Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


3.6.14

Dom Caudron Vieilles Vignes

Dom Caudron Vieilles Vignes
  • Valmistaja: Dom Caudron
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne, Vallée de la Marne, Passy-Grigny
  • Rypäleet: Pinot Meunier (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 40,00e (Toukokuu 2014, Cuvée Champagne Club)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)Nyt arvosteltavan viinin on tuottanut pienen viljelijän sijaan Dom Caudron, pienehkö ko-operatiivi Passy-Grignyn kylästä, Marnen laakson keskivaiheilta. Tämä ko-operatiivi saa nimensä pastori Dom Caudronilta, joka vuonna 1929 lahjoitti 1000 frangia kylän 23 viljelijälle, jotta nämä voisivat ostaa yhteisen puristamon ja viininvalmistamon näin perustaakseen oman ko-operatiivinsa. Tätä nykyä Dom Caudronin tuottajat viljelevät n. 120 tarhahehtaaria, joista tuotetaan vuosittain n. 2 miljoonaa pulloa. Koska Marnen laakson etelään viettävät rinteet ovat erityisen hyvin punaviineille soveltuvia, on merkittävä osa talon viljelyksistä punaista Pinot Meunieria.

Tämä Vieilles Vignes on talon peruskuohuva, joka on valmistettu 40-50 vuotta vanhojen ja tätäkin vanhempien Pinot Meunier -köynnösten hedelmistä. Dosage asettuu n. 9 g/l tuntumaan.

Väriltään viini on tasaisesti kevyen kellervä, eli piirun verran vähemmän vihertävä kuin monet muut nuorekkaat shamppikset.

Tuoksun pääosaa näyttelevät lähinnä freesin hedelmäiset sävyt: raikas sitruksisuus ja kevyt viheromenaisuus. Taustalla tuntuu hennosti ruutista reduktiivisuutta.

Maultaan viini on kypsän hedelmäinen, mehevä ja runsas. Viinin rehevä habitus ja kymmentä litragrammaa hätyyttelevä dosage tekevät kokonaisuudesta varsin pehmeän, jopa plösöhkön, mitä onneksi tasainen, melko runsas ja suht pitkäkestoinen kuohu parhaansa mukaan tasapainottaa.

Jälkimaku on kohtalaisen pitkä, mutta melko simppeli – kokonaisuudesta jää suuhun lähinnä kellertävää hedelmää ja kypsää, jauhoista omenaa.

Viini on perusmiellyttävä ja helpostilähestyttävä, mutta loppupeleissä aivan liian kovassa seurassa maistelun muiden, omaperäisempien ja luonteikkaampien shamppisten keskellä. Pinot Meunier tyypillisesti tuo shamppanjoihin kypsyyttä, runsautta ja täyteläisyyttä, mikä selvästi tuntuukin korostuneelta tässä satapinnaisessa Meunierissa. Viini on varmasti tyylikkäiden kuohuviinien ystäville varsin luotettava, mehevä, helppo ja hedelmävetoinen tuttavuus, mutta jos kaipaa viineiltä enemmän luonnetta ja särmää, jää Dom Caudron Vieilles Vignes hieman turhan turvalliseksi ja yksiulotteiseksi esitykseksi.

Lyhyesti: Mehevä, runsas, täyteläinen ja kypsän hedelmäinen perusshamppanja, joka on valmistettu vain vanhojen köynnösten Pinot Meunier -rypäleistä. Mehukas ja tasapainoinen, mutta omaan makuuni turhan helpostilähestyttävä ja yksipuolinen esitys.

Arvio: OK – tasapainoinen, mehukas ja helpostilähestyttävä perusshamppis. Viini on kelvollinen esitys ja sillä olisi varmasti helppo tutustuttaa vasta-alkaja kuivien shamppisten maailmaan, mutta loppupeleissä meikäläisen oli vaikea saada viinistä mutään suurempia tunnetiloja irti.

Hinnan (40,00e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti