Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.10.15

SKA Modus Hoperandi IPA

SKA Brewing Modus Hoperandi India Pale Ale
  • Valmistaja: SKA Brewing
  • Tyyppi: Olut, India Pale Ale
  • Maa: Yhdysvallat
  • Alue: Colorado, Durango
  • Koko: 0,355
  • Hinta ostohetkellä: 25,90 SEK (~2,74e; Heinäkuu 2015, Systembolaget)
  • Hinta nyt: 24,90 SEK (Lokakuu 2015, Systembolaget)Kerran pari vuodessa tulee tehtyä reissu myös Systembolagetin puolelle. Viime heinäkuulle sijoittunut edellinen reissu kasvatti muutamalla viinillä kellariani, mutta samalla tarttui mukaan testattavaksi kourallinen sellaisia oluita, joita ei meikäläisestä monopolista löydy. Alkakoon kattaus tästä tölkkimuotoisesta jenkki-IPA:sta.

Oluen on tuottanut Coloradoon, paremmin Million Dollar Highwayna tunnetun valtatie 550:n varteen vuonna 1995 perustettu pienpanimo SKA Brewing. Panimon sivuilla oluen spekseistä ei kerrota käytännössä mitään muuta kuin että voltteja on 6,8% ja katkeroita 68 IBU:a.

Oluella on tumma, kirkkaan kuparinruskea väri – ruvetaan siis olemaan määritelmällisesti vähän kauempana IPA-termin "palesta". Lasiin kaadettaessa olut saa kevyen, pienikuplaisen ja väriltään valkoisen vaahtolakin.

Yllättävänkin marjaisessa tuoksussa tuntuu pinnassa herukkahilloisuutta sekä tuntuvaa pihkaisuutta. Taustalla tuntuu hieman maltillisemmalla otteella kevyehköä karamellimaltaisuutta ja hillitysti kypsää sitrushedelmää.

Melko täyteläisen suutuntuma vyöryttää varsin tasapainoisen ja mukavan moniulotteisen kavalkadin perinteisimpiä jenkki-IPA:n vivahteita: männynhavuisuutta, greippistä humalaa, hillittyä karamellista makeutta, hentoa herukkaisuutta, ujoa maamaisuutta ja tottakai varsin tuntuvaa katkeroisuutta. Hiilihappoisuus on hyvin pehmeää ja hillittyä – omaan makuuni hieman nykyistä rapsakampikin kupla toimisi mainiosti.

Jälkimaussa karamellimaltainen makeus astuu syrjään ja hyvin voimakas katkera pyyhkäisee kielen yli täydellä tehollaan. Suuhun jää pitkä, tuntuvan pihkainen, kevyen ruohoinen, varsin maltillisen karamellinen ja suutakuivattavan bitterinen jälkivaikutelma.

Kokonaisuutena Modus Hoperandi on mallikas USA-IPA, jolle on annettu hyvin humalavoittoinen nimi ihan perustellusti. Tyylillisesti tämä ei ihan mene West Coast IPA -henkiseen "ei mallasta, helvetisti humalaa" -tykitykseen, mutta mallaspuoli on varsin hillittyä ja aromihumalointi voimakkaasti pinnassa, joten aivan East Coast IPA -tyylinen "reippaasti mallasta, enemmän humalaa" -meno jää myös hieman etäiseksi. Kai tämä menee sinne ns. Midwest IPA -tyyliin, josta kuulee joskus puhuttavan, joskin omasta mielestäni tällaiselle välimallin oluelle termi No Coast IPA on paras nimi, koska Colorado on melko kaukana varsinaista Midwestistä.

Mitään äärettömän mielenkiintoista tai mieleenpainuvaa Modus Hoperandi ei ehkä tarjoa – joskin oluen melko selvänä tuntuva mustaherukkaisuus nyt erottaa oluen suurimmasta jenkki-IPA:jen massasta – mutta makua ja balanssia siitä löytyy kivasti. Aromiprofiilia hallitsee selvästi hyvin aromaattinen jenkkihumalointi, mutta eniten oluessa ilahduttaa sen taustalle jätetty, kokonaisuutta miellyttävästi tasapainottava aavistus mallasta. Ainakin omassa suussani yksinomaan pelkkää humalointia alleviivaavat IPA:t harvemmin toimivat; sitä vain rupeaa kaipaamaan maltaista vastapainoa pelkälle humaloinnille, oli oluen aromihumaloiden vivahteet ja IBU:jen määrät sitten kuinka vaikuttavat tahansa. Tässä oluessa ollaan saatu tuo balanssi hienosti kuntoon ottamalla pieni askel poispäin länsirannikon oluiden "maltaattomasta" tyylistä.

Lyhyesti: Aromikkaan mustaherukkainen ja hyvin humalavoittoinen, mutta myös tasapainoisesti ujon maltainen "No Coast IPA" Coloradosta.

Arvio: Erittäin hyvä – vaikka olut ei tietyllä tavalla tavanomaisella yleisolemuksellaan hirveästi onnistu jättämään muistikuvia, on siitä huolimatta sen kova tasopäivänselvä. Maukas ja tasapainoa huokuva Jenkki-IPA, joka ei selkeästi edusta länsirannikon tyyliä, muttei oikeastaan mene itärannikonkaan IPA:sta.

Hinnan (~2,74e) ja laadun suhde: Erinomainen – olut on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti