Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.6.14

Coto de Gomariz Ribeiro 2011

Coto de Gomariz Ribeiro 2011
  • Valmistaja: María Álvarez Serrano / Coto de Gomariz
  • Tyyppi: Valkoviini, DO Ribeiro
  • Maa: Espanja
  • Alue: Galicia, Ribeiro
  • Rypäleet: Treixadura (70 %), Godello (15 %), Albariño (10 %), Loureira (5 %)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 13,29e (Toukokuu 2014, Alko)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Espanjaa pidetään yleisesti punaviinimaana – ja sellainenhan se perustellusti onkin, sillä käytännössä kaikki Espanjan arvostetuimmat viinit ovat punaisia ja lähes jokaisella tunnetulla viinialueella punaviinien tuotanto on moninkertaista verrattuna valkoviineihin. Lounais-Espanjassa, aivan Portugalin pohjoispuolella sijaitseva Galicia on tähän virkistävä poikkeus. Köyhää, pääosin melko ruraalista Galiciaa ympäröi useammalta suunnalta ilmastoa viilentävä Atlantti, minkä takia alue on merkittävästi soveliaampi valkoviinien tuottamiseen kuin suuri osa muusta Espanjasta.

Alkossa on ollut aina varsin kehno espanjalaisten valkoviinien valikoima, mutta viinien keskimääräinen taso on ollut yllättävänkin korkea ja myös monilta tuntemattomammilta alueilta on pyritty tuomaan viinejä – yhtenä esimerkkinä tämä nyt arvosteltu valkoviini Ribeiron alueelta. Kuitenkin viinin n. 15 euron pinnassa pyörinyt hinta piti tehokkaasti huolen siitä, ettei mielenkiinto päässyt ylittämään nuukuuttani ja viini jäikin aina hyllyyn – kunnes viini vihdoin poistui keväällä valikoimista, jolloin viini lopulta päätyi mukaani kohtuullisemmalla, n. 13 euron hinnalla.

Tämä Coto de Gomariz on samannimisen viinitalon perustason tuote; Treixadura-vetoinen valkoviini, jota on kypsytetty 6 kuukautta terästankeissa ennen pullotusta.

Viinillä on melko intensiivinen, keltaiseen taittuva syvän kellanvihreä väri.

Tuoksu on ilmaisuvoimainen, runsas ja kompleksinen, ja siinä keltaiset, trooppisen hedelmäiset piirteet mittelevät ihastuttavalla tavalla mausteisempien piirteiden kanssa. Yleisilmeestä erottuu persikkaa ja aprikoosia, sekä omenan- että appelsiininkuorta, kukkaista parfyymia, särmikästä mausteisuutta, hunajaa ja tuntuvaa, märän kivistä mineraalia.

Suuta tervehtii ensimmäiseksi intensiivinen, kuiva, sopivan karvas ja runsaan hedelmäinen maku – kokonaisuus tykittää espanjalaista persoonallisuutta heti varsin reippaalla otteella! Aivan korkkaamisen yhteydessä tuntuu myös hentoa hiilihapon nipistelyä, mutta tämä kuitenkin katoaa ketterästi, vain muutamissa minuuteissa. Makumaailmasta löytyy persikkaa, hunajaa, kukkaisuutta, kypsää omenaa ja päärynää (ei kylmässä käyttämisessä syntyviä, päärynäisiä esansseja vaan rehellistä, kypsää päärynää) sekä kevyttä mineraalia. Suutuntumaltaan viini on täyteläinen, mutta samalla mukavan hapokas ja kokonaisuudessaan rakenteikas. Yleisilmeeltään viini on varsin kypsä, mutta mukavan robusti ja särmikäs. Hedelmän reipas kypsyys, hunajaiset aromit ja alkoholi (14%) tuovat makeutta kokonaisuuteen, mistä johtuen viinin kuivan maun seasta puskee välillä varsin innokkaasti makeitakin vivahteita, vaikka jäännössokeria viinistä ei käytännössä löydy ollenkaan.

Lopuksi viinistä jää hennon lämmin, vivahteikas ja mausteinen jälkimaku, jossa tuntuu kiitettävän pitkään trooppisen hedelmäisiä, hennon karvaan yrttisiä ja kivisen mineraalisia piirteitä. Viinistä jää suuhun viipyilevä ja kevyesti suuta kuivattava jälkivaikutelma.

Coto de Gomariz on rotevanpuoleinen, varsin maukas, moniulotteinen ja mukavalla tavalla särmikäs esitys; tietyllä tavalla se on kuin etelärhônelainen valkoviini steroideilla – aromimaailmasta löytyy paljon samanlaista meininkiä, mutta yleisilme on selkeästi hapokkaampi, ryhdikkäämpi ja robustimpi verrattuna useimpiin Etelä-Rhônen valkoviineihin. Kaiken kaikkiaan Coto de Gomariz on todella positiivinen yllättäjä ja hintaisekseen erittäin kelpo ostos. Ja viinin hintahan putosi tässä hiljattain edelleen, joten nyt jos vielä jostain sattuu putelin löytämään, irtoaa se reilulla kympillä. Tähän hintaan viini on jo kaikin puolin loisto-ostos!

Lyhyesti: Harteikas ja särmikäs tykittelyviini, josta löytyy reilulla kädellä hedelmää, mausteisuutta ja rakennetta. Yleisilmeeltään viini on varsin kuiva, mutta sen makumaailma vihjailee kypsillä sävyillään myös paikoin hieman makeampaan suuntaan.

Arvio: Erittäin hyvä – tämä erittäin tasapainoinen, maukas ja moniulotteinen esitys ei ainakaan heikennä käsitystäni siitä, että Galicia tuntuu tällä hetkellä tuottavan Espanjan korkeatasoisimmat ja mielenkiintoisimmat valkoviinit! Suosittelen tarkistamaan sekä viinin saatavuuden lähimyymälästä että Galician valkoviinit noin yleisestikin.

Hinnan (13,29e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti