Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.7.14

SOPP 2014: Mufloni Mandarina IPA

Mufloni Mandarina IPA
  • Valmistaja: Panimoravintola Beer Hunter's
  • Tyyppi: Olut, India Pale Ale
  • Maa: Suomi
  • Alue: Satakunta, Pori
  • Humala: Mandarina
  • Koko: 0,2
  • Hinta ostohetkellä: 3,00e (Heinäkuu 2014, SOPP Helsinki)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

No jos kaikki muutkin niin kyllä nyt minäkin!

Eli siis juu, tuli tuolla SOPP:issa pyörähdettyä viime torstaina – peräti ensimmäistä kertaa – joten kai sitä pitää liittyä muiden blogistien joukkoon kirjaamaan havaintoja illan aikana maistelluista oluista. Tämä oli siis jo neljäs vuosi kun olen päässyt alueen eteen asti (kerran vuodessa on siis tullut raahauduttua paikan päälle), mutta vasta tänä vuonna jonon pituus oli laskettavissa alle sadoissa metreissä kun saavuin paikan päälle, joten tällä kertaa automaattisen luovuttamisen sijaan sitä jaksoi asettua jonottamaan sisälle asti. Tästä huolimatta jonotus kyllä vaati tänä vuonna aikansa – saavuimme paikalle kello 16:20 kun jono vaikutti olevan lyhyehkö (vain muutaman kymmenen metriä) ja liikkuvan ketterästi. Kuitenkin asetuttuamme jonoon, pysähtyi se kuin seinään (alue meni kuulemma juuri täyteen), tyhjästä ilmestyi portin eteen mystinen toinen jono (lol wtf) ja sisälle pääsyä joutui loppupeleissä odottamaan 1h15min paahtavassa auringonpaisteessa ilman minkäänlaista juomista. Huh perkelettä. Ei jäänyt kertaan tai kahteen, että olimme valmiit hyppäämään metrolla Pikkulintuun. Sisulla kuitenkin sinnittelimme sisälle asti.

Kun lopulta pääsimme alueelle sisään, suuntasimme Beer Hunter'sin tiskille nappaamaan jotain nestettä, jolla paikata jonottaessa aiheutunutta nestehukkaa. Pienen pähkäilyn jälkeen testattavaksi päätyi baijerilaisella Mandarina-humalalajikkeella humaloitu single-hop IPA. Mandarina on hyvin tuore – vasta vuonna 2012 markkinoillelaskettu – humalalajike, joka on jalostettu hyvin aromaattisesta Cascade-lajikkeesta.

Oluella on puhtaan kirkas, kellanruskea väri ja näin pienelläkin kaadolla olut sai ylleen hyvin tiiviin ja kermavaahtomaisen paksun, pehmeän vaahtohatun.

Ensivaikutelmaltaan olut on hyvin trooppisen hedelmäinen – lähinnä makeata appelsiini-mandariini-sitruksisuutta ja mangoa – ja pihkaista IPA-maisuutta, mutta sitten kokonaisuus alkaa muuttua kevyemmäksi, jotenkin lagermaisemmaksi. Kenties syynä tähän ovat SOPP:in omat baarituopin muotoiset lasit, joihin meikäläisellä on kyllä totuttelemista vuosien aromilasien käytön jälkeen.

Olut on kuiva ja melko aromikas, tuoden aluksi lähinnä vain yrttisyyttä ja ruohoisuutta. Tämän jälkeen suussa rupeaa vasta aukeamaan trooppisen hedelmäinen, mandariinia ja aprikoosia tarjoileva aromihumalapuoli, sekä hennon toffeinen maltaisuus. Suutuntuma on erittäin pehmeä, mitä hyvin hento ja jopa vaatimaton hiilihappoisuus korostaa – itse olisin kaivannut hieman rohkeampaa hiilihappoisuutta olueen, sillä nyt sen raikkaus tuntuu kärsivän hiilihapon puutteessa. Näin kepeä hiilihappoisuus toimii mielestäni lähinnä tuhdeissa, raskastekoisissa ja makeammissa stouteissa tai strong aleissa, ei näissä kepeissä, kuivissa ja raikkaissa pale aleissa.

Vasta jälkimaussa nousee varsin tuntuvan IPA:inen, saippuamainen ja hennon pihkainen katkeroisuus. Samalla suun täyttää suorastaan yllättävän voimakas, toffeinen ja keksinen maltaisuus.

Kokonaisuutena Mandarina IPA oli ihan hauska, ok-tasoinen tuttavuus, jossa Mandarina tuo mukavaa vaihtelua taittamalla IPA-oluiden perinteisen greippi-sitruuna-sitruksisuuden meininkiä mehevämpään ja makeampaan mandariini-appelsiini-sitruksisuuden suuntaan. Tästä hauskasta pikku twististä huolimatta olut oli muuten melko perustason IPA, joka ei nyt jättänyt sen suurempia tunnesiteitä. Hieman reilummalla hiilihappoisuudella olut olisi voinut toimia jo paljon paremmin, mutta nyt kokonaisuudesta jäi vähän flätky yleisilme. Palaset kuitenkin ovat ihan kohdallaan tässä ja potentiaalia löytyy, joten mielenkiinto on herätetty. Jos tulevaisuudessa olutta saa pullossa ja rohkeammalla hiilihappoisuudella, niin kyllä ihan mielelläni voisin ottaa uudestaan kokeiluun. Nyt geneerisestä baarituopista nautitusta hanaversiosta jäi kuitenkin hieman valju kuva.

Lyhyesti: Semijeppis perus-IPA, johon on saatu mielenkiintoa kypsempää, keltaista hedelmää tuovasta Mandarina-humalalajikkeesta, mutta joka samalla kärsii muuten rapsakkaan yleisilmeeseen nähden liiankin hennosta ja kepoisesta hiilihappoisuudesta.

Arvio: OK – hieman drink-and-forget-IPA. Oluessa on kyllä kivasti saatu sekä mallaspohjaa että persoonallista humalaa esiin, mutta muuten oluesta jää vähän mitäänsanomaton fiilis. Pienellä reseptin ruuvaamisella potentiaalia varsin mielenkiintoiseen single-hop IPA:an tässä kyllä on.

Hinnan (3,00e) ja laadun suhde: Heikko – näin pienestä maisteluannoksesta hieman turhan kireä hinta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti