Kiuchi 常陸野ネスト エスプレッソスタウト (Hitachino Nest Espresso Stout)
- Valmistaja: Kiuchi Brewery
- Tyyppi: Olut, Imperial Stout
- Maa: Japani
- Alue: Ibaraki, Naka
- Koko: 0,33
- Hinta ostohetkellä: 4,98e (Syyskuu 2015, Alko, erikoisvalikoima)
- Hinta nyt: 4,98e (Lokakuu 2015, Alko, erikoisvalikoima)
Alkon ostossa joku tuntuu innostuneen Japanista, sillä nyt on Arkadian Alkossa näkynyt hyvin lyhyen ajan sisään niin japanilaista valkoviiniä kuin useampia japanilaisia oluitakin. Ensimmäinen näistä, joka meikäläiselle päätyi testiin, oli Kiuchi-panimon espressolla maustettu stout.
Tämän perheomisteisen panimon historia ulottuu aina vuoteen 1823, jolloin Kounosun kylän päällikkö Kiuchi Gihei päätti ryhtyä käyttämään veroinaan keräämää riisiä saken panemisessa. Kiuchin panimo on aina pyrkinyt panostaamaan mieluummin laatuun kuin määrään – jopa 1950-luvulla, jolloin saken kysyntä kasvoi räjähtäen ja markkinoille saapui useita halpoja, matalatasoisia sakeja. Kun Japanissa vuonna 1996 vapautettiin panimotoiminta, laajensi Kiuchi toimintaansa oluiden puolelle ja ryhtyi tuottamaan persoonallisia pintahiivaoluita Hitachino Nest -tuotemerkin alla vastalauseena suurten panimoiden neutraaleille lager-oluille.
エスプレッソスタウト eli Espresso Stout on Hitachino Nest -linjaston tukevimman pään olut, joka on panimon omien speksien mukaan hyvin tummiksi paahdettujen espressokahvipapujen kanssa pantu Russian Imperial Stout. Oma pulloni on parasta ennen -päiväykseltään 09/2016, joten todennäköisesti melko tuoretta tavaraa on tarjolla.
Kuten melkeinpä kaikki imperial stoutit, on myös Kiuchin stout väriltään läpinäkymättömän tiiviin mustanruskea. Lasiin lorottamalla olut nostaa päälleen hyvin runsaan ja kohtalaisen kestävän punaruskean vaahdon, joka hiljaa laskeutuessaan jättää lasiin erittäin runsaasti pitsiä.
Tuoksussa tuntuu kärtsää, suklaata ja hentoa lakritsista makeutta, sekä todennäköisimmin kahvipapujen myötä syntynyttä mokkaa ja kahvia. Taustalla häilyy hentoa valkopippuria.
Voimakkaan kärtsäinen makumaailma on yleisilmeeltään suht kuivakka, joskin kielen kärjessä tuntuu voimakkaammin hentoa lakritsista makeutta. Mausta löytyy espressoa, bitteristä kärtsää, jälkiuunileipää, kevyesti hyvin tummaa suklaata ja hentoa savuisuutta. Hyvin pieni, pehmeä ja melko maltillinen hiilihappo sointuu hyvin täyteläisenpuoleisen yleisilmeen kanssa. Katkerohumalointi on hyvin maltillista, mutta tästä huolimatta kokonaisuus on kärtsän johdosta silti mukavan rouhea ja särmikäs.
Voimakas voimakas jälkimaku on kärtsäinen, hennon maanläheinen, hyvin pitkäkestoinen ja hennon lämmin (7%). Kielelle jää reilusti karvautta, mutta ei juuri ollenkaan katkerohumalaa – ainoastaan espressomaista ja hyvin tumman suklaista karvautta.
Tämä japanilainen imperial stoutin ja kahvipavun liitto on ihastuttavan onnistunut ja tasapainoinen tapaus – yleensä stouteissa ja porttereissa on valmiiksi jo sen verran kahvisia ja mokkaisia piirteitä, ettei niiden kohtuullinen alleviivaaminen espressopavuin vaikuta mitenkään huonolta idealta. Vaikea sanoa, kuinka kummoinen tämä stout olisi ollut sellaisenaan, mutta ainakin tämmöisenä kahvituunattuna tekeleenä Espresso Stout onnistuu vakuuttamaan meikäläisen hyvin Kiuchin olutosaamisestia – tähän asti kun japanilaiset oluet ovat onnistuneet jättämään melko kylmäksi. Kyllä siellä kaukoidän saarivaltiossa sittenkin ihan hyvää pienpanimotavaraa osataan tehdä, kunhan vain laatuun jaksetaan panostaa!
Alkon erikoisvalikoima on yleensä tuntunut meikäläisen mielestä aina piirun verran turhan tyyriiltä – myös oluissa, mutta erityisesti viineissä, on tuntunut olevan oma erikoisvalikoimalisänsä, mikä on monesti tehnyt kaikista Arkadian Alkon erikoisuuksista turhan hinnakkaita niiden laatuun nähden. Hitachino Nest Espresso Stout ei kuitenkaan tunnu eroavan juurikaan vastaavan hintaluokan muista stouteista, paitsi korkeintaan edukseen, joten hinnan ja laadun voi tämän oluen tapauksessa sanoa kohtaavan mainiosti. Äsken Alkon nettisivuilta varastosaldoja vilkaistessani totesin olutta olleen tänä aamuna vielä parisenkymmentä kappaletta hyllyssä, joten jos laadukas japanilaisstout sattuu pääkaupunkiseutulaisia oluenystäviä kiinnostamaan, suosittelen pyörähtämään nappaamassa oluen talteen vielä kun sitä saa!
Lyhyesti: Maukas, melko voimakkaan – muttei päällepuskevan tai tasapainottoman – kahvinen imperial stout Japanista.
Arvio: Erittäin hyvä – laadukkain japanilainen stout, mitä olen koskaan maistanut. Tällä hetkellä myös ainoa sellainen. Japanilaisesta vertailupohjasta huolimatta olut pärjää hyvin kansainvälisille kilpakumppaneilleen.
Hinnan (4,98e) ja laadun suhde: Hyvä – olut on hintaisekseen kelpo ostos.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti