Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


21.6.14

Gustave Lorentz Sylvaner Réserve 2012

http://www.alko.fi/tuotteet/514937/
Gustave Lorentz Sylvaner Réserve 2012
  • Valmistaja: Gustave Lorentz
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Alsace
  • Maa: Ranska
  • Alue: Alsace, Haut-Rhin, Bergheim
  • Rypäleet: Silvaner (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 9,99e (Lokakuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 9,98e (Kesäkuu 2014, Alko)

No niin, jos sitä vaihteeksi siistisi vähän arvioita sieltä vanhimmasta päästä. Pistetään siis pari arviota Viinimaan viime vuoden loppupuolella järjestetyltä joulukiertueelta, ensimmäisenä Alkon edullisin 100% Silvaner, Gustav Lorentzin Sylvaner Réserve.

Silvaner (Alsacessa Sylvaner) on pitkään ollut tylsiä tusinaviinejä tuottavan rypäleen maineessa, mutta viime aikoina rypäle on kuitenkin ruvennut keräämään mainetta myös laadukkaita viinejä tuottavana rypäleenä, kunhan tuottaja muistaa pitää tämän innokkaasti kasvavan ja satoisan köynnöksen hyvin hallinnassa. Suurilla satomäärillä rypäleet eivät juurikaan kerää aromiaineita, mutta kun satomäärää harvennettaan merkittävästi, keskittää köynnös voimansa vain muutamiin rypäleisiin, joista voidaan saada poikkeuksellisen ryhdikkäitä, rakenteikkaita ja ilmaisuvoimaisia viinejä. Tällaisia viinejä ovat mm. Saksan Frankenin alueen Silvanerit ja Alsacen Grand Cru Sylvanerit.

Gustave Lorentz Sylvaner Réserve ei ole semmoinen. Sylvaner Réserve on aivan tavallinen perus-Silvaner Alsacesta, Bergheimin kylän tarhoilta.

Gustave Lorentzin perheomisteinen viinitila on toiminut vuodesta 1836 ja vuodesta 2012 talon 33 hehtaarin tarhoja on viljelty sertifioidusti täysin luonnonmukaisin periaattein. Talo kuitenkin myös ostaa sopimusviljelijöiltä rypäleitä, minkä vuoksi kaikki Lorentzin viinit eivät ole luomuviinejä. Pienellä tiedonhaulla paljastuu, että ainakin viinin vanhemmat vuosikerrat ovat kypsytetty 10-12 kuukauden ajan vanhoissa, neutraaleissa tammitynnyreissä ja -sammioissa, joten jos valmistusmenetelmiä ei olla hetkeen muutettu, luulisi tämänkin viinin kokeneen saman kohtalon ennen pullotusta.

Viinin väri on neutraalin kellanvihreä.

Tuoksu on mukavan ilmaisuvetoinen ja runsaan hedelmävetoinen: lasista leijuu kypsää päärynäisyyttä ja kukkaisuutta, kevyttä mandariininkuorisuutta, hentoa eksoottista hedelmäisyyttä ja freesiä mineraalisuutta.

Maultaan viini on kuivahko, muttei varsinaisesti vielä kuiva – viinin 4 g/l jäännössokeria on kohtalaisen hyvin esillä johtuen viinin melko matalasta (4,9 g/l), mutta mukavan sitruksisesta hapokkuudesta. Kokonaisuus on mutkattoman suoraviivainen, tarjoten lähinnä makeaa omenaisuutta, hillittyä mineraalia ja hentoa, aavistuksen kirpeää yrttisyyttä. Suutuntumaltaan viini on kevyen oloinen ja hieman ohuen tuntuinen.

Viinistä jää hieman vetinen ja lyhyehkö jälkimaku, jossa tuntuu yrttisyyttä, mineraalia ja kevyttä Granny Smith -omenaa.

Gustave Lorentzin Sylvaner Réserve on ihan juomiskelpoinen mutta varsin mutkaton ja simppeli esitys – parhaimpiin, intensiivisiin ja raikkaisiin Silvanereihin nähden jäädään melkoisen kauas. Viini kuitenkin on ihan perushyvä kumppani arkisille, keveille ja vähärasvaisille kesäruoille.

Kuitenkaan mistään varsinaisesta löydöstä ei ole kyse – vaikkei kymppi ole Suomen hintatasossa viinipullosta paljoa, on mielestäni jo siihen hintaan reilua odottaa jo jonkinlaista mielenkiintoa tai edes rapsakampaa rakennetta jos Alsacen viineistä puhutaan. Koska kympillä Alkostakin saa jo paljon mielenkiintoisempiakin arkiviinejä (La Sancive Muscadet, Raimat Chardonnay ja Steinschaden Grüner Veltliner Riede Stein näin muutamia mainitakseni), jää Gustave Lorentzin Sylvanerista hieman turhan tyyris fiilis sen laatuun verrattuna.

Lyhyesti: Pehmeä, kepeä, kuivahko ja mutkaton arkiviini Alsacesta.

Arvio: Keskinkertainen – kyllä tämä on ihan kohtalainen perusviini, mutta ei tällaisella tapauksella vielä vakuuteta Silvanerin potentiaalista.

Hinnan (9,98e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti