Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.7.14

Domaine les Salices Viognier 2012

http://www.alko.fi/tuotteet/007175/
Domaine les Salices Viognier 2012
  • Valmistaja: François Lurton
  • Tyyppi: Valkoviini, IGP / Vin de Pays d'Oc
  • Maa: Ranska
  • Alue: Languedoc-Roussillon, Minervois
  • Rypäleet: Viognier (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,98e (Toukokuu 2014, Alko)
  • Hinta nyt: 9,98e (Heinäkuu 2014, Alko)

Melko rankan Sauvignon Blanc -käsittelyn (FL nº9, Terra Sana, Fumées Blanches, Fumées Blanches Sparkling) pääsimme vihdoin François Lurton -maistelussa ihmettelemään muitakin rypälelajikkeita käytännössä. Ensimmäisenä tuli hyvin pitkään Alkon valikoimissakin majaillut Domaine les Salices Viognier.

Minervois'n viinialueella sijaitseva Domaine les Salices on viinitalo joka toimii François Lurtonin viinitalon alaisuudessa. Koska viinitalo tuottaa vain lajikeviinejä, ovat kaikki Domaine les Salices'n viinit aina IGP-tasoisia – AOC Minervois'n viinilainsäädäntö edellyttää viinien olevan aina sekoitteita. Talon Viognier on valmistettu koneella kerätyistä rypäleistä, joista käytettyä viiniä kypsytetään 6 kuukautta vanhoissa tammitynnyreissä ennen pullotusta.

Väriltään viini on vaalean vihreä.

Tuoksu on runsas ja täynnä kypsänmakeaa hedelmää: päärynää, cantaloupea, ylikypsää omenaa. Taustalla häilyy kevyesti makeaa mausteisuutta, joka voisi olla yhtä hyvin tammea kuin Viognierin aromaattista terpeenisyyttä. Viini on kuitenkin tuoksunsa puolesta enemmän uuden maailman hedelmävetoisen tyylinen kuin Condrieun selkeästi kukkaisempaa tyyliä edustava.

Maultaan viini on kuiva, mutta rypäleelle ominaiseen tyyliin myös melko maltillinen hapoiltaan. Makumaailmasta erottuu kypsää omenaa, yrttisyyttä, kevyttä persikkaisuutta ja hentoa mausteisuutta; hillityksi jäävä hapokkuus tuntuu korostavan erityisesti viinin kypsiä ja mehevän hedelmäisiä piirteitä. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen ja kevyen öljyinen.

Kevyemmänpuoleisesta hapokkuudestaan huolimatta viinistä jää freesin omenainen jälkimaku, jossa tuntuu myös kevyesti omenankuorista kirpeyttä, hentoa pähkinäisyyttä ja aavistus mineraalia.

Domaine les Salices on melko tasapainoinen, joskin ranskalaisista juuristaan huolimatta enemmän uuden maailman hedelmää korostavaa tyyliä edustava Viognier. Hyvin viileänä viinissä pysyy rakenne kasassa ja kokonaisuus pelittää varsin mainiosti, mutta lasissa lämmetessään viini hukkaa raikkaimman teränsä ja muuttuu ainakin omaan makuuni nähden turhan pehmeäksi.

Viognierejä on kuitenkin Suomessa melko vähän tarjolla, ja niistäkin valtaosa melko käppäisiä uuden maailman esityksiä. Domaine les Salices on ranskalainen lähinnä alkuperältään, ei niinkään tyyliltään, mutta se on joka tapauksessa varsin mukava ja tasapainoinen perus-Viognier varsin kohtuulliseen hintaan. Mielenkiintoisia uusia tuttavuuksia etsivälle tämä viini tuskin tarjoaa suuria elämyksiä, mutta maltillisen hapokkaita arkiviinejä etsiville Domaine les Salices Viognier on passeli esitys, jossa hinta ja laatu ovat hyvin tasapainossa.

Lyhyesti: Kypsän hedelmävetoisella tyylillään enemmän uuteen maailmaan nojaava arkinen perus-Viognier Etelä-Ranskasta.

Arvio: OK – täyteläinen, tasapainoinen ja helpostilähestyttävän hedelmävetoinen kympin arkiviini.

Hinnan (9,98e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti