Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.6.14

Pyynikin Vahvaportteri 2013

http://www.alko.fi/tuotteet/933294/
Pyynikin Vahvaportteri 2013
  • Valmistaja: Pyynikin Käsityöläispanimo
  • Tyyppi: Olut, Portteri
  • Maa: Suomi
  • Alue: Pirkanmaa, Tampere
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 4,98e (Marraskuu 2013, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 5,08e (Kesäkuu 2014, Alko, tilausvalikoima)Tampere on tullut tunnetuksi Suomen nykypäivän olutharrastajille lähinnä koskipanimo Plevnan ansiosta, mutta pikku hiljaa mainetta on niittänyt myös kaupungin toinen, pikkuisempi painimo Pyynikiltä.

Pyynikin käsityöläispanimo oli jonkin verran kerännyt hypeä jo viime vuoden puolella, mutta kunnolla nimeä panimo sai alkuvuodesta 2014, kun he saivat oman oluensa Alkon käsityöläisolutkattaukseen. Siinä missä muut panimot pistivät tarjolle enemmän tai vähemmän peruskauraa, päätti Pyynikin väki hypätä syvään päähän allasta ja valmistaa supisuomalaista sahtia kansalle (harmi kyllä en olutta ehtinyt päästä maistamaan). Virtuaalinen hatunnosto tästä rohkeasta valinnasta panimon porukalle!

Pyynikki tuottaa kahta erilaista portteria, maitokauppavahvuista Pikkuportteria ja tätä Alkon tilausvalikoimasta löytyvää Vahvaportteria, joka tunnettiin ennen myös nimellä Isoportteri. Koska olutta saa tilattua vain 24 pullon laatikon kerrallaan, ei sen tilaaminen ollut kovin houkutteleva vaihtoehto, mutta koska bongasin oluen Ympyrätalon Alkosta loppuvuodesta, tuli kuitenkin hyvä sauma napata puteli testiin. Tätä nykyä olutta on ruvennut saamaan myös monesta muusta pk-seudun Alkosta, mikä on mielestäni varsin mukava ilmiö.

Lasiin kaatuu todella paksua, notkeahkoa ja valoa läpäisemättömän mustaa olutta. Päälle nousee melko maltillinen, vaaleanruskea vaahtokukka, joka kuitenkin laskeutuu ja vetäytyy lasin reunoille melko ketterästi.

Lasista kohoava tuoksu on kunnon portterille asiaankuuluvaan tyyliin runsas, tukevan paahteinen, kärähtänyt, kahvinporoinen ja hennon tervainen.

Varsin kuivaksi jäävä täyteläinen maku on puiseva, palanut, paahteinen, tervaisen savuinen, kevyen mämminen ja hennon salmiakkinen. Kokonaisuus ei ole erityisen voimakas, joten vahvaportteri ei ole vahva maultaan, ainoastaan volteiltaan (7,5%). Kokonaisuus on kuitenkin portteriksi kompleksinen ja tyylikkäästi suussa kehittyvä – tämä ei ole pelkkää paahdetta ja kärtsää, vaan makumaailmasta irtoaa varsin paljon kaikkea. Humalointi hädin tuskin erottuu – pääpaino on siis selkeästi paahteisessa mutta moniulotteisessa mallaspuolessa, mikä toisaalta on varsin mukavaa vaihtelua nykyisten, todella ronskilla kädellä humaloitujen porttereiden ja stoutien joukossa. Hiilihapoiltaan olut on tasainen ja kevyt.

Moniulotteisessa ja hienosti kehittyvässä jälkimaussa erottuu paljon keskimaun piirteitä: tervaa, kahvia, lakritsia, makeampaa maitosuklaata, paahtunutta mallasta, nahkaisuutta, kevyttä marjaisuutta ja hentoa tuhkaisuutta. Loppuliu'ussa tuntuu myös melko maltillinen katkeron puraisu. Vivahteikas, hennosti makea ja paahteinen jälkivaikutelma jatkuu melko pitkään.

Pyynikin maitokaupparajan ylittänyt kötöstys on kyllä todella mallikas, tyylikäs ja uskottava portteri; se on selkeästi mallasvetoisempi esitys, joka tuo mukavaa vaihtelua voimakkaan katkeroisiin ja monesti myös humalan aromeilla pelaaviin nykyporttereihin. Miksikään omaksi ykköslempparikseni olut ei sentään vielä hypännyt, mutta olut tuli kuitenkin mentaalisesti merkittyä Erittäin Mainioksi Suomalaisportteriksi. Kokonaisuutena olut on todella mainio esitys ja viime vuoden lopulla testattuna se oli ensimmäinen maistamani Pyynikin pullote, joka samalla vakuutti meikäläisen kertaheitolla panimon osaamisesta!

Pullon pohjalle jäi kevyesti sakkaa, mikä vihjaisi pullon olevan myös pätevä hankinta hieman pidempään kypsyttelyyn – voisikin siis pistää tässä jossain välissä Vahvaportteria kypsymään. Myöskin kiinnostelisi ottaa Vahvaportteri Koffin Portterin kanssa rinnakkainmaisteluun ja katsoa miten tamperelainen pärjää tätä perinteistä benchmark-olutta vastaan!

Lyhyesti: Aromeiltaan hieman kevyemmänpuoleinen, mutta ihastuttavan vivahteikas, selkeästi mallasvetoinen portteri, jossa aromi- ja katkerohumala on jätetty varsin pieneen osaan ja annettu perinteisten portterien aromien toimia pääosassa.

Arvio: Tyylikäs – erittäin mallikas ja moniulotteinen portteri sieltä mallasvetoisemmasta päästä sekä erittäin tervetullut lisä suomalaiseen portteriskeneen.

Hinnan (5,08e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti