Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


2.10.15

Romanin Mâcon-Solutre-Pouilly 2013

Domaine Romanin Mâcon-Solutre-Pouilly 2013
  • Valmistaja: Domaine Romanin
  • Tyyppi: Valkoviini, AOC Mâcon-Solutre-Pouilly
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bourgogne, Mâconnais, Pouilly-Fuissé
  • Rypäleet: Chardonnay (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 19,52e (Heinäkuu 2015, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Yleensä arvioni ovat joko tuotteista, joita ei Alkosta saa lainkaan tai sitten sellaisista, joita Alkon hyllyiltä (tai vähintään tilausvalikoimasta) löytyy normaalisti. Tällä kertaa kävi sen verran harmillisesti, että nappasin tämän putelin Alkon tilausvalikoimasta, mutta jo kuukautta myöhemmin viini oli poistunut kaikessa hiljaisuudessa tilausvalikoimasta. Noh, vaikka viiniä ei saa enää ostettua, ei se ole silti syy olla omistamatta viinille arviota – jokainen viini ja olut on kuitenkin arvion arvoinen!

Alue, jolta viini tulee – Mâcon-Solutre-Pouilly – yhdestelee useampaa tuttua nimeä: Mâcon on kaupunki, joka antaa eteläisessa Burgundissa, aivan Beaujolais'n pohjoispuolella sijaitsevalle Mâconnais'n viinialueelle nimen, kun taas Pouilly on tuttu nimi mm. Pouilly-Fuissén ja Pouilly-Fumén viinialueista (joskin Solutre-Pouillyn kylä antaa nimen vain Pouilly-Fuissélle; Pouilly-Fumé taas sijaitsee Pouilly-sur-Loiren kylän ympäristössä). Mâconin viinialue on tullut tunnetuksi muhkeista ja vaikuttavista valkoviineistään; alueen parhaimmat eivät missään nimessä pärjää Burgundin arvostetun Côte d'Orin parhaille viineille, mutta perustason viinit tarjoavat usein erittäin kovaa laatua hyvin kohtuulliseen hintaan, minkä kanssa pohjoisemman Burgundin perusvalkoviinien on vaikea kilpailla. Perustasolta löytyy Mâcon Blanc -appellaatio, kun taas paremmilta tarhoilta valmistetut viinit saavat merkitä etikettiinsä Mâcon Villages. Parhaimmiksi luokitellut tarhat taas tulevat muutaman valitun kylän ympäristöstä ja nämä kylät saavat merkitä etikettiinsä oman kylänsä nimen Mâcon-appellaation yhteyteen. Yksi näistä kylistä on Solutre-Pouilly, joten juuri tästä kylästä tulevat viinit saavat siis merkitä appellaatiokseen Mâcon-Solutre-Pouilly. Solutre-Pouilly kuitenkin sijaitsee Pouilly-Fuissén viinialueella, joten tällä alueella valmistetut viinit voivat myös vaihtoehtoisesti merkitä etikettiinsä Pouilly-Fuissé.

En syytä, jos olet tässä vaiheessa pudonnut kärryiltä tai skipannut kokonaan edellisen kappaleen – Burgundin hahmottaminen on yhtä helvettiä.

Viinin tuottaneesta Domaine Romaninista ei pahemmin löytynyt tietoa, mutta he sentään kertoivat ystävällisesti viininvalmistusfilosofiaansa – viinit käyvät ja kypsyvät yleensä terästankeissa tai 2-6 vuotta vanhoissa tammitynnyreissä. Tiedossa ei siis ole ainakaan reipasta uudella tammella pelleilyä, mikä vaivaa monia Mâconin alueen tuottajia. Tämä Mâcon-Solutre-Pouilly valmistetaan talon nuorimmista, alle 10-vuotiaista köynnöksistä, eikä sitä talon omien sivujen mukaan ole tarkoitettu varastoitavaksi, vaan ensisijaisesti nuorena juotavaksi.

Lasiin solisee melko intensiivinen kellanvihreää valkoviiniä.

Viini ihastuttaa freesillä, puhdaspiirteisellä ja miellyttävän moniulotteisella tuoksullaan: sitruunaista hedelmäisyyttä, intensiivistä ja kuivakkaa keltaista hedelmää, kuten persikkaa ja bergamottia, kevyttä savua, hillittyä kermaisuutta, ujoa kukkaisuutta ja jopa hennosti villiä menoa – ettei viini olisi ihan luonnonhiivoilla käytetty?

Suussa viinillä on ihastuttavan ryhdikäs yleisolemus: se on kuiva, napakka, kevyesti kivisen mineraalinen ja suutuntumaltaan korkeintaan keskitäyteläinen. Makupuolesta löytyy paljon lämpimälle Mâconille tyypillisiä kypsiä hedelmiä, kuten persikkaa, keltaluumuisuutta ja keltaista makeaa omenaa. Taustalla värjöttelee myös hennon mantelisen mausteista särmää. Lämmetessään viini saa jonkin verran täyteläisyyttä ja suutuntuma pyöristyy, joskaan läskiksi tai raskaaksi viini ei ikinä pääse.

Suuhun jäävä jälkimaku on keskimakua voimakkaamman mausteinen ja kivisen mineraalinen, kevyesti vihertävän yrttinen ja greippivetoisen sitruksinen. Suuhun jää hapokkaan kirpeä, mukavan bitterinen ja kestoltaan oikein pitkä jälkivaikutelma.

Jummi, nyt pääsi täysin arpapelillä valittu valkoinen burgunderi yllättämään oikein kunnolla! Romaninin nuorten köynnösten perusvinkku on kaikin puolin vivahteikas, raikas ja suoraan sanottuna oikein mainio esitys. Jos talon sivuihin on luottaminen, taitaa talon tyyli olla kautta linjan samanlainen, eli viineissä suositaan hedelmää ja rakennetta, ei niinkään tammea ja konsentraatiota – täytyypä siis sijoittaa Romaninin nimi visusti korvan taakse ja pitää silmät auki siltä varalta, jos talon parempia viinejä (Pouilly-Fuissé) sattuisi tulemaan jostain vastaan!

Alkoista viiniä ei harmillisesti enää löydy, mutta ymmärtääkseni viiniä edelleen tuodaan maahan, joten kenties jonkun ravintolan listoilta voi viinin edelleen bongata. Parin kympin hinnalla viini oli mielestäni jo oikein kelpo ostos, mutta näköjään internet osaa kertoa, että viinin voi löytää jopa reilun kympin hintaan – kunhan sitä vain jaksaa aluksi raahautua paikan päälle Burgundiin ostoksille...

Lyhyesti: Ihastuttavan rakenteikas, puhdaspiirteinen, raikas ja moniulotteinen pikku Chardonnay eteläisimmästä Burgundista.

Arvio: Tyylikäs – harvinaisen mallikas esitys hyvin nuorista köynnöksistä valmistetuksi perustason viiniksi. Talon tyyli vakuutti kertaheitolla – tahdon toivoa, että heidän arvokkaammat viininsä jatkavat samalla tyylillä.

Hinnan (19,52e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti