Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


20.10.15

Thornbridge Jaipur IPA

http://www.alko.fi/tuotteet/942056/
Thornbridge Jaipur IPA
  • Valmistaja: Thornbridge
  • Tyyppi: Olut, India Pale Ale
  • Maa: Englanti
  • Alue: East Midlands, Derbyshire
  • Maltaat: Maris Otter, Wien
  • Humala: Centennial, Chinook, Warrior
  • Koko: 0,5
  • Hinta ostohetkellä: 4,99e (Syyskuu 2015, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 4,99e (Lokakuu 2015, Alko, tilausvalikoima)


Ulkomaisen pienpanimokulttuurin suurimpia tekoja vähään aikaan on ollut viime kesänä alkanut, Captol Investin omistamien Servaalin ja Brew Seekerin luotsaama tilausvalikoimaan panostus. Kun Alkon ostoprosessin myötä valikoimiin ei ole saapunut näitä suosittuja klassikko-oluita, pistettiin ne suoraan tilausvalikoimaan, josta asiakkaat voivat niitä omaksi ilokseen tilailla ilman lisäkustannuksia. Tämä on melkoinen muutos tilausvalikoiman oluttarjontaan, koska aikaisemmin sieltä on löytynyt lähinnä suurten panimoiden bulkkilagereiden keg-tynnyriversioita.

10-vuotiaan brittiläispanimo Thornbridgen Jaipur IPA on yksi modernin oluenpanon klassikoita. Ei niinkään siksi, että se on lyhyessä ajassa vakiinnuttanut asemansa monen laadukkaan olutravintolan valikoiman kaanonissa, vaan siksi, että se on käytännössä skottipanimo Brewdogin maailmanmaineeseen singonneen Punk IPA:n alkuperäinen versio. Thornbridgen panimomestari Martin Dickie nimittäin lähti pian Jaipur IPA:n kehitettyään lätkimään Thornbridgeltä ja perustettuaan James Wattin kanssa Brewdog-panimon, kehitti hän Punk IPA:n Jaipurin pohjalta. Sittemmin oluiden reseptejä on kehitelty edelleen, minkä vuoksi oluet eivät enää juurikaan muistuta toisiaan, mutta lanseerauksensa aikoihin Punk IPA oli kuulemma varsin Jaipurin oloinen.

Jaipurilla on todella vaalea kullankeltainen väri, joka taittuu hennosti vihreään – olut on siis todellakin India Pale Ale (meikäläistä on kyllä aina vaivanneet tummanruskeat pale alet; mitä vaaleaa niissä muka on?). Valkoinen vaahtohattu nousee runsaana, jää aloilleen melko pitkäksi aikaa ja jättää laskeutuessaan runsaasti pitsiä.

Tuoksu tarjoaa kypsää sitrushedelmää, kevyttä Fairy-saippuaa, aromihumalien tuomaa hentoa persikkaa ja trooppista hedelmäsalaattia sekä viljaisuutta ja aavistuksen makean leipäistä mallasta taustalta käsin.

Suussa Jaipurilla on kuivakka ja keskitäyteläinen, mutta runsas yleisilme. Mausta löytyy tuntuvasti, mutta tasapainoisesti katkeroa, makeaa sitrusta, leipäistä mallasta, kevyttä passiohedelmää, hentoa mausteisuutta ja aavistuksen verran pihkaa. Lämmetessään makumaailma levenee ujosti ja tuo myös sekaan hillitysti hunajaista makeutta. Kokonaisuutta sävyttää pieni, mutta melko runsas ja ryhtiä tuova hiilihappo.

Jälkimaku on tuntuvasti greippilihaisen ja hennon saippuaisen katkera, mutta tasapainottavana elementtinä tuntuu leipäistä ja hennon keksistä maltaisuutta, rouheaa mausteisuutta ja kevyttä trooppista hedelmää. Melko pitkässä ja kohtalaisen bitterisessä jälkivaikutelmassa jää vielä häilymään hennon pihkainen ja männynhavuinen vivahde.

Pähkinänkuoressa Jaipur on todella tasapainoinen ja maukas textbook-IPA – nykyiseen Punk IPA:an verrattuna enemmän modernia ilmaisua ilmentävä britti-IPA kuin äärimoderni, hyperaromaattinen hedelmäpommi-IPA. Suuria yllätyksiä tai mieletöntä vau-efektiä tämä olut ei tarjoile, mutta olut on kokonaisuudessaan niin tasapainoinen, maukas ja modernien IPA:jen viitekehyksessä "klassinen" olut, että sen pariin palaa mielellään joka kerta. Tämä ei tykitä superintensiivisillä aromeilla, eikä oluen katkerot revi kieltä suusta – tämä tarjoaa yksinkertaisen, nöyrän ja siksi harvinaisen toimivan IPA-nautinnon.

Lyhyesti: Klassinen moderni IPA: tasapainoisesti viehkeää aromihumalointia, hillittyä maltaisuutta ja sopusuhtaista katkeroa. Harvinaisen toimiva paketti.

Arvio: Erittäin hyvä – Jaipur on mainio olut, jolla startata tutustuminen IPA-skeneen, mutta maistuu takuuvarmasti myös pitkään humalaisissa liemissä keitetyille hopheadeille.

Hinnan (4,99e) ja laadun suhde: Hyvä – olut on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti