Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


22.6.14

Poggio Antico Brunello di Montalcino Altero 2008

http://www.alko.fi/tuotteet/907557/
Poggio Antico Brunello di Montalcino Altero 2008
  • Valmistaja: Poggio Antico
  • Tyyppi: Punaviini, DOCG Brunello di Montalcino
  • Maa: Italia
  • Alue: Toscana, Siena, Montalcino
  • Rypäleet: Sangiovese (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 59,90e (Lokakuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 59,90e (Kesäkuu 2014, Alko, tilausvalikoima)


Brunello di Montalcinot ovat yleensä tunnettuja robustista ja usein suorastaan massiivisesta ilmaisustaan, mutta Montalcinon korkeimmilla alueilla sijaitseva viinitalo Poggio Antico on yleensä pitänyt tyylinsä verrattain kepeänä ja hienostuneena.

Ensimmäiset merkinnät Poggio Anticon tilasta ovat jo 1800-luvun alusta, mutta viiniä tilalla on tuotettu vasta 1970-luvun lopulta lähtien. Talon katalogista löytyvät mm. perinteinen Brunello di Montalcino ja sen Riserva-versio, mutta viimesyksyisellä Viinimaan joulukiertueella tarjolla olikin Poggio Anticon Brunellon erikoisversio, Altero. Siinä missä Brunelloja kypsytetään perinteisesti suurissa, jopa useiden tuhansien litrojen vetoisissa slavonialaisissa tammiastioissa, on Altero talon moderni näkemys Brunellosta: sitä kypsytetään 2 vuotta ranskalaisissa, 500-litraisissa tonneaux-tynnyreissä ja 2 vuotta pullossa, kun taas talon perus-Brunelloa kypsytetään 3 vuotta suurissa, slavonialaisissa tammiastioissa ja vuoden pullossa.

Väriltään viini on hennosti punaruskeaan taittuvan tumman kirsikkainen ja kohtalaisen läpinäkyvä. Reunoilta viinin väri taittuu kevyesti vaalean oranssiin.

Siihen nähden että Brunellot ovat usein varsin runsaita ja voimakkaan aromikkaita, on Alteron tuoksu yllättävänkin kevyt. Lasista löytyy lähinnä makeaa kirsikkaisuutta, kevyesti auringon paahtamaa maaperää, hentoa savuisuutta ja aavistus puisevaa mausteisuutta.

Kepeään tuoksuun nähden viinin kuiva maku on kuitenkin melko voimakas ja mukavan intensiivinen. Viini ei ole tyypillisen Brunellomaisen massiivinen, vaan jossain täyteläisen ja keskitäyteläisen välimaastossa – toisaalta tämä tekee viinistä hieman hienostuneemman tuntuisen, mutta toisaalta taas aavistuksen vaisuhkon oloisen. Melko primäärisessä makumaailmassa tuntuu kypsää kirsikkaa, kevyttä hapankirsikkaa, hillittyä yrttisyyttä ja aavistus karvasta mausteisuutta. Varsin tuntuva hapokkuus korostaa hienosti makuvivahteita ja tuo tuntuvaa ryhdikkyyttä kokonaisuuteen, mutta kypsä tanniinisuus on korkeintaan kohtalaista, mikä on melko harvinaista Brunellojen parissa.

Viinistä jää kohtalaisen pitkä, kevyehkö ja hienovarainen jälkimaku, jossa tuntuu hapankirsikkaa, kevyttä punaherukkaa, hentoa suklaista ja mausteista tammisuutta ja aavistus kosteaa tupakanpurua.

Poggio Anticon Altero-Brunello on talon omien sanojensa mukaan "moderni" Brunello, mutta yleensä itse miellän nuo modernit Brunellot kypsänmakeiksi, barrique-tynnyreissä uudessa tammessa hukutetuiksi ja pehmoisiksi Brunelloiksi – niihin nähden tämä kepeä, kuiva ja hapokas Brunello on kyllä kaikkea muuta kuin moderni. Mutta toisaalta tämä kyllä ei myöskään ole semmoinen massiivisen tanniininen, ylettömän tiukka ja robusti klassinen Brunello, joka vaatisi vähintään sen 10 vuotta kypsyttelyä ennen korkkaamista. Tämä on perusmiellyttävä, hienostunut ja kepeänpuoleinen Brunello, joka kyllä meikäläisen kirjoissa edustaa tyylillisesti enemmän hillittyjen Chiantien tyyliä kuin sitä, mitä perinteisesti Brunellolta voisi odottaa.

Viinin suurin ongelma on se, että se on silti hinnoiteltu kuin kovemman pään Brunello. Vielä hiljattain Alkon tilausvalikoimasta löytyi (paremmin meikäläisen makuun toiminut) Poggio Anticon 4 vuotta vanhempaa perus-Brunelloa kympin edullisempaan hintaan, joten en kyllä menisi sanomaan että näin nuoressa ja kepeässä Brunellossa olisi hinta kohdallaan. Altero selkeästi kaipaa lisää luonnetta saadakseen oikeasti jotain mielenkiintoa ilmaisuunsa, mutta vaikea sanoa kuinka näin kepeä ja maltillisen tanniininen Sangiovese kestää ikää – toisaalta hyvät Burgundin Pinot Noiritkin kestävät vuosikymmeniä lähinnä happojensa varassa, joten ehkei siitä kannata tämän tapauksessa stressata niin paljoa. Nykyisillään viinin makuprofiili on turhan siisti ja siloiteltu; kaipaisin lisää särmää, rosoa, räyhää. En näet haluaisi maksaa kuutta kymppiä nuoresta ja sliipatusta perus-Brunellosta, jota pitäisi vielä kypsytellä vuosia, ellei jopa vuosikymmenen verran saadakseen kunnolla rahoilleen vastinetta, kun vastaavia tapauksia saa Alkosta lähes puolet halvemmalla ja iäkkäämpiäkin tapauksia voi löytää tilausvalikoimasta edullisemmalla hinnalla. Ulkomailta taas Alteron voi löytää kolmen-neljän kympin hinnalla, mikä on mielestäni selkeästi paremmin linjassa viinin tyylin ja ilmaisun kanssa.

Lyhyesti: Kepeänpuoleinen, hienostunut ja mukavan hapokas, mutta vielä turhan nuorekas Brunello di Montalcino.

Arvio: Tyylikäs – jos kaipaa tuhteihin super-Brunelloihin vaihtelua, on Altero ihan tervetullut tapaus. Kuitenkin tämänikäisenä ja erityisesti tämän hintaluokan edustajana viini loppujen lopuksi alisuoriutuu jonkin verran, sillä missään vaiheessa viiniä ei tullut sellaista fiilistä, että "tässä sitä siemaillaan kuuden kympin punkkua". Ero parin kympin Chianti Classicoihin on melko pieni.

Hinnan (59,90e) ja laadun suhde: Heikko – viini ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti