Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

24.3.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1453 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


27.6.14

Ravenswood Sonoma County Old Vine Zinfandel 2010

http://www.alko.fi/tuotteet/445017/
Ravenswood Sonoma County Old Vine Zinfandel 2010
  • Valmistaja: Ravenswood
  • Tyyppi: Punaviini, AVA Sonoma County
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Kalifornia, North Coast, Sonoma County
  • Rypäleet: Zinfandel, Durif, Syrah, Carignan
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: 23,90e (Lokakuu 2013, Alko)
  • Hinta nyt: 23,90e (Kesäkuu 2014, Alko)

Tuntuu tämä Suomen viinimaailma tekevän pientä heiluriliikettä jatkuvasti. Kun edulliset chileläisviinit saapuivat markkinoille, nousi niiden suosio ennennäkemättömiin lukuihin. Viime vuosina ollaan kuitenkin jollain tasolla tupattu kyllästymään niin Suomessa kuin ympäri maailmaa noihin pehmeisiin, yksiulotteisiin uuden maailman kötöstyksiin ja ruvettu palaamaan takaisin vanhan maailman puolelle. Kuitenkin aivan viime aikoina tuntuu kiinnostus jenkkiviineihin kasvaneen – ehkä marginaalisesti tai ehkä vain harhailen, mutta semmoinen perstuntuma meikällä asiaan on. Kenties vanhan maailman enemmän hillittyjen klassikoiden jälkeen haikaillaan hieman sitä uuden maailman prameampaa, helpompaa ja naamallepomppaavampaa tyyliä, mutta ei tahdota tyytyä mihin tahansa, vaan viiniltä kaivataan myös jotain laatua ja mielenkiintoa. Tällöin moni siirtää automaattisesti katseensa "uuden maailman Bordeaux'hon" eli Kaliforniaan.

Vuonna 1976 perustettua Ravenswoodia pidetään Kalifornian yhtenä merkittävimmistä ja näkyvimmistä laatu-Zinfandeleiden tuottajista – onhan viinitalo aloittanut valmistamalla pelkästään Zinfandeleita (joista useampi myös pokkasi jotain palkintojakin heti ensimmäisellä vuosikerrallaan) ja vaikka katalogista löytyy myös muita rypälelajikkeita, ovat eri tyyleillä valmistetut ja eri Kalifornian ala-alueilta kerätyt Zinfandelit ja Zinfandel-vetoiset blendit edelleen se talon ykkösjuttu.

Ymmärtääkseni Ravenswood ei hirveästi harrasta omia tarhoja, vaan he ostelevat sopimusviljelijöiltä rypäleitä, joista valmistetaan viinejä. Nuorten köynnösten hedelmät käytetään simppeleihin perusviineihin, kun taas Old Vine -sarjalaiset valmistetaan jo paljon vanhempien köynnösten tavarasta – esimerkiksi tähän viiniin on köytetty 50-80-vuotiaiden köynnösten rypäleitä, jotka on kerätty ympäri Sonoma Countyn aluetta (ainakin Alexander Valley AVA, Dry Creek AVA, Russian River Valley AVA ja Sonoma Valley AVA on mainittu Alkon kuvauksessa). Viinitalo mainitsee monilta vanhoilta tarhoilta löytyvän Zinfandelien ohelta muitakin rypälelajikkeita, minkä vuoksi viini ei ole satapinnainen Zin. Tämän vuosikerran tarkkaa blendistä en löytänyt, mutta normaalisti Zinfandelin osuus tuntuu olevan akselilla 80-95% sekoituksesta, vuosikerrasta riippuen. Ennen pullotusta viini on makoillut 18 kuukautta tammitynnyreissä, joista kolmannes on ollut ensimmäistä kertaa käytössä.

Väriltään viini on tasaisesti keskiläpinäkyvän tummanpunainen. Tervaistenpaksujen, täysin läpinäkymättömien superviinien jälkeen on hassua, miten Jenkkien puolelle hypätessä viinin väri keveneekin yhtäkkiä.

Tuoksu ei tee itsestään mitenkään suurta numeroa ja ryöppyä päin pläsiä, vaan se majailee lasissa leppoisasti. Nokkaosastosta paikallistuu kypsänmakeaa kirsikkamarmeladia, mustikkaa ja melko hennoksi jäävää tammea, joka tarjoilee sekä makeampaa mausteisuutta että kuivempaa puuta, painottuen mukavasti enemmän jälkimmäisen suuntaan.

Makupuoli on kyllä niin puhdasta jenkkiä kuin vain voi kuvitella: yleisilme on hyvin kypsänmakea ja suorastaan höttöinen. Makumaailmasta löytyy varsin makeaa vadelmahilloa, auringossa paahtunutta maata, kypsää mustikkaa, mansikkakompottia, kevyttä pippuria ja aavistus suklaapirtelöä. Yleisilme on vaatimaton niin hapoiltaan kuin tanniineiltaankin, mikä syö paljon viinin intensiivisyyttä ja tekee kokonaisuudesta aavistuksen ponnettoman. Pehmeäntäyteläisestä suutuntumastaan huolimatta viini tuntuu intensiivisyyden puutteesta johtuen tietyllä tavalla ohuen oloisen.

Keskipitkässä jälkimaussa tuntuu kuningatarhilloa, sokerissa pyöriteltyjä kypsiä marjoja, kevyttä yrttisyyttä ja hennon karvasta tammisuutta.

Ravenswoodin vanhojen köynnösten Sonoma-Zin on lempeä, pehmeä ja helppo dokailuviini uuden maailman viinien ystäville, mutta sen lisäksi että viinistä ei löydy juuri mitään mielenkiintoa näin harrastelijan näkökulmasta, tuntuu myös siltä, ettei viini kykene tarjoamaan juuri mitään ihmeellistä edes massoille. Samanlaista meininkiä saa helposti puoleen hintaan Alkonkin hyllyiltä; viinin hinnan ja laadun suhde on täysin käsittämättömässä epäsuhdassa. Kalifornialaiset viinit kyllä harvoin ovat olleet meikäläisen juttu enkä ole oikein koskaan ymmärtänyt Zinfandelia, mikä toki voi vaikuttaa mielipiteeseeni, joten kuulisin mielelläni joltain enemmän jenkki-Zineihin perehtyneeltä, että mikä niiden idea oikein on? Onko tämä oikeasti olevinaan hyvä, vakavasti otettava Zin, vai onko tämä vain hinnoiteltu sellaiseksi.

Joka tapauksessa, jos uuden maailman viinit eivät ole juttusi, kierrä tämä viini kaukaa. Jos sen sijaan tykkäät täyteläisista uuden maailman viineistä, kierrä tämä silti kaukaa.

Lyhyesti: Kypsänmakea, hilloinen, höttöisen pehmeä ja mehevästä suutuntumastaan huolimatta varsin ponnettoman oloinen Zinfandel useiden vuosikymmenien ikäisien köynnösten rypäleistä.

Arvio: Keskinkertainen – Zinfandeliksi tämä on ihan päteväkin tapaus. Sääli vain, ettei se yleisellä viinien laadun asteikolla kykene nostamaan tätä viiniä kovinkaan korkealle.

Hinnan (23,90e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti