraan sen sijaan, että lähtisin keksimään omiani: lämpimät alkupalat, fondue, kalaruoat, vaalea liha ja hienostuneet juustot.

Lyhyesti: Biodynaamisesti ja kohtalaisen oksidatiivisesti valmistettu pähkinäinen, moniulotteinen, hienostunut ja kiehtova Juran valkoviini, joka huokuu vuosisataista viininvalmistustaitoa.

Arvio: Tyylikäs – ainutlaatuinen ja jännittävä viinielämys, jonka voi helposti korkata joko nyt tai jättää kellariin kehittymään vaikka koko loppuelämäksi. Kultainen keskitie kulkee varmaan jossain siinä välissä.

Hinnan (7,20e) ja laadun suhde: Naurettavan halpa – OSTA. HETI.

2 kommenttia:

 1. Vahvasti tulee mieleen niin ikään Juran chardonnay (ei hajua tuottajasta), jota tuli siemailtua Château Chalonissa paikallisen klassikon eli kermaisessa Vin Jaune-soossissa kypsytetyn Bressen kanan kanssa. Vaikea kuvitella täydellisempää ruuan ja juoman yhdistelmää! Hyvä juttu sinänsä että julistat Juran viinien ilosanomaa, mutta negatiivisena aspektina mun alkaa tehdä mieli näitä vinkkuja ja oon jo mielessäni allokoinut auton säilytystilan ihan muiden alueiden pulloille meidän tulevalla road tripilla :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sori, mutta tää fiilistely ei ole kyllä loppumassa ihan hetkeen. :D Sun on vaan pakko nyt muuttaa suunnitelmia tai kehittää jostain lisää säilytystilaa!

   Poista