Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


12.7.14

Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2013

http://www.alko.fi/tuotteet/506137/
Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2013
  • Valmistaja: François Lurton
  • Tyyppi: Valkoviini, Vin de France
  • Maa: Ranska
  • Alue: – (Charentes / Gers / Languedoc / Tarn)
  • Rypäleet: Sauvignon Blanc
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 8,98e (Toukokuu 2014, Alko)
  • Hinta nyt: 8,98e (Heinäkuu 2014, Alko)

Ensimmäinen François Lurton -maistelun Alkosta löytyvä viini oli Les Fumées Blanches, kyseisen viinitalon maailmanlaajuinen menestystarina (5 miljoonaa pulloa myydään joka vuosi), jonka olen mentaalisesti useampaan kertaan todennut olevan edukkaaseen hintaansa nähden varsin pätevä esitys. Onkin siis jo korkea aika, että viini noteerataan myös täällä blogin puolella.

Viini on siis Vin de France, eli se edustaa sitä matalinta laatuluokitusta, joka on varattu lähinnä kaikista edullisimmille ja simppeleimmille pöytäviineille. Tämä luokitus kuitenkin antaa tuottajalle oikeuden sekoittaa rypäleitä eri viinialueilta, ja siitähän F. Lurtonin viinitalo ottaa kaiken ilon irti. Valtaosa viinin käytetyistä rypäleistä tulee Lounais-Ranskassa sijaitsevalta Gersin alueelta, joka tuottaa melko viileässä ilmastossa tasapainoisia, melko vegetaalisia ja yrttisiä Sauvignon Blanc -rypäleitä. Viiniin kuitenkin sekoitetaan kuumemmilla Languedocin ja Tarnin alueilla viljeltyjä rypäleitä, jotka tuovat viiniin runsautta, suutuntumaa ja trooppisempaa hedelmäisyyttä, sekä pieni määrä Cognacin alueen lähellä, merellisessä ilmastossa viljeltyjä rypäleitä tuomaan hapokkuutta ja vastapainoa kuumempien alueiden rypäleille.

Viini valmistetaan edullisten perusviinien tapaan nopeasti ja tehokkaasti: rypäleet poimitaan aamun viileydessä koneellisesti, rypäleet puristetaan, mehu kylmästabiloidaan viileässä parin päivän ajan, tehokkaasti käyvä hiiva lisätään ja viini käytetään melko viileässä (16-18 °C), ja lopuksi viinin annetaan kypsyä hiivasakan päällä pari viikkoa. Sitten viinitankit sekoitetaan, suodatetaan ja pullotetaan. Lurtonin speksien mukaan viinissä on 6,5 g/l jäännössokeria, kun taas Alkon analyysitulosten mukaan peräti 9 g/l. Aivan rutikuiva viini siis ei ole, mutta ei tässä nyt vielä puolikuivan puolelle mennä myöskään.

Väriltään viini on hennon vihertävä.

Tuoksu on kevyehkönpuoleinen, mutta aikaisempiin Sauvignon Blanceihin (FL nº9, Terra Sana) verrattuna moniulotteisempi: viinissä on viileiden alueiden yrttisyyttä, leikattua nurmea, herukanlehteä ja sitruksisuutta, mutta myös lämpimämpiä alueita vihjailevaa kypsää karviaista ja hentoa passiohedelmää.

Maku myös erottuu edellätestatuista Sauvignon Blanceista selkeästi täyteläisemmällä ja kielen kärjessä aavistuksen verran makeutta vihjaavalla meiningillään. Kokonaisuus on kuitenkin varsin kuiva, mukavan hapokas ja tasapainoinen. Kielellä pyörii yrttisyyttä, mineraalia, kevyttä omenaisuutta, hillitysti ruohoista vegetaalisuutta ja hentoa parsaa.

Freesi jälkimaku jättää kielelle viipyilemään karviaista ja hieman karvaana tuntuvia yrttejä. Viinistä jää tasainen, tasapainoinen ja kestoltaan keskipitkä jälkimaku.

Kokonaisuutena Fumées Blanches on varsin perusjepa Sauvignon Blanc ja mielestäni edelleen yksi parhaita Alkon alle yhdeksän euron valkoviinejä – eihän tämä mikään suuri gastronominen nautinto ole, mutta nykyisellä hintatasolla valtaosa samanhintaisista viineistä on niin kurjaa tavaraa, että tämmöinen tasapainoinen, arkinen Sauvignon Blanc nousee ongelmitta hintaluokkansa kärkeen.

Aavistuksen kypsemmällä meiningillään ja kevyellä jäännössokerillaan Fumées Blanches edustaa selkeästi modernimpaa, uuden maailman Sauvignon Blanc -tyyliä kuin perinteistä, hillittyä ranskalaistyyliä, mutta tästä huolimatta viinissä on oikein kiitettävä hapokkuus ja balanssi, minkä vuoksi pisteet jäävät reippaasti positiivisen puolelle. Fumées Blanches on siis varsin kohtuulliseen hintaansa nähden mukavan tasapainoinen, moniulotteinen ja helpostilähestyttävä Sauvignon Blanc.

Lyhyesti: Varsin edulliseen hintaansa nähden erittäin tasapainoinen, aromikas ja sopivan rakenteikas arki-Sauvignon Blanc. Mukava huomata, että viini on pysynyt tasaisen varmana suorittajana sekä kohtuullisen hintaisena monien muiden Alkon "kyykkyviinien" pyyhältäessä jatkuvien hinnankorotusten myötä ohi kohti yhä heikompaa hinta-laatusuhdetta.

Arvio: Hyvä – luotettava, tasapainoinen, miellyttävän aromikas ja hyvin kohtuullisesti hinnoiteltu Sauvignon Blanc niin seurusteluun kuin arkiruoille.

Hinnan (8,98e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti