Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.7.14

Jean Bourdy Vin Jaune 2006

Jean Bourdy Vin Jaune 2006
  • Valmistaja: Domaine Caves Jean Bourdy
  • Tyyppi: Keltainen viini, AOC Côtes du Jura Vin Jaune
  • Maa: Ranska
  • Alue: Jura
  • Rypäleet: Savagnin (100%)
  • Koko: 0,62
  • Hinta arviointihetkellä: 29,00e (Helmikuu 2014, Jean Bourdy)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Vin jaune, eli keltainen viini, on yksinomaan Juran alueen erikoisuus. Tämä viini valmistetaan aina Savagnin-rypäleistä, joiden usein annetaan kypsyä hyvin myöhään – johtuen lajikkeen luontaisesti myöhäisestä kypsymisajasta ja kyvystä säilyttää hyvinkin kypsänä hapokkuutta. Savagnin-viini siirretään kypsymään pieniin (mutta usein varsin iäkkäisiin), 228-litraisiin pièce-tammitynnyreihin. Toisin kuin tavallista valkoviiniä kypsyttäessä, näitä tynnyreitä ei täytetä aivan täyteen, jolloin viini aluksi hapettuu, mutta pian saa pinnalleen Juran alueella elävän saccharomyces bayanus -hiivan kehittämän hiivahunnun, voilen, joka suojaa viiniä liialta hapettumiselta. Viiniä kypsytetään tynnyreissä hiivan ja tammen kanssa kosketuksissa yli 6 vuotta (vähintään 75 kuukautta), minkä aikana viiniä maistetaan useita kertoja laadun varmistamiseksi – epäkelvot viinit siirretään pois varastosta ja julkaistaan Côtes du Jura Savagnin -viininä, joka on tarkoitettu lähinnä simppeliksi, nuorena juotavaksi viiniksi. Tämän harvinaisen pitkän kypsytyksen aikana tynnyristä voi usein haihtua jopa 30-40% viinistä. Lopuksi viini pullotetaan perinteisiin, 0,62-litraisiin clavelin-pulloihin, joiden koko viittaa viinin tynnyriin jäljellejääneeseen määrään. Viini saa ainutlaatuisen aromimaailmansa tämän hitaan, hallitun hapettumisen ja hiivakontaktin yhdistelmästä – keltaisen viinin valmistusmenetelmä ei suuresti eroa kuivan Sherryn valmistamisesta, mutta Juran ja Sherryn hunnun muodostavat hiivakannat eivät ole samoja ja keltaista viiniä ei väkevöidä, toisin kuin Sherryä. Keltainen viini myös kypsyy aina yhdessä tynnyrissä, kun taas Sherryjä voidaan kypsyttää useista tynnyreistä muodostuvassa solera-järjestelmässä.

Jean Bourdyn Vin Jaune on talon tinkimättömään tyyliin tehty sillä samalla identtisellä tyylillä, millä talo on valmistanut viinejä aina vuodesta 1579 – tosin sillä erotuksella, että vuodesta 2006 eteenpäin talo on liittänyt biodynaamiset opit viljely- ja valmistusfilosofiaansa. Tämä viini ei poikkea perinteestä millään tavalla, vaan päin vastoin pyrkii tarjoamaan mahdollisimman autenttisen, alkuperää kunnioittavan viinielämyksen, joka on kaikkien nykyaikaisten viinityylien ja muiden vastaavien hömpötysten ulottumattomissa.

Viinillä on varsin syvän keltainen väri, jossa häivähtelee keveän vihertävä juonne nuorekkuutta.

Tuoksu on suorastaan hyökkäävän runsas ja intensiivinen. Siinä tuntuu suorastaan häkellyttävä sekoitus kukkeaa aromaattisuutta, rusehtavaa omenaa, vahamaista hiivaisuutta, kevyttä raastettua sitruksenkuorta, hentoa trooppista hedelmää, aavistus armanjakkista räyhäkkyyttä eikä mitenkään keveällä otteella fino-sherryisen oksidatiivista pähkinäisyyttä. Ilman tukevaa kosketuspintaa keltaisiin viineihin on todettava, että tämä on hieman kuin kuivaa Sherryä, mutta selkeästi kuitenkin omanlaistaan: hedelmäisempää ja kukkeampaa.

Maku on kuiva, mausteinen ja melko runsaan hapokkuutensa ansiosta kevyen kirpeä. Viinin hapot ovat kuitenkin varsin vähäeleisiä ja viinillä on vuosien tammitynnyrikypsytyksen myötä rehevä ja öljyinen suutuntuma, mikä tekee viinistä melko matalahappoisen oloisen. Kielellä pyörii sherryistä suolaheinäisyyttä, kuivaa omenaa, hapettumisen tuomaa mausteista toffeisuutta ja saksanpähkinää, kevyttä sitruksenkuorta ja hentoa aasialaista mausteisuutta. Varsinaista hedelmäisyyttä makumaailmasta ei löydy piirun vertaa, mutta tämä ei haittaa tippaakaan; keskimaku on hemmetin maukas.

Jälkimaussa toistuvat monet keskimaun vivahteet, mutta kuin kokonaan uudelleenjärjesteltyinä. Viini jättää kielelle jännittävän jälkivaikutelman jossa kuivankirpeän omenaiset, kevyen mineraaliset, suolaheinäiset ja sherryisen pähkinäiset vivahteet häilyvät erittäin pitkään. Seasta erottuu myös aavistus persikkaa ja jotain hyvin persoonallista makua, joka tuo mieleen vanhaksi menneen suklaakeksin. Viini on alusta loppuun hämmentävä, hurmaava ja kaiken huomion itseensä imevä elämys.

Ilman vertailupohjaa on vaikea sanoa miten tämä kyseinen Vin Jaune sijoittuu yleisesti nuorten keltaisten viinien maailmassa, mutta myöskin vertailupohjan puutteesta johtuen viini vei kielen mennessään ja räjäytti viinitajuntaani taas piirun verran suuremmaksi. Viini on tietyllä tavalla raskasliikkeinen, muttei varsinaisesti raskastekoinen. Mihinkään simppeliin siemailuun tästä ei missään nimessä ole, sillä viinistä huokuu jo kauas gastronominen elämyksellisyys ja ja kokonaisuus tuntuukin olevan tietynlainen slow foodin vastine viinimaailmalle.

Keltaiset viinit tunnetusti sekä kestävät että kehittyvät pullossa helposti vuosikymmeniä, parhaat jopa vuosisatoja (tästä syystä viinejä on kutsuttu Ranskassa nimellä vins de garde, säilytysviinit), joten viiniä ei kannata turhan päiten lähteä korkkaamaan. Paikallinen folklorekin kertoo keltaisen viinin olevan parhaimmillaan vasta sitten, kun se on saanut varttua kymmenen vuoden ikään pullossa. Mutta tuli viini milloin tahansa korkatuksi (viinitalo Bourdy muistuttaa, että vaikka keltaiset viinit kehittyvät pullossa pieniä ikuisuuksia, pullon voi korkata milloin sen sopivaksi näkee), kannattaa se säästää hetkeen, jolloin viini saa oikeutetusti olla illan suurin tähti. Viinin tulisi antaa olla karahvissa hengittämässä 4-5 tunnin ajan, minkä jälkeen se tarjoillaan viileähkönä, eli hieman yli 10-asteisena; tällöin se pääsee lämpenemään huoneenlämmössä suositeltuun, n. 14-17 asteen lämpötilaan. Perinteinen kumppani tälle erittäin intensiiviselle ja vivahteikkaalle viinille on pähkinät ja paikalliset juustot, mutta voin kuvitella viinin sopivan monenlaisten, riittävän voimakasaromisten maalaisruokien kumppanina.

Lyhyesti: Uskomattoman monisyinen, jännittävä ja kiehtova viini, joka muistuttaa etäisesti kuivaa Sherryä, mutta on silti selvästi täysin oman tyylinen. Viini on täyteläinen mutta rakenteikas, tuhti mutta raikas, intensiivinen mutta elegantti. Todellinen viinielämys ja samalla äärimmäisen mielenkiintoinen katsaus alueen vuosisatoja vanhaan viiniperinteeseen.

Arvio: Erinomainen – usein sanotaan, että on mahdotonta verrata keltaista viiniä mihinkään muuhun viinityyliin. Nyt kyllä ymmärrän miksi. Jummi.

Hinnan (29,00e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

4 kommenttia:

  1. Hillo ohje johon tulis Sauternes (Wine ),saako alkosta vastaavia viineja ja mikä on viinin alkuaine ( rypälekkö )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä? Nyt meni kysymyksen sisältö pahasti ohitse. Viitsitkö muotoilla kysymyksen vähän selkeämmin?

      Poista
  2. Korkkasin taannoin ensimmäisen pullon keltaista viiniä vuodelta 2005 ja samanmoinen hämmennys oli oma kokemukseni. Erinomaista oli tuokin puteli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainiota! Hyvä jos erinomaiselta vaikutti, tuntuu että hirveän moni ei osaa arvostaa näitä äärettömän herkullisia kuriositeetteja!

      Poista