Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.6.14

Mufloni Säppi APA

http://www.alko.fi/tuotteet/758034/
Mufloni Säppi APA
  • Valmistaja: Panimoravintola Beer Hunter's
  • Tyyppi: Olut, American Pale Ale
  • Maa: Suomi
  • Alue: Satakunta, Pori
  • Maltaat: Pale ale, karamelli-
  • Humala: Chinook, Columbus, Nugget
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 3,37e (Kesäkuu 2014, Alko)
  • Hinta nyt: 3,37e (Kesäkuu 2014, Alko)

Porissa toimiva panimoravintola Beer Hunter's on viime aikoina onnistunut ilahduttavasti saamaan useammankin oluensa Alkon valikoimiin, mikä on meikäläisen mielestä pelkästään hyvä asia – niin moni kyseisen puljun olut kun onnistuu osumaan meikäläisen makuhermoihin kuin nenä päähän (hyviä viimeisen vuoden parin aikana näkyneitä esimerkkejä ovat mm. Saison de Randonneur Kataja Edition, CCCCC IPA ja Keripukki Stout)!

Tällä kertaa Beer Hunter's iskee kesäoluiden kultasuoneen varsin varmalla reseptillä: vaaleahko, aromikas ale, jossa jenkkityyliin pääosaa näyttelevät aromi- ja katkerohumalat, ei mallas. Vilkaistaanpa, toimiiko homma odotettuun tyyliin!

Oluella on hennosti samea, kauniisti punertavaan taittuva vaaleanruskea väri. Kaadon myötä oluen ylle nousee sopivan runsas, kuohkea, kermanvärinen ja kohtalaisesti pitsiä jättävä vaahtokukka.

Tuoksu on ihastuttavan ilmaisuvoimainen ja täynnä aromihumalaista hedelmää: greippistä sitrusta, kuusenhavuja, männynpihkaa, etäisesti pistävän eukalyptusista tai vegetaalista yrttisyyttä ja hentoa Fairy-tiskiainetta. Pääpaino on selkeästi akselilla 'greippi ja pihka', mikä tällaisen oluen tyylissä on hyvin odotettavissa.

Maultaan olut on melko kuiva ja hiilihapoiltaan todella vaatimaton, jopa lattea. Aromimaailmassa tuntuu sekä leipäistä että makeamman karamellista mallasta, mutta niitä reilummalla kädellä humaloinnin tuomaa trooppista hedelmää, hennosti aromaattisia yrttejä ja suht tiukkaa katkeroisuutta.

Jälkimaussa varsin tiukka ja hyvin bitterisenä kielen keskiosissa tuntuva katkerohumala ottaa pääosan. Kielellä tuntuu kevyttä greippisyyttä ja ruohoisuutta, mutta tuntuva karvaus on jälkivaikutelman avainsana. Pikku hiljaa katkeron ohelle kuitenkin nousee häilymään makeampaa keksiä, karamelliä ja mausteisuutta.

Säppi on aluksi lattean ja suoraviivaisen oloinen APA, joka kuitenkin hieman vaisun ensivaikutelman jälkeen paljastuu ihastuttavan vivahteikkaaksi, anteeksipyytelemättömän kuivaksi ja kaikin puolin rehdin jenkkihenkiseksi pale aleksi. Pullollista siemailee kuumana kesäiltana ilokseen ja olut katoaa lasista suorastaan hälyttävää tahtia.

Säppi on kokonaisuudessaan erittäin tervetullut lisä Alkon kohtuullisen hintaisten suomalaisoluiden kategoriaan. Tässä on kaikin puolin varsin pätevää kamaa hintaansa nähden, ja suorastaan erinomainen kesäolut! Ei tämä mistään vivahteikkaasta hifistelyoluesta mene, mutta olut on onneksi myös hinnoiteltu sen mukaisesti.

Lyhyesti: Lattean matalahiilihappoinen, mutta muuten mukavan napakka, tuntuvan karvas ja aromikas ale, johon hennosti makeaan taittuva karamellinen mallas tuo kivasti balanssia.

Arvio: Hyvä – varsin kelvollinen perus-APA, joka ei tarjoile suuria yllätyksiä, mutta ei pettymyksiään. Hieman tuntuvammalla hiilihappoisuudella olut voisi olla parempi, mutta muuten en juurikaan keksi naputtamisen aihetta. Passeli esitys suomalaisittain kohtuullisella hinnalla.

Hinnan (3,37e) ja laadun suhde: Hyvä – olut on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti