Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


11.10.15

Töövi Brosseau Vineyard Pinot Noir 2005

Töövi Brosseau Vineyard Pinot Noir 2005
  • Valmistaja: Crushpad, Asko Kassinen
  • Tyyppi: Punaviini, AVA Chalone
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Kalifornia, Central Coast, Monterey, Chalone
  • Rypäleet: Pinot Noir (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: ? (Elokuu 2015)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Kaliforniassa toiminut Crushpad oli mielenkiintoinen yhtiö: heidän kauttaan pystyi valmistamaan itse hyvin pieniä määriä juuri sellaista viiniä, kuin itse haluaa. Ikävä kyllä tämä vuonna 2004 perustettu yhtiö ajautui taloudellisiin ongelmiin 2010-luvun taitteessa, kun laman vaikutukset iskeytyivät myös Kalifornian viinibisnekseen. Vuonna 2012 Crushpad huutokaupattiin ja sen osti konkurssiin menneitä viiniyhtiöitä osteleva yritys, joka on pyrkinyt herättämään yhtiön uudestaan henkiin The Wine Foundry -nimellä.

Tööiv-sarjan viinit ovat suomalaisen Asko Kassisen Cruspadilla valmistamia viinejä. Pari kuukautta takaperin pidettyyn, pienimuotoiseen sokkomaisteluun Kassinen oli tuonut ihmeteltäväksi punaviinin, joka paljastui lopuksi hänen omaksi, 10-vuotiaaksi Pinot Noiriksi.

Brousseau Vineyard on yli 500 metrin korkeudessa, Montereyn viinialueen reunalla sijaitseva suuri tarha, joka on tullut erityisen tunnetuksi laadukkaista Chardonnay- ja Pinot Noir -viineistään. Rypäleet tähän viiniin on kerätty juuri tuolta kyseiseltä tarhalta ja niistä puristettua viiniä on kypsytetty 3. käyttökerran barrique-tynnyreissä.

Väriltään viini on läpinäkyvähkö vadelmanpunainen, joten sokkona maistellessa viiniä oli helppo alustavasti veikata Pinot Noiriksi.

Rehellistä pinositeettiä tarjoileva tuoksu vahvistaa epäilykseni: pakkohan tämän on olla Pinot Noiria. Epäilykseni vahvistetaan, mutta seuraavaksi toivotaan veikkauksia viinin alkuperästä. Raikkaasta tuoksusta löytyy paljon tuoretta, kuivakkaakin marjaisuutta, vadelmaa ja karpaloa etunenässä, joten en lähtisi mitään lämmintä aluetta veikkaamaan. Taustalla häilyy aavistus vihertävää pajuisuutta, minkä yhdistän ensisijaisesti rypäleiden rankoihin. Tässä vaiheessa veikkaan viinin olevan Burgundista, Côte d'Orin Pinot Noir. Veikkaukseni menee metsään, mutta samalla viinin kyllä mainitaan olevan käytetty osittain rankaamattomien rypäleterttujen kanssa.

Antoisa ja avoin sekä suorastaan rehevän runsaan mehukas keskimaku saa meikäläisenkin vakuuttuneeksi, ettei tämä nyt ihan Burgundin Pinot Noirilta suussa vaikuta. Kokonaisuus on runsaan marjainen ja päällimmäisenä tuntuu tuoksun tavoin puhdaspiirteistä pinositeettia: kypsänmakeaa karpaloa, kirsikkaa ja kevyen orvokkista kukkaisuutta. Sopusuhtaisesta, keskitäyteläisestä suutuntumastaan huolimatta yleisilme on selkeästi mehevämmän hedelmäisempi mitä Burgundin tasolla saavutetaan, joskin taustalla häilyy aavistus karvaan kivistä mineraalisuutta – kuin kumarruksena Burgundin suuntaan. Jälkikäteen paljastuu, että viinillä on alkoholia peräti 14,8%, minkä runsas hedelmäisyys peittää huolellisesti alleen. Todennäköisesti hieman vanhemmasta iästään johtuen viinillä on hyvin lempeä, silkkinen habitus: happoja on korkeintaan kohtalaisesti kannattelemassa runkoa ja tanniinit ovat hyvin maltillisia ja lempeitä.

Keskimaun vaihduttua jälkimakuun onnistuu viini edelleen ylläpitämään runsasta ja mehukasta olemustaan varsin pitkään. Kielellä viipyilee puhdaspiirteistä pinositeettiä, joka häilyy kypsän punaisen kirsikkaisuuden, kevyen maamaisuuden ja hillityn vadelmaisuuden luoman kolminaisuuden välimaastossa.

Makunsa puolesta Töövi Brousseau Pinot on tuoksuaan suurempi viini, mutta läskiin ja rakenteettomaan Cali Pinot -tyyliin ei missään vaiheessa sorruta – ei, vaikka voltitkin huitelevat 15% tuntumassa! Yleisilme on suorastaan ihastuttavan puhdaspiirteinen, tyylikäs ja moniulotteinen ja viinin silkkinen tekstuuri pitää kokonaisuuden äärimmäisen helpostijuotavana. Vaikka viini ei enää olekaan selkeän nuori, on se hämmästyttävän nuorekkaassa kunnossa 10-vuotiaaksi uuden maailman Pinot Noiriksi ja sille voi hyvinsäilytettynä povata kellaroinnin puolesta vielä toista samanmoista.

Viinin saatavuudesta tai hinnasta ei meikäläisellä ole minkäänlaista hajua – niitä tietoja kannattanee kysellä viinsitä vastaavalta taholta eli Kassisen Askolta itseltään.

Lyhyesti: Erittäin puhdaspiirteinen, hienostunut ja tyylillä ikääntynyt Kalifornian Pinot Noir.

Arvio: Tyylikäs – tämä on jo toinen harvinaisen hurmaava ja elegantti Pinot Noir Kaliforniasta lyhyen ajan sisällä, joista kumpikin oli suorastaan hämmentävän nuori ja tasapainoinen 10-vuotiaaksi esitykseksi (toinen oli Merry Edwards Olivet Lane 2005). Kai tässä on pakko vakuuttua siitä, että kyllä siellä Kaliforniassakin osataan tehdä hyvin kellaroitavaa maailmanluokan tavaraa tästä äärimmäisen vaativasta rypälelajikkeesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti