Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


10.6.14

Burmester 20 Years Old Tawny Porto

http://www.alko.fi/tuotteet/312064/
Burmester 20 Year Old Tawny Porto
  • Valmistaja: J. W. Burmester, Sogevinus
  • Tyyppi: Väkevöity viini, Portviini, Tawny Port
  • Maa: Portugali
  • Alue: Douro
  • Rypäleet: Touriga Franca, Tinta Amarela, Touriga Nacional, Vinhão, Tinta Barroca, Tempranillo
  • Koko: 0,375
  • Hinta ostohetkellä: 19,87e (Joulukuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 20,30e (Kesäkuu 2014, Alko)

Monelta Portviinin ystävältä saattoi kirvoita ärräpää tai pari kun Kopken ihastuttava 20-vuotias Tawny poistui Alkon valikoimista. Onneksi aivan kuivin suin ei portofiilit joutuneet olemaan, sillä samoihin aikoihin valikoimiin pamahti samanhintainen, -kokoinen ja -ikäinen Tawny Burmesterin viinitalolta.

Burmesterin pohja ulottuu 1700-luvun alkuun, jolloin viljayhtiö Burmester & Nash perustettiin. 1750-luvulla he päättivät laajentaa toimintaansa ja ryhtyivät tuomaan Portviiniä Portugalista Brittein saarille (mitä loogisin veto, jos meikältä kysellään!) Yhtiö lopetti toimintansa 1700-luvun lopulla, mutta Henry Burmesterin poika Henry Burmester Junior päätti jatkaa Portviinihommissa ja perusti poikiensa kanssa Portviinitalo H. Burmester & Sonsin. Vuonna 1834 talon johdossa aloitti Johann Wilhelm Burmester, perustajien etäinen saksalaissukulainen ja lopulta viinitalon nimi vakiintui hänen mukaansa nykyiseen muotoonsa vuonna 1880. Osaamista viinien parissa talolta löytyy siis reilun parin sadan vuoden ajalta.

Alkon valikoimiin saapunut viini on aivan tavallinen 20-vuotias Tawny, eli Portviini, joka valmistetaan sekoittamalla tammitynnyreissä säilyteltyjä Portviinejä. Näitä makeita punaviinejä kypsytetään tammitynnyreissä vuosikausia, jolloin ne saavat runsaasti tammen aromeita ja jolloin happi tekee läpinäkymättömän punaisista viineistä hiljalleen läpinäkyvän vaaleanruskeita. Lopullinen sekoite muodostuu eri-ikäisistä viineistä, jolloin lopullisen sekoituksen keskimääräinen ikä on n. 20 vuotta. Yleisesti 20-vuotiaiden Tawnyjen sanotaan olevan hinta-laadullisesti parhaita Tawnyja – ne ovat jo huomattavasti kehittyneempiä kuin vielä selvän hedelmävetoiset 10-vuotiaat Tawnyt, mutta ne ovat selkeästi huokeampia laatuunsa nähden kuin helposti jo 100 euron tuntumassa pyörivät 30-vuotiaat Tawnyt.

Väriltään kakskymppinen Burmester on hyvin läpinäkyvän kuparinen ja reunoiltaan käytännössä täysin väritön.

Tuoksu on kohtalaisen runsas ja tyylille uskollisesti hurmaavan moniulotteinen: makeaa rusinaa, melko voimakkaasti tuntuvaa tummaa siirappisuutta, taatelia, appelsiinia, happikontaktin tuomaa pähkinärouhetta ja tuntuvaa muttei hallitsevaa tammea, joka tuo kevyen toffeisen säväyksen kokonaisuuteen.

Suussa makuhermoja tervehtii viinin hyvin intensiivinen makumaailma, joka suorastaan yllättää rehellisellä energiallaan. Maku on hyvin makea, mutta viinin makeus unohtuu täysin kun kaikki huomio kiinnittyy viinin makumaailman sävyihin ja hienovaraisiin nyansseihin. Päällimmäisenä tuntuu tummaa siirappia, tammen tuomaa pippuria, puuta ja kuivaa mausteisuutta, sekä moniulotteisen pähkinäistä oksidaatiota. Hedelmäisemmät sävyt (appelsiini, taateli, kuivattu viikuna, rusinat) ovat siirtyneet iän myötä enemmän taka-alalle, mutta tulevat paikka paikoin hyvinkin selvästi myös framille. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen ja jopa hieman tahmea, muttei kuitenkaan missään vaiheessa paksu tai raskas. Silloin tällöin rakenteesta myös erottuu kevyt tanniinien puraisu.

Jälkimaku on pippurisen mausteinen, kevyen rusinainen, hennon taatelinen, herkullisen siirappinen ja ennen kaikkea varsin pitkä. Suuhun jäävä jälkivaikutelma on maukas, viipyilevä ja kaikin puolin mainio.

Olihan se sääli, että maailman vanhimman edelleen toimivan portviinitalon, Kopken, upea 20-vuotias Tawny poistui monopolimme valikoimista, mutta sen paikan ottanut Burmester ei kyllä kalpene vanhan tekijän rinnalla tipan vertaa. Tästä viinistä löytyy upeasti jo selkeästi sellaisia kehittyneempiä vivahteita, joita useamman vuosikymmenen kontakti hapen ja tammen kanssa saa aikaan, mutta silti viini pysyy ihastuttavan freesinä ja eloisana esityksenä alusta loppuun. Edes runsaan makeana tuntuva jäännössokerisuus (120 g/l) ei saa viiniä tuntumaan liian imelältä tai raskaalta, vaan kokonaisuus pelittää upeasti alusta loppuun.

Meidän tapauksessamme viini meni viime vuodenvaihteen alla jouluaattona, joulupöydän jälkeisten makeiden herkkujen ohessa vallan mainiona palanpainikkeena: riittävän tuntuva jäännössokeri auttoi viiniä kestämään melko helposti jälkiruoaksi tarjoillut konvehdit, mutta kokonaisuus oli sen verran vaikuttava ja vivahteikas esitys, että lasillinen tätä viiniä toimi jälkiruokana ihan sellaisenaan! Jos siis ei määrä kiinnosta (jolloin Taylor'sin 10 yo Tawny olisi näppärä valinta) niinkään, vaan ennen kaikkea viinin korkea laatu ja vaikuttava vivahteikkuus, on Burmester 20 yo Tawny melkoinen no-brainer. Viinin pullokohtainen hintakin pysyy varsin järkevissä mittasuhteissa, kun ei tarvitse täysikokoisesta pullosta iskeä useita kymmeniä euroja tiskiin!

Lyhyesti: Ihastuttavan moniulotteinen ja tasapainoinen Tawny, jossa mehukkaat ja raikkaat hedelmäiset piirteet kilpailevat hurmaavalla tavalla iän tuomien kehittyneiden, hapettuneiden ja vivahteikkaiden piirteiden kanssa. Erinomainen valinta niin jälkiruokien kumppaniksi kuin jälkiruoaksikin!

Arvio: Tyylikäs – kaikin puolin hurmaava esitys, joka menee helposti kärkisijoille Alkon parhaimpien Tawny Portien listalla. Helposti nokittaa monen Colheitan sekä itsestäänselvästi kaikkien 10 yo Tawnyjen ohi.

Hinnan (20,30e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti