Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.6.14

Cidre du Pays d'Othe Bio-Organic

http://www.alko.fi/tuotteet/787734/
Cidre du Pays d'Othe Bio-Organic
  • Valmistaja: La Ferme d'Hotte
  • Tyyppi: Siideri, Cidre du Pays d'Othe
  • Maa: Ranska
  • Alue: Pays d'Othe
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 3,84e (Kesäkuu 2014, Alko, erikoisvalikoima)
  • Hinta nyt: 3,84e (Kesäkuu 2014, Alko, erikoisvalikoima)
Viimeaikaisten kiireiden takia en ehtinyt taikoa blogiini juhannustaikoja, eli juomasuosituksia juhannukseksi, mutta korvaukseksi pistän suosituksen yhdestä parhaimmista loppukesän juomista!

En ole ollut ikinä suuri siiderin ystävä, mutta tämä johtuu pääasiassa laadukkaiden siiderien surkeasta saatavuudesta Suomessa, ei niinkään siidereistä. Itse kun tykkään lähinnä kuivista tai puolikuivista maalaissiidereistä – Suomessa selkeästi suositummat, puolimakeat ja makeat teolliset siiderit kun ei meikäläistä säväytä niin tipan vertaa.

Sain kuitenkin tässä hiljattain vihiä uudesta Arkadian Alkon erikoisvalikoiman ranskalaissiideristä, jossa jäännössokeria ei löydy tipan vertaa. Olihan se pakko käydä nappaamassa kyseinen tapaus testiin, kun sellaista nyt saa.

Tämä kyseinen siideri on ns. Pays d'Othen alueelta, joka on historiallinen – ei siis virallinen – alue Pohjois-Ranskassa ja se käsittää pienehkön alueen Champagnen eteläosissa ja Bourgognen pohjoisosissa. Tällä alueella on valmistettu perinteisesti siidereitä ja erityisesti hyvin kuivat siiderit (joita muualla Ranskassa tavataan melko harvoin) ovat alueelle hyvin tyypillisiä. Siiderin tuottanut omenatila Hotte on myös siideri- ja maatalousmuseo; tila viljelee tiluksiaan luonnonmukaisin menetelmin ilman teollisia lannotteita tai torjunta-aineita ja kaikki tuotteet valmistetaan perinteisin menetelmin käsityönä. Perinteisten kuivien ja puolikuivien kuplivien siidereiden lisäksi tila tuottaa myös mm. kuplatonta siideriä, maustettua siideriä, ratafiaa (akaasiatynnyreissä kypsytettyä, väkevöityä omenamehua), omenalikööriä, tislattua siideriä jne.

Pullossa siideri näyttää olevan varsin kirkasta, mutta pullon pohjalla makoilee pieni sakkakerros, jonka pyöräytän mukaan ennen korkkaamista. Lasiin kaatuu väriltään sameaa, punaruskeaan taittuvan kellervää siideriä.

Tuoksu on robusti ja maalainen; kokonaisuudesta voi erottaa ranskalaisille siidereille tyypillistä kypsää omenaa ja omenamarmeladia, mutta myös miellyttävää maamaisuutta, hentoa nahkaa.

Rutikuiva makumaailma sopii kesään kuin nakutettu: se on kepeä, kirpeä, raikas. Kielellä pyörii raa'anpuoleista viheromenaisuutta, ruohoista vegetaalisuutta, yrttejä, ja kevyttä nahkaisuutta. Kokonaisuus on tuoksun tavoin sekä vivahteikas että robusti, mutta ennen kaikkea ylettömän freesi. Siideri on yksinkertaisesti todella miellyttävä.

Lopuksi kielelle jää kuiva ja raikas jälkimaku joka on kepeä, kirpeän omenainen, keskimakuun verrattuna hieman mutkaton mutkaton ja kestoltaan lyhyehkö.

Ei tämä mikään tajuntaaräjäyttävä siiderielämys ollut, mutta menee helposti Alkon valikoimista löytyvien siidereiden kärkisijoille. Kokonaisuus pelittää julmetun hyvin ja yleisilmeessä on mukavasti sekä särmää että rustiikkista meininkiä. Sokerin puute ja hyvät hapot tekevät siideristä erinomaisen raikkaan ja juoma suorastaan kerjää päästä piknikille kesähelteessä. Täytyy nyt toivoa, että ne kesäsäät viitsisivät vaivautua tekemään paluun tänne pohjolaan!

Suosittelen myös kaikkia siiderin ystäviä ja räyhäkkäämmistä siidereistä kiinnostuneita pääkaupunkiseutulaisia suuntaamaan nokan Arkadian Alkoon! On tärkeää näyttää, että tämäntyylisille siidereille olisi maassamme kiinnostusta ja kysyntää; olisi myös sääli päästää näin laadukkaan tapaus menemään huonoksi kaupan hyllyillä!

Lyhyesti: Rutikuiva ranskalainen huippusiideri Champagnesta. Särmää, asennetta ja loputonta raikkautta. Näitä lisää!

Arvio: Erinomainen – jos olet kuten minä (eli mielestäsi siideri on sitä parempi, mitä kuivempi se on), et yksinkertaisesti voi olla pitämättä tästä!

Hinnan (3,84e) ja laadun suhde: Erinomainen – siideri on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti