Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


18.6.14

Sapience Premier Cru Extra Brut 2006

Sapience Premier Cru Extra Brut 2006
  • Valmistaja: Marguet Père & Fils
  • Tyyppi: Kuohuviini, AOC Champagne Premier Cru
  • Maa: Ranska
  • Alue: Champagne
  • Rypäleet: Pinot Meunier (67%), Chardonnay (33%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 185,00e (Toukokuu 2014, Cuvée Champagne Club)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Cuvée Champagne Clubin pientuottajamaistelun loppuhuipennus oli itseoikeutetusti Benoît Marguet'n kehittelemä Sapience – "maailman ensimmäinen pientuottaja-prestige cuvée" ja samoin myös maailman ensimmäinen täysin luonnonmukaisesti viljellyistä rypäleistä valmistettu prestige cuvée.

Prestige cuvée on shamppanjatyyli, jonka järkevyydestä voidaan olla montaa mieltä. Aivan kuin shamppikset eivät olisi valmiiksi jo erittäin reippaalla kädellä hinnoiteltuja (maailmassa ei ole kovinkaan montaa viinityyliä, joiden perustuotteet maksavat vähintään toista kymppiä ja mediaanihinta asettuu jo useisiin kymppeihin), prestige cuvéet ovat sitten viinejä, joista tehdään vielä parempia kuin mistään perusshamppanjoista ja pistetään moninkertainen hintalappu päälle, ettei viinin korkea laatu varmasti jäisi keneltäkään huomaamatta. Tästä syystä prestige cuvéet ovat poikkeuksetta kyllä erittäin tasokkaita tapauksia, mutta varsin harvoin ne onnistuvat oikeasti tarjoamaan rahoille vastinetta.

Marguet pyrkii parhaansa mukaan tuomaan markkinoille viinin, jota voisi hyvällä omallatunnolla kutsua tittelillä "prestige cuvée" – jos kunnon prestige cuvéen kuuluu olla vain parhaina vuosikertoina hyvin rajoitetusti valmistettua tavaraa, voidaanko maailman ehkä tunnetuinta prestiisishamppista, Dom Perignonia, pitää sellaisena, jos sitä valmistetaan joka vuosi useampi miljoonaa pulloa? Sapiencea taas valmistetaan vain hyvinä vuosikertoina ja vain häviävän pieni määrä – esimerkiksi tätä vuosikertaa 2006 on valmistettu vain 2,500 pulloa. Vaikka viini kulkeekin Marguet’n nimellä, ei viiniin ole käytetty hänen tarhojensa rypäleitä, vaan viini onkin usean Champagnen luomu- ja biodyny-ikonin tiimityön taidonnäyte! Chardonnayn viiniin on tuottanut upeista, biodynaamisesti tuotetuista nolladosage-shamppiksistaan kuuluisa David Léclapart, kun taas Pinot Meunierin on tuottanut Champagnen luomuviljelyn legenda, Georges Laval. Lisäksi viinin tulevissa vuosikerroissa tullaan käyttämään pari vuosikymmentä luomuna ja useita vuosia biodynaamisesti viljelevältä Benoît Lahayelta Pinot Noiria. Kaikki rypäleet tulevat vähintään Premier Cru -tasoisilta tarhoilta. Biodynaamisuudesta perin pohjin innostunut Benoît Marguet ja Duval-Leroyn viinintekijänä tunnettu Hervé Jestin valmistavat viinin, jonka myös annetaan kypsyä viinitalo Marguet’n kellareissa – aluksi puolisen vuotta neutraaleissa barrique-tynnyreissä ja sen jälkeen n. 5 vuotta pullossa hiivasakan kanssa. Viini on uudelleenkorkitettu syyskuussa 2012, jolloin se on saanut äärimmäisen maltillisen, vain n. 3 g/l dosagen.

Viinin hieman runsaampi ikä näkyy sen keskisyväksi käyvässä kellertävässä värissä.

Vaikka viini on prestiisishamppikseksi verrattain nuori, on sillä jo nyt erittäin ihastuttava, vivahteikas tuoksu. Nokkapuolelta voi aistia mm. hennon hunajaista mehiläisvahaisuutta ja hunajakaurakeksejä, maamaisia piirteitä, sitrusmarmeladia ja hyvin kevyttä ja hienostunutta tammisuutta. Tuoksun hedelmäosastolta löytyy melko runsaasti omenaisuutta, joka taittuu niin luonteikkaaseen siiderisyyteen kuin eleganttiin omenankukkaisuuteen. Yleisilme on jättänyt sen nuorekkaimman habituksen taakseen ja siirtynyt jo aavistuksen verran kehittyneeseen meininkiin.

Maku ei petä hurmaavan tuoksun jälkeen, vaan viini on suussa runsas, intensiivinen ja vivahteikas. Viinin makumaailma on selkeästi todella kuiva, muttei missään nimessä kireä tai äärettömän rutikuiva, kiitos viinin kypsänä tuntuvan runsaan hedelmäisyyden. Kielellä tuntuu nyansseja mausteisuudesta, hunajaisuudesta, mehevästä omenaisuudesta, hennosta tammisuudesta ja hienostuneesta, merellisestä mineraalista. Viini on varsin isokokoinen, muttei mitenkään robustin tai kömpelön tuntuinen. Viinin mousse kuohahtaa suussa aluksi erittäin innokkaasti, mutta pian se asettuu hyvin pienikokoiseksi, rauhalliseksi ja melko pitkäkestoiseksi poreiluksi.

Lopuksi viini jättää suuhun todella pitkän ja hurmaavan kompleksisen jälkimaun, jossa viinin erittäin pitkä sakkakypsytys pääsee vasta kunnolla oikeuksiinsa – kielelle jää viipyilemään briossisia, hiivaleipäisiä, makean pullataikinaisia ja kevyen pähkinäisiä vivahteita. Niiden ohella tuntuu myös freesiä, hennon greippiseen taittuvaa sitruksisuutta, merellistä mineraalia ja kevyttä mausteisuutta.

Marguet kumppaneineen on kyllä onnistunut loihtimaan todella vaikuttavan, uskomattoman monisyisen ja äärettömän hurmaavan huippukuohuvan, joka ei kalpene lainkaan maailmankuulujen prestiisishamppanjoiden rinnalla. Viini on sekä suurikokoinen ja rakenteikas että hienostunut ja monisyinen; sen runsaus asettuu tasapainoon viinin rakenteen kanssa mitä vaivattomimmalla tavalla ja kokonaisuus ei kohtalaisesta massiivisuudestaan tunnu mitenkään liioittelevalta.

Mutta miten sitten tuo viinin hinta? Kuten prestiisishamppanjoiden kanssa yleensäkin, eli mielestäni myöskään Sapience ole oikeasti ihan hintansa väärti – ainakaan vielä. Viini on hentoisesta kehittyneisyydestään huolimatta aivan liian nuorekas ja primäärinen vastatakseen meikäläisen käsitystä parin satkun kuplivasta. Tälle kyllä voi tehdä jotain ihan itse, nimittäin viinillä on varsin paljon potentiaalia pidempäänkin kellarointiin. Itse kyllä lähtisin korkkaamaan viiniä vasta sitten, kun siltä voi odottaa jo selkeästi kehittyneempää aromikkuutta – toisin sanoen siinä noin +15 vuoden iässä.

Alun perin viini hinnoiteltiin prestige cuvée luokan alapäähän, eli siihen satasen korville, mutta viinin mikroskooppinen saatavuus ja sen äärimmäisen korkean laadun tuoma, kulovalkean lailla kiirinyt maine on nostanut tehokkaasti viinin kysyntää – ja sitä myöten myös hintaa. Sapiencea näkee helposti yli 200 euron hintaan nettikaupoissa, joten Cuvée Champagne Clubin 185 euron hinta on viinin yleiseen hintatasoon nähden ihan kohtuullisissa lukemissa.

Lyhyesti: Sekä maailman ensimmäinen pientuottajien prestige cuvée että maailman ensimmäinen luomu-/biodynaaminen prestige cuvée. Todella vaikuttava, hieman kehittynyt, melko suurikokoinen ja erittäin moniulotteinen huippushamppis, joka pärjää vaivattomasti maailman kuuluisimmille huippukuohuville.

Arvio: Täydellinen – Sapience on kyllä vaikuttavaa tavaraa, mutta itse suhtaudun vieläkin skeptisesti siihen, että onko järkevää maksaa paria satalappusta näin nuoresta viinistä; asia rupeaisi kyllä olemaan toinen, jos kyseessä olisi pari vuosikymmentä vanhempi tuotos! Mutta jos viinin hinta ei ole este ja prestige cuvéet ovat lähellä sydäntä, on Sapience ehdottomasti mitä kannattavin sijoituskohde!

Hinnan (185,00e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti