Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


16.6.14

Marguet Extra Brut Grand Cru 2008

Marguet Extra Brut Grand Cru 2008
  • Valmistaja: Marguet Père & Fils
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne Grand Cru
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne, Montagne de Reims
  • Rypäleet: Pinot Noir (62%), Chardonnay (38%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 65,00e (Toukokuu 2014, Cuvée Champagne Club)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Cuvée Champagne Clubin toiseksi viimeinen shamppis oli elegantilla mutta myös harteikkaalla ja varsin vakuuttavalla roséellaan vakuuttaneen Marguet'n vuosikertashamppanja todella kehtulta vuodelta 2008. Viini on puhtaasti Ambonnayn ja Bouzyn Grand Cru -tasoisten tarhojen Pinot Noir- ja Chardonnay-rypäleistä valmistettu tapaus, jota on kypsytetty 50 kuukautta (heinäkuu '09 – syyskuu '13) ja jonka dosage on erittäin kohtuullinen 4 g/l. Myös viinin valmistusmäärä on varsin maltillisissa lukemissa: tätä vuosikertaa 2008 on valmistettu vain 6,717 pulloa.

Väriltään viini on keskisyvän kellervä – n. kuuden vuoden ikä vaikuttaa tuoneen hieman syvyyttä ja riisuneen väristä nuorten viinien vihreyttä.

Tuoksultaan viini on varsin tuhti ja tummanpuhuva, jopa suorastaan marjainen – mikä on melko hauskasti ristiriidassa sen kanssa, että saman talon aikaisemmin maisteltu rosée oli tuoksultaan kaikkea muuta kuin marjainen. Yksi selitys tälle kyllä voi olla se, että tässä viinissä on kyllä käytetty merkittävästi enemmän punaisia rypäleitä kuin roséessa. Hennosti kirsikkaan taittuvan marjaisuuden ohelta löytyy melko runsaasti pitkän hiivasakkakypsyttelyn tuomaa paahteisuutta, kevyttä maamaisuutta, hillittyä savuisuutta ja aavistus puisevaa aromikkuutta.

Tuhti tuoksu jatkuu luontevasti yhtä lailla harteikkaaseen mutta vivahteikkaaseen makumaailmaan, joka tarjoaa Pinot Noir -vetoisesti mausteisuutta ja hentoa kirsikkaa, kaneliomenaa, mineraalia ja hentoa hunajaisuutta. Kokonaisuus tuntuu kyllä kuivalta, muttei mitenkään varsinaisen rutikuivalta – kiitos runsaana tuntuvan kypsän hedelmäisyyden. Yleisesti aromimaailma on hurmaavan harmoninen ja täynnä sellaisia pieniä, mielenkiintoa kutkuttavia nyansseja, joiden saattaminen kirjalliseen muotoon menee hyvin hankalaksi. Rungosta pitää huolta mukavan tiukka, mutta runsaaseen makumaailmaan nähden varsin sopusuhtainen hapokkuus. Mousse on erittäin muhkea ja runsaasti kuohahtava, mutta myöskin todella pitkäkestoinen. Kokonaisuus tuntuu olevan kaikilta mahdollisilta osa-alueiltaan erinomaisesti tasapainossa.

Kuivassa ja kivan voimakkaassa jälkimaussa tuntuu enemmän napakampia, vihertävämpiä hedelmän vivahteita ja kielelle nousee enemmän viheromenaisia ja greippisiä vivahteita, joskin myös hennosti kehittyneempiä nyansseja nousee myös esiin. Viinistä jää suuhun todella napakka, kevyen karvas, raikas ja moniulotteinen jälkivaikutelma.

Marguet'n vuosikerta-Extra Brut on yksinkertaisesti todella intensiivinen, tasapainoinen ja vaikuttava tapaus, josta on paha keksiä mitään negatiivista sanottavaa. Suoraan sanottuna viini kyllä hyppäsi maistelun viineistä omaan kärkikastiin – vaikka maistelussa oli useampikin varsin kovanhintainen tapaus, paras laatu tuntui osuvan enemmän siihen viiden-kuudenkympin tuntumaan, myös tämänkin viinin tapauksessa. Vaikka monet maistelun karummista, pelkistetymmistä ja rakennevoittoisemmista viineistä olivat varsin hurmaavan elegantteja tapauksia, onnistui Marguet'n vuosikerta-Grand Cru nokittamaan upean runsaalla, monisyisellä ja myös piirun verran kehittyneellä makumaailmallaan, jonka vastapainoksi asettautui todella vakuuttavan tiukka runko.

Viini on kaikin puolin huippukamaa, jonka korkkaamisikkuna on saavutettu, mutta joka pysyy helposti auki vielä vuosia – jopa vuosikymmeniä. Näin hyvän viinin voi huoletta unohtaa kellariin, mutta helppoa se ei ole – viiniä olisi hyvä hamstrata heti laatikollinen, ettei yhden pullon satunnaista korkkaamista tulisi murehdittua. Marguet GC Extra Brut on myös oikein näppärä esitys ruokaviiniksi, mutta itse ainakin jättäisin suuremmat pöperöt omaan arvoonsa ja keskittyisin lähinnä viinin fiilistelyyn.

Eli jos jäi epäselväksi: tässä on sitä huippukamaa – tämä viini helposti haastaa vastaavanhintaiset shamppikset Alkon hyllyltä ja vieläpä nokittaa monen ohi vaivattomasti.

Lyhyesti: Äärimmäisen ihastuttava, robusti, vivahteikas ja tasapainoinen huippushamppanja erinomaiselta vuodelta 2008. Loistava tapaus niin hedonistiseen nautiskeluun kuin kärsivälliseen kellarointiin.

Arvio: Täydellinen – kaikin puolin päräyttävä vuosikertashamppis. Viini on kohtalaisen iso tapaus, mutta niin erinomaisen tasapainoinen ja sopusuhtainen, ettei viini tee muuta kuin iskee ylävitosia meikäläisen makumieltymysten kanssa.

Hinnan (65,00e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti