Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


13.10.15

Oppigårds Thurbo Stout

Oppigårds Thurbo Stout
  • Valmistaja: Oppigårds Bryggeri
  • Tyyppi: Olut, Imperial Stout / Oatmeal Stout
  • Maa: Ruotsi
  • Alue: Taalainmaa, Hedemora
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 28,50 SEK (~3,02e; Heinäkuu 2015, Systembolaget)
  • Hinta nyt: 28,50 SEK (Lokakuu 2015, Systembolaget)



Jos pidettäisiin pienpanimoiden Suomi-Ruotsi-maaottelu, olisi kyllä pirun paha näin perstuntumalta arvioida kumpi voittaisi: meillä on kyllä valtavasti varsin tasokkaita pienpanimoja, mutta craft beer -buumi on iskenyt myös Ruotsiin tuhannen auringon voimalla ja tätä nykyä länsinaapurista löytyy jo toistasataa pienpanimoa, joista monet puskevat varsin kovatasoista tavaraa ulos. Ruotsalaisia pienpanimo-oluita on tullut vastaani tähän asti harmillisen vähän, mutta ne muutamat, joita on tullut testattua, ovat olleet kautta linjan tasoltaan erinomaista. Jo tässä vaiheessa voin spoilata loppuratkaisun ja kertoa, että Oppigårdsin Thurbo Stout jatkaa tuolla linjalla.

Hedemora, jossa Oppigårdsin farmi ja panimo sijaitsevat, löytyy vajaa 200 km Tukholmasta luoteeseen. Oppigårdsin maatalo on ollut saman perheen omistuksessa jo 1700-luvulta lähtien, mutta olutta tiluksilla on pantu vasta vuodesta 1996. Tätä nykyä Oppigårds on Ruotsin menestynein pienpanimo, sen vuosituotanto 1,2 miljoonaa litraa ja se työllistää 14 työntekijää. Thurbo Stout saa nimensä paikallisesta Turbon teollisuusalueesta, joka ennen vanhaan tunnettiin nimellä Thurbo. Oluen mallaspohjassa on käytetty perinteisten vaalean ja tummempien maltaiden ohella kauraa (joka tuo suutuntumaan runsautta ja täyteläisyyttä) ja savustettuja maltaita (jotka tuovat syvyyttä ja vivahteikkuutta tuoksuun ja makuun). Humalointi on suoritettu kerralla keiton alkuvaiheessa, eli oluen ideana on saada humaloista ainoastaan katkeroita, ei aromia. Olut on pullotettu suodattamattomana.

Oluen väri on tuhdille stoutille ominaiseen henkeen läpinäkymättömän tiivis ruskeanmusta. Lasiinkaadon myötä olut saa kestävän, paksun, lähes kiinteän tiivis ja väriltään keskiruskean vaahtolakin.

Lasista kohoaa todella runsas ja intensiivinen tuoksu, josta voi erottaa paahteista ja jopa mustan kärtsäistä mallasta, kuivakkaa maamaisuutta, kevyellä otteella tummaa suklaisuutta ja taustalla häilyvää hentoa tervaista savuisuutta – tässä vaiheessa en edes tiennyt oluessa käytetyn savumaltaita, joten kyllä ne ovat todella tuoneet piirteitään kokonaisuuteen!

Maku on vakuuttavan intensiivinen ja melko kuivahko, joskin kielen kärjessä tuntuu hieman makeampaakin maltaisuutta. Yleisilmeeltään olut on kärtsäinen, mausteinen ja tiivisrakenteisen täyteläinen imperial stout, joka ei ole kuitenkaan niin massiivisen iso, kuin monet vastaavat tyylin edustajat. Kielellä pyörii maltillista, tummaa hedelmäisyyttä, kevyesti lakritsista mausteisuutta ja makeutta, hillittyä tummapaahtoista kahvia ja hento juonne savua. Suutuntuma on kermaisen liukas, mitä hyvin hento ja pehmoinen hiilihappo korostaa. Niin alkoholi (8,7%) kuin kohtalaisen suuri katkerohumala (60 IBU) pysyvät alusta loppuun hyvin piilossa muhkean rungon alla.

Jälkimaussa tuntuu selvästi makeampaa mutta myös tuntuvan kärtsäista mallasta, tummaa suklaata ja kaakaonibsejä, kevyttä cappuccinoa, hillittyä lakritsisuutta ja hentoa piimälimppua. Runsas ja intensiivinen runko peittää tehokkaasti alleen kohtalaisen katkeruuden, aina pitkäkestoista loppumakua myöten. Vasta aivan lopuksi katkerohumalointi (60 IBU) nousee hieman aiempaa tuntuvaksi karvaudeksi, joka jatkaa luontevasti siihen, mihin karvaan suklainen ja kärtsäinen jälkivaikutelma jäi.

Thurbo Stout on oikein tyylikäs, tasapainoinen ja miellyttävän moniulotteinen olut, joka ei missään vaiheessa sorru yliyrittämiseen tai liioitteluun, vaan pysyy kaikin puolin sopusuhtaisena esityksenä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että olut olisi liian kepeä tai vaatimaton imperial stoutiksi, sillä kokonaisuudessa on oikein mukavasti kuitenkin voimaa ja potkua. Runko on pidetty sen verran maltillisena, ettei oluesta tule parin siemauksen jälkeen ähkyä, mutta yleisilme pysyy silti mukavan tanakkana ja riittävän suurikokoisena. Katkeroita oluessa on reippaasti, mutta ne eivät rehellisesti juurikaan maistu läpi, vaan ainoastaan tuntuvat tukevan hyvin oluen valmiiksi kuivakkaa ja kärtsäistä habitusta. Lisäksi savumaltaiden harkittu käyttö antaa oluelle oikein miellyttävän ja hienovaraisen loppusilauksen.

Lyhyesti: Kohtalaisen täyteläinen, kuivahko, tiivisrakenteinen ja suhteellisen kärtsäinen imperial stout hienostuneen savuisella taustajuonteella.

Arvio: Erinomainen – kaiken kaikkiaan Thurbo on hieno, tasapainoinen ja tyylikäs imperial stout. Thurbo edustaa sitä imperial stoutien maltillisinta päätä, mutta aina ei oluen tarvitse olla överimassiivinen superstout – erityisesti, jos balanssi on näin mallikkaassa kunnossa ja juotavuus siten kohdillaan.

Hinnan (~3,02e) ja laadun suhde: Erinomainen – olut on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti