Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.6.14

Brewdog Hello My Name is Päivi 2014

http://www.alko.fi/tuotteet/782544/
Brewdog Hello My Name is Päivi 2014
 • Valmistaja: Brewdog
 • Tyyppi: Olut, maustettu olut / Double IPA
 • Maa: Skotlanti
 • Alue: Aberdeenshire, Ellon
 • Maltaat: Cara-, Extra Pale Ale-
 • Humala: Centennial, Citra, Equinox, Simcoe
 • Koko: 0,33
 • Hinta ostohetkellä: 5,95e (Kesäkuu 2014, Alko)
 • Hinta nyt: 5,95e (Kesäkuu 2014, Alko)

No kun kaikki muutkin tätä tekevät, miksen minäkin?

Eli kirjoita Brewdogin Päivistä. Onhan se nyt kuitenkin ollut viimeisen reilun viikon ajan iso juttu. Onhan nimittäin oluen usean tuhannen pullon erä myyty melkeinpä täysin loppuun kautta koko maan noin viikossa.

Tämä olut kuuluu siis vain muutamassa vuodessa maailmanmaineeseen pamahtaneen skottipanimo Brewdogin Hello My Name is -sarjaan, jossa valmistetaan erilaisia oluita teemana joku tietty maa sekä marja tai hedelmä, jolla olut maustetaan. Tällä hetkellä panimolta on ennen Päiviä tullut Mette-Marit (Norja ja puolukka; kulkee myös nimellä Hello My Name is CENSORED), Sonja (Tanska ja mustikka), Ingrid (Ruotsi ja lakka), Beastie (Skotlanti ja karhunvatukka), Vladimir (Venäjä ja palsamiköynnöksen marja) ja Zé (Brasilia ja passiohedelmä). Erityisesti Venäjän olympialaisten alla markkinoille pamautettu HMNi Vladimir keräsi myös Suomessa paljon julkisuutta kyseisen oluen ollessa osaltaan myös hyvin selvästi rivien välistä luettavaa kritiikkiä Putinin "homopropagandan" vastaisiin lakeihin. Tässä mielessä HMNi Päivi tuli mainiosti markkinoille – aluksi herätettiin suomalaisten huomio näyttävästi ja provosoivasti lanseeratulla Vladimirilla ja sitten isketään heti perään olutsarjasta ihka oma malli ihan Suomelle.

Oluen suosio on silti tullut varmasti hieman yllätyksenä, sillä jos ei ole ollut kärppänä kaupassa, on monelta saattanut mennä olut täysin ohi suun. Varmasti osasyynä tähän on ollut maamme runsas päivistö – uskon nimittäin hyvin monen Päivin halunneen tietää miltä oma nimikko-olut maistuu saatuaan tietää semmoisen olemassaolosta. Mutta vaikka oluen nimenantajaa ei olekaan virallisesti missään toitoteltu, on se siis hyvin suurella varmuudella meidän oma Pärsky, joka on niin innokkaasti omalta osaltaan suitsinut Suomen alkoholipolitiikkaa.

HMNi Päivi on Brewdogin tyylille uskollisesti reilusti humaloitua tavaraa. Pohjana toimii vahvasta alkoholi- (8,2%) ja katkeropitoisuudesta (50 EBU) kielivä tupla-IPA, jota on maustettu tyrnillä – samaa marjaa on käytetty mausteena aiemmin mm. Rekola-Hiisin Kaksi Kotia -oluessa. Oluen humalointiin on käytetty aromaattisia jenkkilajikkeita, muassaan erittäin tuore, vasta hiljattain kehitetty lajike Equinox.

Oluella on syvä ja täysin kirkas kellanruskea väri. Oluen ylle kohoaa varsin paksu, kestävä ja väriltään vitivalkoinen vaahto.

Tuoksu on runsas ja trooppisen hedelmäinen, mutta enemmän se tuntuu kuitenkin taittuvan ilmaisuvoimaisen humalan kuin mitenkään erityisen tyrnisen suuntaan. Humalapuolelta löytyy lähinnä tuorepuristettua greippimehua ja korillinen erilaisia eksoottisia hedelmiä. Hentoa marjaisuutta ja myös aavistuksen karheampaa maamaisuuttakin kyllä löytyy, muttei mitenkään erityisen mainittavasti.

Suussa ensimmäiseksi huomio kiinnittyy siihen, että oluella on äärimmäisen neutraali, lähes olematon hiilihappo. Makupuolella tyrni tulee selkeästi tuoksua enemmän esiin. Kokonaisuus on DIPA:ksi kohtalaisen makeahko, karamellisen maltainen, hennon mausteinen ja suutuntumaltaan keskitäyteläinen. Tyrni tuo ensimaun jälkeen kevyellä otteella kokonaisuuteen sointuvaa happamuutta, mutta tämä ei kuitenkaan varsinaisesti onnistu tuomaan vastapainoa makeudelle. Melko kuivan puisevaa, ruohoista ja kohtalaisen raa'ahkoa bitteristä humalaa löytyy, muttei mitenkään odotetun DIPA-tasoisen merkittävästi. Täten kokonaisuus on yllättävänkin lempeä.

Jälkimaku on kevyen tyrnimarjainen, hillitysti keksisen maltainen, aavistuksen maamainen ja ruohoisen karvas. Jälkiliuku loppuu kevyttä bitteriä lukuun ottamatta melko lyhyeen ja vain tuo karheana tuntuva karvaus jatkuu kielellä melko pitkään.

HMNi Päivi on ihan maistuva, melko helpon puoleinen marja-DIPA, mutta yleiseen Brewdogin tasoon verrattuna pienoinen pettymys. Oluen katkerohumalointi on suorastaan vaisua verrattuna siihen, että panimo mainostaa tätä tupla-IPA:na; lisäksi olut kärsii pahasti hyvin vaatimattomaksi jäävästä hiilihaposta, minkä vuoksi kokonaisuus tuntuu hieman laimealta ja väsyneeltä. Tyrni onneksi näyttelee ihan havaittavaa osaa oluessa, mutta itse olisin odottanut DIPA-pohjalta mielummin DIPA-katkerohumaloitua kuin DIPA-aromihumaloitua olutta, jossa tyrni olisi ollut selkeässä pääosassa. Nyt tämä jäi katkeroiltaan melko ujoksi ja pehmoiseksi olueksi, jossa tyrni on jäänyt sen verran pieneen osaan, että se helposti hukkuu aromihumaloiden joukkoon, jos sen olemassaolosta ei satu olemaan tietoinen.

Olut siis ei ole mitenkään poikkeuksellisen erikoinen tapaus, eikä myöskään väkivaltaisella otteella humaloitu, mutta kenties tämä on ihan hyvä asia ottaen huomioon oluen suosion – tämä on nimittäin oluena Brewdogin helpommasta päästä, joten ehkä tämä voisi toimia tehokkaana porttioluena panimon muihin tuotteisiin sellaisille ihmisille (mm. niille Päiveille), jotka eivät ole aiemmin kuulleetkaan Brewdogista tai jotka tähän asti ovat siemailleet vain kotimaisten jättipanimoiden kolmosolutta!

Lyhyesti: Skottilaisen räyhäpanimon kotimaisella tyrnillä maustettu tupla-IPA, jossa kaikesta huolimatta pääosaa näyttelee lähinnä hyvin voimakas, jenkkihenkinen aromihumalointi. Katkeroa oluessa on varsin maltillisesti ja tyrni tuntuu paikoin jäävän pahasti aromihumaloinnin jalkoihin. Mielenkiintoinen kuriositeetti ja hauska tribuutti Suomelle, mutta loppupeleissä varsin keskinkertainen tekele Brewdogilta.

Arvio: Keskinkertainen – odotukset ovat aina korkealla, kun vastaan tulee jotain poikkeavalla reseptillä valmistettua olutta, eikä niitä ainakaan vähennä se, jos olut on eritoten Suomea varten tehty. Näitä odotuksia olut ei tällä kertaa onnistunut lunastamaan ja kokonasuudesta jäi hieman "nopeasti maistettu, nopeasti unohdettu" -fiilis. Ja kaikille Päiveille muistutuksena, että tämä olut ei pullossa enää parane, joten kannattaa korkata olut ja säästää vain pullo tai etiketti; itse olut menee muuten hukkaan!

Hinnan (5,95e) ja laadun suhde: Surkea – samaan hintaan saa paljon parempaakin.

1 kommentti:

 1. Gambinamiäs19/6/14 20:23

  Päivi oli odotuksiin nähden pettymys. Jotenkin tasapainoton, ikäänkuin kaikkea olisiliikaa ja raikkaus (ne hapot? puuttuu. Ei jatkoon. Valitettavaa, varsinkin kun menekki on ollut ilmeisen kovaa, tuskin Päivi saa satunnaisia ostajia panopiskin tuotteista erityisemmin innostumaan.

  VastaaPoista