Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


7.10.15

Lagunitas New Dogtown Pale Ale

Lagunitas New Dogtown Pale Ale
  • Valmistaja: Lagunitas Brewing Co.
  • Tyyppi: Olut, American Pale Ale
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Kalifornia, North Coast
  • Koko: 0,355
  • Hinta ostohetkellä: 21,90 SEK (~2,32e; Heinäkuu 2015, Systembolaget)
  • Hinta nyt: 21,90 SEK (Lokakuu 2015, Systembolaget)Lisää jenkkimeininkiä! Tällä kertaa vuorossa on Lagunitasin kylästä ponnistavan Lagunitas Brewingin panema pale ale, joka kulkee panimon omilla sivuilla Dogtown, vaikka etiketissä kyllä lukee minusta päivänselvästi New Dogtown. Vuonna 1993 perustettu, nykyisin Petaluman kaupungissa toimiva Lagunitas oli vuonna 2014 Yhdysvaltojen 5. suurin pienpanimo (panimon vuosittainen tuotanto on 47 miljoonaa litraa – tuolla päin "pienpanimot" ovat melko venyvä käsite), mutta Heinekenin ostettua 50% osuuden panimosta vuonna 2015, ei panimoa lasketa enää pienpanimoksi.

Olut on väriltään kirkkaan keskisyvä keltainen ja sille nousee kohtalaisen runsas, mutta melko lyhytkestoinen, väriltään valkoinen vaahtohattu.

Hieman simppeliksi jäävässä tuoksussa tuntuu lähinnä aromaattisia humalan vivahteita: ruohoa ja humalankäpyistä sitruksisuutta. Taustalla häilyy hentoa metallisuutta.

Suutuntumaltaan kepeästä tai korkeintaan keskitäyteläisestä makumaailmasta löytyy hallitsevan ruohoisuutta, sitruksista humalointia, viljaista maltaisuutta ja melko reipasta katkerohumalointia (62 IBU). Hiilihappopuoli on pehmeää ja pientä.

Keskipitkässä jälkimaussa bitterinen katkerohumalaisuus kasvaa keskimakua voimakkaammaksi. Kielelle jää viljaista maltaisuutta, ja kuivakkaa, vihersävytteistä aromihumaloinnin tuomaa ruohoisuutta ja yrttisyyttä.

Yleispiirteittäin olut on raikas, melko simppeli ja selkeän IPA-mainen kokonaisuus – vaikka "pelkkänä" pale alena panimo tätä markkinoi. Ei kuitenkaan ole mitenkään poikkeavaa, että jenkkipanimot tekevät IPA:a pelkästään "pale alena" – tai kuten nyt Lagunitasin tapauksessa; jättävät sen IPA-termin vielä voimakkaammin humaloidulle oluelleen. Siitä ei kuitenkaan pääse yli eikä ympäri, että tässä oluessa on enemmän sekä aromi- että katkerohumalaa kuin monissa markkinoiden IPA:issa, joten IPA:na tätä myös kannattaa lähestyä.

Yleisesti olut on ihan semi-ok jenkkiolut, jota voi särpiä innottomasti akuuteimpiin katkerovajareihin; mitään suurta tunnetilaa tämä olut kuitenkaan ei näine avuine auta saavuttamaan.

Lyhyesti: Perushyvä ja raikas, joskin myöskin melko simppeli, voimakkaan IPA-maisen humalavetoinen jenkki-pale-ale.

Arvio: OK – palikat on paikallaan, mutta mitään sen kummempaa kokonaisuutta raaka-aineista ei olla yritetty saada irti. West Coast -tyyliin hyvin humalavetoista perushuttua.

Hinnan (~2,32e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti