Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


30.6.14

Jean-François Bourdy, tuo Juran professori Tuhatkauno, ja hänen fantastiset viininsä

Viime kevättalvella sain kutsun viinitapahtumaan, jossa kourallinen ranskalaisia luomutuottajia esitteli viinejään. Paikalta löytyi maisteltavaksi jos jonkinlaista viinillistä pullotetta – monia varsin hurmaaviakin sellaisia – mutta selvästi ylitse muiden oli tapahtumasalin perältä löytyneen viinitalo Jean Bourdyn tuotanto.

Tämä joskus vuosien 1475 ja 1500 välissä Arlayn kylään perustettu viinitalo sijaitsee Juran viinialueella (joka sijaitsee siis Ranskassa, Sveitsin tuntumassa, ei Skotlannin saaristossa – vaikka jotkut viskiharrastelijat muuta voisivatkin väittää) ja talo on kulkeutunut perintönä sukupolvelta toiselle jo 15 sukupolven ajan. Viiniyrityksen nykyinen nimi on 1900-luvun alusta, jolloin herra nimeltä Jean Bourdy siirtyi talon johtoon; nykyisin taloa luotsaavat veljekset Jean-François ja Jean-Philippe Bourdy, joista Jean-François oli tilaisuudessa esittelemässä viinejä.

Pakko myöntää, että talon tuotteet rupesivat vahvasti kiinnostamaan jo ennen kuin olin maistanut ensimmäistäkään tarjolla ollutta viiniä, kiitos Jean-François'n: sitä ei yksinkertaisesti pystynyt olemaan vakuuttumatta, kun mies (joka tuuheine viiksineen ja kiharoine hiuksineen näytti lähinnä Hergén Tintti-sarjakuvien sivuilta kaapatulta, puolieksentriseltä tiedemieheltä) kertoo intohimoisesti niin Juran viinien kuin heidän oman viinitalonsa historiasta, heidän valmistusfilosofiastaan ja ylipäänsä perinteikkäiden, vuosisatoja vanhojen viinityylien arvostuksesta nykypäivänä. (Ja jos joku kertoisi minulle tämän miehen olevan sukua professori Tuhatkaunolle, en epäilisi asiaa hetkeäkään.)

Viinejä esitellessään Jean-François kertoi perusteellisesti kuinka heidän viininsä valmistetaan mahdollisimman pitkälti puuttumatta valmistusprosessiin – viinien annetaan syntyä rauhassa ilman teollisia hiivoja tai lisäaineita – ja aina kun hän mainitsi kaikkien viinien kypsymisen tapahtuvan tammessa, mainitsi hän samalla tynnyreiden olevan vanhaa perintötavaraa (15-80 vuotta vanhoja), sillä tammen aromit eivät heidän filosofiansa mukaisesti Juran viineihin kuulu. Viinit pyritään tekemään mahdollisimman pitkälti niin autenttisesti ja Juralle tyypillisen perinteisesti kuin niitä on viimeiset vuosisadat alueella tehty, minkä lisäksi talon kattavista kellareista löytyy myytäväksi heidän valmistamiaan, edelleen kurantteja viinejä aina vuodelta 1781, mikä lienee kenelle tahansa skeptikolle varsin uskottava osoitus heidän viiniensä kestävyydestä. Näistä viineistä kuitenkin vain parhaat vuosikerrat on jätetty säilytettäviksi, kun taas heikommat vuosikerrat ovat aikaa myöten poistettu. Lisäksi mainittakoon, että talo on tuottanut vuodesta 2006 alkaen kaikki viininsä sertifioidusti biodynaamisesti.

Viinien valmistuksen ohella Jean Bourdyn viinitalo ylläpitää sekä perhemuseota, josta löytyy paljon niin heidän perheelleen että Juran alueelle kuuluneita esineitä aina 1300-luvulta saakka, että rypälereservaattia, jossa he viljelevät useita alueelle tyypillisiä, monia uhanalaisiakin lajikkeita, joita on tätä nykyä jo 40 erilaista nkaan (mm. Petit Beclan, Gros Beclan, Corbeau, Savagnin Rose, Enfariné, Maldoux ja Cinquien) ja joista suurta osaa ei enää viljellä käytännössä olle. Rypälereservaatin ohella talo omistaa yhteensä n. 10 hehtaaria tarhoja Côtes du Juran ja arvostetun Château-Chalonin (n. 0,5 ha) viinialueilla.

Oli myös hauska jutella kyseisen tuottajan viineistä muiden tapahtumien esillepanijoiden kanssa, sillä joka toinen henkilö tuntui joko kehottavan meikäläistä tutustumaan Bourdyn tuotteisiin tai mainitsevan, että "on sitä pakko käydä tutustumassa niihin kunhan tapahtuma on ohitse".

Viinitapahtumassa oli tarjolla 6 Jean Bourdyn tuotetta:

Tämän postauksen jälkeen blogista löytyy arviot yllämainituista pullotteista, joiden myötä toivon kannustavani ihmisiä tutustumaan enemmän niin Bourdyn viineihin kuin Juran viineihin noin yleensä. Viinejä maistellessa olin nimittäin aivan haltioissani siitä, että niistä jokainen onnistui tarjoamaan jotain sellaista, mitä en koskaan aikaisemmin ollut maistanut – mikä ei ole enää ihan pieni saavutus siinä vaiheessa, kun on maistellut jo useamman tuhatta eri viiniä. Lisäksi oli pakko myöntää, että leukani meinasi tipahtaa maahan ihmetellessäni viinien hintoja – ne nimittäin olivat halpoja kuin saippua niiden tarjoamaan laatuun nähden! Suomesta kyseisiä viinejä ei saa, mutta suosittelen vahvasti harkitsemaan niiden ostamista aina kun yksikin sellainen sattuu tulemaan vastaan.

6 kommenttia:

 1. Itse törmäsin juuri Rijckaertin les sarresiin, joka todella yllätti ja hyvin positiivisesti. Yksi mielenkiintoisimmista koskaan maistamistani viineistä aivan varmasti. Takuulla lähtee Juraan tutustuminen tästä käyntiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jura kyllä tuntuu olevan varsinainen Ranskan hukattu helmi! Hemmetti, kun kyseisen alueen saatavuus on sileä nolla näillä leveyspiireillä. Pitänee siis ryhtyä vuotamaan jälleen veroja ulkomaille, jos haluaa enemmän alueeseen tutustua...

   Poista
 2. Jura rokkaa, ei mulla muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parin aikaisemman kokemuksen perusteella on jäänyt laimean positiivinen kuva, mutta nämä Bourdyn setit kyllä räjäyttivät potin tuhannen auringon voimalla.

   Poista
 3. Gambinamiäs2/7/14 11:35

  Mistäs näitä on mahdollista hankkia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainoa varmaksi veikkaamani keino on reissata Juraan suoraan Bourdyn talolle. :D

   Kyllä voisin veikata viinejä löytyvän myös joistain valikoiduista nettikaupoista, mutta tuskin yhtä käsittämättömän edulliseen hintaan kuin Bourdyn ex-cellar-hinnoilla. On kuitenkin muistettava, ettei 10 hehtaarin alalta valmisteta kovinkaan valtavia määriä, joten melko pienen kaliiperin tavaraa tämä loppupeleissä on.

   Saa huudella täällä, jos löytyy hyviä nettikauppoja, joista Bourdyn tavaraa löytyy!

   Poista