Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.7.14

Jean Bourdy Macvin du Jura

Jean Bourdy Macvin du Jura
  • Valmistaja: Domaine Caves Jean Bourdy
  • Tyyppi: Väkevöity viini, AOC Macvin du Dura
  • Maa: Ranska
  • Alue: Jura
  • Rypäleet: Chardonnay, Pinot Noir, Poulsard, Savagnin, Trousseau
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 10,00e (Helmikuu 2014, Jean Bourdy)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Macvin du Jura on Juran oma erikoisuus, jota on valmistettu alueella vuosisatoja, todistetusti ainakin 1300-luvulta lähtien, mahdollisesti tätäkin paljon kauemmin. Tästä huolimatta alueen appellaatiosuoja on Juran tuorein, sillä se sai oman AOC:nsä vasta vuonna 1991 ja näin ollen siitä tuli kolmas mistelle (makea väkevöity viini), jolla on Ranskassa oma AOC.

Tosiaan, Macvin on makeaa väkevöityä viiniä. Sitä voidaan valmistaa kaikista Juran alueella viljellyistä rypälelajikkeista, mutta on myös mahdollista tehdä sitä vain yhdestäkin lajikkeesta jos näin halutaan. Macvin voi olla väriltään niin valkoista, roséeta kuin punaistakin. Macvinin valmistetaan erittäin myöhään korjatuista, hyvin makeaksi kypsyneistä rypäleistä, joista puristettua makeaa, käymätöntä rypälemehua ikäännytetään tammitynnyreissä vähintään vuoden ajan. Tämän jälkeen viini väkevöidään Marc du Juralla 16-20% vahvuuteen, minkä jälkeen viini pullotetaan.

Macvinin valmistuksessa käytetty Marc du Jura on taas uniikki, paikallinen brandytyyli, joka valmistetaan tislaamalla viineihin käytettyä puristusjäämiä – valmistustavaltaan tämä on siis tietyllä tapaa samanlaista kuin italialainen Grappa. Marc kuitenkin tyypillisesti valmistetaan vain Château-Chalonin erittäin hapokkaiden ja intensiivisten Savagnin-rypäleiden puristusjäämistä, minkä ansiosta tämä tisle saa sellaista raikkautta, aromikkuutta, intensiivisyyttä ja kypsytyskestävyyttä, mitä ei muissa tisleissä tavata. Vaikka Marc du Jura on sen harvinaisuudesta johtuen erittäin vähän tunnettua, lasketaan asiaan perehtyneiden ihmisten joukossa Marc du Jura Cognacin ja Armagnacin ohella yhdeksi Ranskan kolmesta merkittävimmästä ja arvostetuimmasta tisleestä. Parhaiden Marc du Jura -tisleiden annetaan jäädä kypsymään – jopa vuosisadoiksi – jolloin ne saavuttavat uniikkeja, vain Marc du Juralle ominaisia aromeja, kun taas muut tisleet käytetään yleensä Macvinin valmistukseen.

Tämä juralaisen oldschool-biodynytuottaja Jean Bourdyn Macvin tuli vastaan viime helmikuussa ranskalaisia luomuviinejä esittelevässä pikkutapahtumassa. Meikäläiselle on jäänyt hämäräksi viinin rypälepohja, mutta voisin veikata Bourdyn käyttäneen perinteen mukaisesti kaikkia alueen rypäleitä. Marc du Juraa on tämän valmistuksessa käytetty yksi osa kahta osaa rypälemehua kohden.

Viinillä on melko hailakka oranssinpunainen väri, eli tummanpunaisia Trousseau-rypäleitä sekoituksessa ei taida hirveästi olla käytetty.

Tuoksu on todella hämmentävä, jännittävä ja äärimmäisen omaperäinen. Se on jollain lailla kirpeähkö mutta samalla kukkaisen aromaattinen ja siinä tuntuu sekä rustiikkista eläimellisyyttä että etäistä, pomeranssinkuorista camparimaisuutta.

Tuoksun tavoin myös maku on hyvin jännittävä ja omintakeinen. Kokonaisuus on makeahko ja suutuntumaltaan melko pehmeä, mikä on ihan ymmärrettävää, jos rypäleiden on annettua kypsyä hyvin ylikypsiksi ennen sadonkorjuuta. Punertavansävyistä makumaailmaa on hyvin vaikea sanallistaa, enkä osaa oikein edes sanoa miltä se varsinaisesti maistuu. Aromaattisilta yrteiltä, pähkinältä, belgihiivaisen hedelmäiseltä (vaikka viini ei ymmärtääkseni ole hiivaa nähnytkään) ja nahkaisuudelta? Ehkä? Viinin maku on hyvin runsas ja selväpiirteinen, mutta siitä ei tunnu ottavan tolkkua. Sanomattakin lienee selvää, että nyt ollaan hyvin jännän äärellä.

Viinistä jää suuhun aromikas, puolimakea ja hyvin pitkään jatkuva jälkimaku, jonka kuvailu on yhtä vaikeaa kuin keskimaun. Camparimarmeladia? Kukista ja parfyymista valmistettua konjakkia? Jälkivaikutelma on erikoinen, jännittävä, omintakeinen ja kaikin puolin uniikki.

Jos Bourdyn Château-Chalon oli jo viinillisen tajunnan laajentamista, on tämä saman talon Macvin jo maton vetämistä jalkojen alta. Jo ensinuuhkaisusta alkaen oli selvää, että tämä on jotain todella hämmentävää tavaraa, eikä vastaavaa ole koskaan aikaisemmin tullut vastaan. Hämmentävintä tässä kuitenkin on se, että mistä pirusta viinin omintakeiset, uniikit aromit tulevat? Ymmärtääkseni tämä ei kuitenkaan ole sen kummempaa kuin tynnyreissä kypsyteltyä rypälemehua, jonka sekaan on heitetty rypäleviinaa. Olen kyllä satavarma, etten saisi samanlaista herkkua aikaan jos terästäisin Marlin rypälemehua Torresin 10 Imperialilla.

Joka tapauksessa, tämä on todella ainutlaatuista, makeaa herkkua, joka varmasti aiheuttaa vähintään yhtä paljon hämmennystä kuin ihastusta. Ranskalaiseen tyyliin viini tulisi tarjota kohtalaisesti viilennettynä ennen ateriaa herättelemään ruokahalua, joskin meikäläisen tapauksessa tämä viini lähinnä herättelisi hämmennystä ja keskustelua!

Lyhyesti: Useita vuosisatoja vanhan reseptin mukaan valmistettu, todella jännittävä, erittäin aromaattinen, omintakeinen ja kiehtova makea väkevöity viini juralaiselta biodyny-tuottajalta.

Arvio: Erinomainen – tämä viini on aromeiltaan yksinkertaisesti niin persoonallinen, että sen kuvailu on äärimmäisen vaikeaa. Se ei kuitenkaan ole vain kummallinen ja jännittävä, vaan myös todella herkullinen. Erittäin vahva suositus kaikkien makeiden viinien ystäville.

Hinnan (10,00e) ja laadun suhde: 10,00e – Naurettavan halpa – OSTA. HETI.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti