Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


26.7.14

Mas Janeil Le Petit Pas 2012

http://www.alko.fi/tuotteet/946987/
Mas Janeil Le Petit Pas 2012
  • Valmistaja: François Lurton
  • Tyyppi: Punaviini, AOC Côtes du Roussillon
  • Maa: Ranska
  • Alue: Languedoc-Roussillon, Roussillon
  • Rypäleet: Syrah (50%), Carignan (20%), Grenache (20%), Mourvèdre (10%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 12,80e (Toukokuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 12,89e (Heinäkuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Toukokuisessa Lurton-maistelussa ruvettiin pääsemään ns. asiaan kun esitellyt viinit siirtyivät yleisistä IGP Languedoc -tason viineistä Roussilloniin ja muutenkin hieman spesifimmänsorttisiin esityksiin. Ensimmäinen tilaisuudessa esitelty epä-IGP-punaviini oli Mas Janeil -viinitalon Le Petit Pas.

Aivan eteläisimmässä Ranskassa, Roussillonissa, Mauryn ja Tautavelin alueiden välimaastossa sijaitseva Mas Janeil on viinitalo, johon Lurtonin veljekset François ja Jacques törmäsivät ensimmäisen kerran vuonna 1996, jolloin he alkoivat vuokraamaan talon paikoin hyvinkin vanhoja käsittäviä tiluksia. Lopulta vuosina 2008-2009, viinitalon alkuperäisen omistajan jäädessä eläkkeelle, François Lurton lunasti viinitalon 24-hehtaarisine tarhoineen itselleen ja samalla uudisti viinituotantorakennuksia nykypäiväisemmiksi.

Le Petit Pas on Mas Janeil -tiluksilla tuotettujen viinien perustason tuote ja sen pohjaviininä toimii verrattain nuorten, n. 10-15-vuotiaiden Syrah-köynnösten rypäleet. Tähän perusviiniin tuodaan syvyyttä varsin reilulla satsilla (20% kumpaistakin) vanhojen Grenache- (40-50 vuotta) ja Carignan- (30-40 vuotta) köynnösten hedelmillä. Muut rypäleet käytetään viiniksi tavanomaisin menetelmin betonitankeissa, mutta Carignanin ronskia hapokkuutta ja tanniinisuutta hillitään käyttämällä kyseiset rypäleet pehmeämpiä viinejä tuottavalla hiilidioksidikäymismenetelmällä. Viiniä kypsytetään 10 kuukautta ennen pullotusta; vuosikerrasta riippuen 60-70% viinistä kypsyy vanhoissa tammitynnyreissä, loput sementtitankeissa.

Viini on väriltään tumman ja vain kevyesti läpinäkyvän kirsikkainen.

Tuoksu on todella aromaattinen ja ilmaisuvoimainen. Moniulotteinen nokka-arsenaali pistää menemmään kypsää kirsikkaisuutta ja tummia metsämarjoja, kevyttä Grenachen mansikkaa, mausteisuutta, violetteja sävyjä henkivää kukkaisuutta, auringossa paahtunutta hiekkamaata ja aromaattisia yrttejä (tämä on kai sitä eteläranskalaisten viinien "garrigue"-termillä kutsuttua meininkiä?) sekä hennosti apteekkieetterisyytenä erottuvaa alkoholia.

Runsas ja kaikin puolin rehevä makumaailma pistää menemään kypsiä, luumuisina ja makean karhunvatukkaisina tuntuvia vivahteita ja kohtalaisen särmikästä, pippurisena tuntuvaa mausteisuutta. Kokonaisuus on korkeintaan keskihapokas, mutta kohtalaisen runsaat ja sopivasti esiin puskevat tanniinit pitävät melko täyteläisen ja konsentroituneen kokonaisuuden hyvin paketissa. Semireilu (14%) alkoholi tuo kokonaisuuteen hennosti pippurista mausteisuutta korostavaa tulisuutta, mutta muuten kokonaisuus ei tunnu erityisen alkoholiselta ja paketti pysyy kivasti balanssissa.

Viini jättää suuhun runsaan jälkimaun, jossa tuntuu auringossa paahtunutta maata muistuttavia aromeja, karvaaseen taittuvaa mausteisuutta ja ehkä jotain, joka voi olla hentoa, kuivan puumaista tammea, mutta voi yhtä hyvin olla vain mielikuvitukseni tuotetta. Viinin pitkäkestoinen loppuliuku on loppuun asti tiivisluontoinen ja aromikas.

Le Petit Pas on selkeästi iso laadullinen harppaus edellisistä Lurton-maistelussa esitellyistä punaviineistä ja kaikin puolin mainio entry-levelin tuttavuus eteläranskalaiseen viinimeininkiin. Tässä on samoja piirteitä kuin esimerkiksi suuremmalle yleisölle tutuissa Rhônen viineissä, mutta samalla viinistä löytyy jotain selkeästi omanlaistaan luonteikkuutta. Viini on selkeästi kyllä hyvin tehty suuremman firman viini, eli varsinaisesti "rustiikkiseksi" tätä luonteikkuutta ei voi kuvailla, mutta "maanläheinen" lienee ihan sopiva termi tekemään pesäeroa rhônelaisten viinien edustamaan tyyliin.

Le Petit Pas on siis kaikin puolin mainio, maukas pikku viini muhkeampia, täyteläisempiä ja samalla hieman rotevarakenteisempia punaviinejä suosivaan makuun. Viini ei ole missään nimessä niin tuhti, että se ei toimisi ihan sellaisenaan seurusteluviininä, mutta ehkä tähän kuumimpaan kesäkauteen viini ei ole nyt soveliaimmillaan. Jos kuitenkin viinin haluaa testata jo nyt, suosittelen lätkimään grilliin tai pannulle jotain sopivan tuhtia ja runsasta tavaraa tirisemään, jotta viini saa tanakalle ilmaisulleen sopivaa vastapainoa. Lisäksi suosittelen harrastamaan kevyttä viilennystä ennen korkkausta, mikä kylläkin pätee melkeinpä mihin tahansa kuviteltavissa olevaan viiniin.

Lyhyesti: Mukavan tuhti, aromikas, sopivan konsentroitunut ja moniulotteinen peruspunaviini aivan Ranskan etelärajalta, Roussillonista.

Arvio: Erittäin hyvä – vaikka kepeämmät punaviinit ovat enemmän meikäläisen juttu, oli Le Petit Pas mielestäni muhkeudestaan huolimatta oikein positiivinen esitys, joka onnistuu tuomaan mukavaa vaihtelua lähes yksipuolisesti Etelä-Ranskaa edustavaan, suorastaan iänikuisen Côtes-du-Rhône-katraan rinnalle.

Hinnan (12,89e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti