Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.10.15

Guinness Extra Stout

Guinness Extra Stout
  • Valmistaja: Guinness
  • Tyyppi: Olut, Stout
  • Maa: Irlanti
  • Alue: Leinster, Dublin
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 17,90 SEK (~1,90e; Heinäkuu 2015, Systembolaget)
  • Hinta nyt: 17,90 SEK (Lokakuu 2015, Systembolaget)



Systembolagetissa kesällä pyörähtäessäni bongasin hyllyiltä Guinnessin Extra Stoutin. Muistelin lämmöllä tuota Alkosta joitain vuosia sitten pudonnutta olutta, joka on helposti paras maistamani Guinness, ihmettelin hieman toisennäköiseksi muuttunutta ulkonäköä ja nappasin pullon sen kummempia ihmettelemättä mukaan.

Noh, eihän homma ihan niin helposti mennyt. Tuo Alkosta poistunut erikois-Guinness kun olikin Guinness Special Export Stout, vahvuutta 8%, ei Guinness Extra Stout, vahvuutta 5%. Tämä myös selitti pullon poikkeavan ulkonäön.

Ensikosketukseni siihen aitoon oikeaan Guinnessiin tapahtui kymmenisen vuotta sitten piipahtaessani Irlannissa. Silloin totesin oluen mainioksi perusolueksi, jota saattoi löytää baareista jopa alle eurolla tuoppi, mutta mitään lähtemätöntä vaikutusta se ei lopulta onnistunut tekemään – oluen kuivakka, melko maltillisen paahteinen ja loppujen lopuksi melko voimakkaankin vetinen aromimaailma kun ei mene ihan linjaan stout-ideaalini kanssa. Toisin oli tuon Special Export Stoutin kanssa, josta löytyi Guinnessista tuttu aromimaailma sellaisella runsaudella, täyteläisyydellä ja intensiteetillä, mitä olin aina perusversiosta kaivannut.

Noh, tämä Extra Stout taas on yksinkertaisesti ainoastaan piirun verran normaalia Guinness Stoutia (4,1-4,3%) vahvempi näkemys (4,2-6%, markkina-alueesta riippuen). Todellisuudessa ymmärtääkseni Guinness Extra Stout on se "alkuperäinen" Guinness, josta koko panimon historia on lähtenyt käyntiin, mutta oluen vahvuutta on aikojen saatossa laskettu ja loppupeleissä nykyiset Guinness Foreign Extra Stout ja Special Export Stout vastaavat parhaiten alkuaikojen Extra Stoutia.

Oluella on läpinäkymätön, mustanruskea väri. Perinteisen Guinnessmaiseen henkeen sillä on todella paksu, kuohkea ja kestävä, vaalean kermainen vaahto, joka jättää jälkeensä todella paljon pitsiä.

Tuoksussa tuntuu klassisia irkkustoutin piirteitä: kahvia, kärtsäistä mallasta, kevyesti kuivakkaa lakritsia ja hentoa jälkiuunileipää.

Irlantilaiseen dry stout -henkeen makumaailma on kuivakka, keskitäyteläinen ja melko kevyen kärtsäinen. Oluella on yleisesti maltillisen maltainen ja tasapainoisen paahteinen maku. Kokonaisuudessa on aavistus vetisyyttä, mutta perus-Guinnessin vetisyydestä ollaan onneksi kaukana. Pienehkö, kohtalaisesti puraiseva hiilihappo.

Jälkimaku on myöskin hieman vetinen, paahteisen maltainen, kohtalaisen kärtsäinen, hennosti ohraisen särmikäs ja varsin maltillisesti katkeroinen.

Extra Stout on ihan ok-tason Guinness, eli pari piirua parempi kuin perusversio; kauas kuitenkin jäädään Special Export Stoutista. Kai tätä pitäisi pitää sinä varsinaisena perus-Guinnessina, mutta sitä vetisempää Guinness Draughtia kun on tarjolla ihan joka paikassa, niin ei tätä siihen tarjontaan nähden voi pitää oikeasti perusversiona. Harmi, sillä kyllä tätä mieluummin juo.

Loppupeleissä ei tämä olut silti suuremmin sykähdytä, sillä oma suuni kaipaa tummanpuhuvalle, paahteiselle ja kärtsäiselle aromimaailmalle vastapainoa runsaudesta ja täyteläisyydestä. Nämä kepeät ja "helpostijuotaviksi" tarkoitetut portterit ja stoutit eivät vain omasta mielestäni toimi, kun niistä tuntuu aina puuttuvan puolet. Jos Guinness on jostain käsittämättömästä syystä jäänyt tsekkaamatta ja tähän maailman yhteen kuuluisimmista oluista haluaa tutustua, antaa tämä versio mielestäni Draught-versiota paremman kuvan oluen tyylistä, mutta suosittelen metsästämään sen Special Export Stoutin näppeihin, jos haluaa testata oikeasti hyvää Guinnessia.

Lyhyesti: Maailmankuulu klassikko-olut: kärtsäistä paahteisuutta keskitäyteläisessä ja hieman vetisessä, helpostijuotavassa paketissa.

Arvio: Keskinkertainen – noh, tämmöistähän Guinness on. Parempaa tämä on kuin perus-Draught, mutta olen silti pettynyt, ettei ostamani pullo ollutkaan Special Export Stoutia. :(

Hinnan (~1,90e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti