Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.10.15

Töövi Kiona Cabernet Sauvignon 2008

Töövi Kiona Vineyard Cabernet Sauvignon 2008
  • Valmistaja: Crushpad, Asko Kassinen
  • Tyyppi: Punaviini, AVA Red Mountain
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Washington, Columbia Valley, Yakima Valley, Red Mountain
  • Rypäleet: Cabernet Sauvignon (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: ? (Elokuu 2015)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


No niin, lisää jenkkiläis-suomalaista viiniä linjoille! Töövien taustaa valotin laajemmalti postauksessani Töövi Brosseau Pinot Noirissa, joten en jaksa näin lyhyellä aikavälillä ryhtyä toistamaan itseäni. Tämä viini tuli testattua samassa tilaisuudessa kuin tuo toinen, edellämainittu Töövi, eli pienimuotoisessa maistelussa, jossa viinit tuottanut Asko Kassinen näitä viinejään maistatti.

Viini on siis tosiaan teetetty kalifornialaisella Crushpadilla. Viiniin tarkoitetut rypäleet on hankittu Washingtonin osavaltiossa sijaitsevan Red Mountain AVA:n alueelta. Vielä 70-luvulla Red Mountainin alueella ei viljelty lainkaan viiniä ja Washingtonin viinintuotanto oli muutenkin kaukana siitä, mitä se on nykyisin. Vuonna 1975 John ja Ann Williams sekä Jim Holmes perustivat pioneerihengessä Red Mountainin alueelle Kiona Vineyards -viinitalon, joskaan alueella ei ollut silloin vielä omaa appellaatiota, vaan se oli osa suurempaa Yakima Valleyn appellaatiota. Hyvin pian, jo 1980-luvulla, alueen viinit alkoivat kerätä huomiota vakuuttavuudellaan, eikä Red Mountainin alueen potentiaali jäänyt huomaamatta. Alue sai kuitenkin odottaa omaa appellaatiotaan aina vuoteen 2001 asti. Cabernet Sauvignon on Red Mountainin kiistaton kuningas ja tällä alueella tuo lajike tuottaa muita Washingtonin alueita intensiivisempiä, rakenteikkaampia ja tanniinisempia viinejä – usein Red Mountainin Cabernet-viinejä kuvaillaankin rakenne-, ei hedelmävetoisiksi.

Koska Kiona Vineyards omistaa yksin koko Kiona-nimisen viinitarhan, tulevat tähän viiniin hankitut rypäleet tältä Red Mountain AVA:n pioneeritalolta. Viiniä on tuotettu 450 litraa ja ennen pullotusta viini on kypsynyt 20 kuukauden ajan kahdessa kahdesti jo käytetyssä barrique-tynnyrissä.

Viinin väri on varsin konsentroituneen tumma, lähes läpinäkymätön ja hennosti purppuraiseen taittuva.

Tuoksu on ihastuttavan puhdaspiirteinen ja vaikuttavan intensiivinen viileän alueen Cabernet'n aromiryöpytys: tummaa metsämarjaa, tupakkaista mausteisuutta, kevyttä minttuisuutta, hillittyä mustaherukkaa, hennosti märkää puun lehvästöä ja ujoa vegetaalisuutta. Pelkkää hedelmätykitystä ilman vihjaustakaan puisevuudesta!

Viini jatkaa viileän alueen ilmaisua makupuolella, joka on varsin tiivis ja suutuntumaltaan korkeintaan keskitäyteläinen – nyt ollaan valovuosien päässä Kalifornian suuntäyttävän täyteläisistä ja paksunpehmoisista Cabbiksista! Puhdaspiirteinen hedelmäisyys ei ole suurta mutta siinä on julmetusti voimaa: tummaa metsämarjaa ja kypsää tummaa hedelmää, kevyttä luumua, hennosti tuoretta mustaherukkaa ja aavistus vegetaalista vihreyttä. Red Mountainin Cabernet'lle tyypillisesti intensiivistä hedelmää merkittävämpään rooliin astuu viinin kypsä mutta erittäin runsas ja voimakas tanniinisuus, tasapainoinen hapokkuus sekä konsentroitunut – muttei millään tavalla yliuuttunut – runko. Vain pieni häivähdys alkoholin lämpöä jää keskimaun ainoaksi kauneusvirheeksi.

Pitkäkestoisessa jälkimaussa tuntuu kypsää mustaherukkaa, karhunvatukkaa, kevyen vegetaalista mausteisuutta ja hentoa minttuisuutta. Viinistä jää suuhun viipyilevan maukas, mutta varsin tanniininen ja voimakkaasti suutakuivattava jälkimaku.

Jos tämä Töövi Kiona Vineyard Cabernet Sauvignon antaa jonkinlaista osviittaa Red Mountain AVA:n potentiaalista, en ihmettele lainkaan miksi tuottajat halusivat oman, erityisen appellaation ja miksi ylipäänsä alueen viineistä kohkataan – tämä on nimittäin heittämällä yksi parhaita ja vakuuttavimpia jenkki-Cebernet Sauvignoneita, mitä on vastaani tullut! Viinin hedelmä on kyllä hyvin kypsää, mutta selkeästi viileän alueen tavaraa – vaikka makupuolelta löytyy kaikkea, on selkeästi pääosassa tummat metsämarjat ja tuore herukka, ei ylikypsä tumma hedelmä ja herukkahillo! Lisäksi viinin tanniinisuus on jotain täysin poikkeuksellista normaalisti niin tanniinifobisissa Yhdysvalloissa – vastaavaa kypsänpehmeää, mutta samalla äärimmäisen runsasta ja tuntuvaa tanniinisuutta löytää aniharvoin uuden maailman viineistä! Viimeisimpänä, mutta kaikkea muuta kuin vähäisimpänä on viinin hurmaava puhdaspiirteisyys: normaalisti jos jostain päin uutta maailmaa löytää viinin, joka täyttää ylläolevat kriteerit, on se vähintään tukkoontammitettu möhkäle, mutta tässä viinissä tammi loistaa poissaolollaan ja estradi on jätetty kokonaan aidolle, vivahteikkaalle ja moniulotteiselle Cabernet'n hedelmälle.

Töövi Kiona Cabernet on helposti yksi parhaista koskaan maistamiani nuoria Cabernet Sauvignoneja – uudesta tai vanhasta maailmasta. Tässä viinissä on juuri sitä, mitä hyvältä Cabernet'lta odotan: runsasta, puhdaspiirteistä ja ei-hilloista hedelmää, erittäin napakkaa rakennetta ja julmetun hyvää kellarointipotentiaalia! Vaikka viinillä on jo 7 vuotta ikää, on tällä hetkellä viini ensisijaisesti juotavissa vain hyvin tuhdin ruoan kanssa, johon viinin rakenne voi kaikessa rauhassa pureutua; muuten suosittelisin korkkailemaan viiniä vasta reilun kymmenen vuoden päästä. Potentiaalia siihen – ja pidempäänkin kypsyttelyyn – tästä kyllä löytyy.

Lyhyesti: Äärimmäisen vakuuttava, puhdaspiirteistä viileän alueen hedelmää ja tuntuvaa tanniinisuutta tarjoileva Washington Cab.

Arvio: Täydellinen – en ole mikään Cabernet Sauvignonin ylin ystävä, mutta useimmissa tapauksissa kyse on enemmän tuotettujen viinien tyylistä kuin itse rypäleestä. Jos kaikki kyseisestä lajikkeesta tehdyt viinit olisivat järjestään yhtä upeita kuin tämä, olisi Cabbista helpompi rakastaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti