Keväällä tuli pistäydyttyä eräässä tapahtumassa, jossa viinitalo François Lurtonin viinintekijä Guillaume Martineau esitteli Lurtonin viininvalmistusfilosofiaa, uusia mielenkiintoisia kokeiluja ja talon toimintaa ylipäänsä noin ympäri maailman.
François Lurton kuuluu viinisukuun, joka on viljellyt viiniä jo 1800-luvun lopulta ja jonka jäsenet omistavat valtavat määrät eri tiloja ympäri Ranskaa ja koko maailmaa. Viinitalo François Lurton toimii Bordeaux'sta käsin ja omistaa lukuisia viinitarhoja Languedoc-Roussillonin alueella, Espanjassa, Chilessä ja Argentiinassa. Tämä kyseinen viinitalo on Suomessa (ja maailmalla) erityisen tunnettu Les Fumées Blanches -valkoviinistään.
Herra Martineau kertoi meille innokkaasti sekä taustoja hänen tekemistään viineistä, joita maistelimme, että talon toiminnasta ihan noin ylipäänsä. Viinejä maistellessa tuli opittua mm. että Lurton ei pelkästään ole laajentanut toimintaansa luomuviinien pariin niiden saadessa yhä enemmän ja enemmän suosiota nykypäivänä, vaan tekee myös kokeiluja mm. sulfiitittomilla viineillä, minkä lisäksi talon Chilessä sijaitsevat viinitarhat ovat paraikaa muuntamassa viljelyään sertifioidusti biodynaamiseksi. Oli myös mielenkiintoista kuulla minkälaisia ratkaisuja eri viinimenetelmissä käytetään – esimerkiksi valmistettaessa kierrekorkilla suljettuja viinejä ilman sulfiittilisäystä ei kuulemma riitä, että pullo täytetään hapen syrjäyttävällä suojakaasulla; Lurtonilla myös kierrekorkkiin suihkutetaan suojakaasua juuri ennen kuin se sulkee pullon kaiken ylimääräisen hapen eliminoimiseksi. Tämä on ymmärrettävää, sillä sulfiitittomat viinit ovat erittäin alttiita hapettumiselle, minkä vuoksi pienikin määrä happea pullossa voi tehdä viinille melko pahaa jälkeä.
En kuitenkaan aio lätistä tässä tämän enempää viinitalosta, sillä suuret sanat eivät paljoa paina, jos itse viinit eivät ole mistään kotoisin. Siksi aionkin antaa talon viinien hoitaa puhumisen: seuraavina päivinä siis päivittelen tänne blogiini arvioita tilaisuudessa maistamistani viineistä – joita olikin tarjolla varsin kattava, peräti 17 eri viinin setti. Maistelimme monipuolisesti talon tuotantoa niin Etelä-Ranskan kuin Argentiinan puolelta starttaamalla varsin rehvakkaasti neljän Sauvignon Blancin flightilla (tulee tässä mieleen heti parikin suomalaista viiniblogistia, joille tämmöinen kattaus olisi nostattanut huulille kaikkea muuta kuin riemunkiljahduksia).
Maistetut viinit:
- FL nº9 Sauvignon Blanc 2013
- Terra Sana Sauvignon Blanc 2013
- Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc 2013
- Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc Sparkling 2012
- Domaine les Salices Viognier 2012
- Piedra Negra Pinot Gris 2013
- Piedra Negra Pinot Gris Rosado 2013
- MJ Janeil Rosé 2013
- Terra Sana Syrah 2013
- MJ Janeil Merlot 2013
- Mas Janeil Le Petit Pas 2012
- Mas Janel Le Pas de la Mule 2010
- Château des Erles 2004
- Piedra Negra Malbec 2013
- Piedra Negra Gran Malbec 2009
- Piedra Negra Gran Lurton 2009
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti