Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.10.15

Til Fra via Mikkeller 2014

Til Fra via Mikkeller 2014
  • Valmistaja: Mikkeller
  • Tyyppi: Olut, Imperial Baltic Porter
  • Maa: Tanska (Belgia)
  • Alue: Sjælland, Kööpenhamina (Flanderi, Itä-Flanderi, Lochristi)
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 30,30 SEK(~3,21e; Heinäkuu 2015, Systembolaget)
  • Hinta nyt: 30,30 SEK (Lokakuu 2015, Systembolaget)Til Fra via Mikkeller on tämän "panimottoman panimon" jouluolut, jonka etiketti on suoraan valmis kortti lahjansaajalle ("Til" on tanskaksi "kenelle" ja "fra" on "keneltä", "via Mikkeller" kääntynee parhaiten notta "Mikkellerin avulla"). Pullo on siis idealtaan laiskan ihmisen joululahja: sen kun ostaa pullon ja rustaa etikettiin lahjansaajan ja -antajan nimet. Veikkaan tosin, että useampi Til Fra Via on kyllä päätynyt ihan oluenharrastajien lahjoiksi itselleen – kuten myös tämä Systembolagetista bongattu pullo.

Erinäiset speksit kertovat oluen olevan tummalla sokerilla tuunattu balttityylinen portteri (joka yleensä, muttei aina, tarkoittaa pohjahiivoilla käytettyä portteria), joka on maustettu joulumausteilla. Tarkempia tietoja en löytänyt siitä, mitä mausteita oluessa on käytetty tai onko olut todella pohjahiivoilla käytetty. Pulloni parasta ennen -päiväys on 27/08/2019, joten kyseessä lienee vuosikerta 2014, joskaan täyttä varmuutta en asiasta uskalla antaa.

Pullosta kaatuu varsin paksua, läpinäkymättömän mustanruskean väristä . Hyvin runsaana, tiiviinä ja kestävänä kohoava keskiruskea vaahtohattu.

Oluella on hyvin voimakas, jopa pistävän kärtsäinen tuoksu, jossa tuntuu myös lakritsijuurta, jälkiuunileipää, poltettua sokeria, hillittyä piparkakkumausteisuutta, kevyttä grillimaustetta ja hentoa habaneroa. Nyt ollaan hypätty perinteisten porttereiden ja stoutien tontilta kauas.

Erittäin täyteläisellä suutuntumalla varustettu olut on intensiiviseltä maultaan kuiva, voimakkaan mausteinen ja kärtsäinen. Kielelle piirtyy lakritsin, piparkakkumausteiden, kevyen maustepippurin ja maltillisesti bitterisen tumman suklaan sävyjä. Taustalla häilyy hillittyä tummapaahtoista kahvia, hentoa grillimausteinen ja kohtalaisen tuntuvaa katkerohumalaa. Rotevanpuoleista yleisilmettä tukee hyvin pieni, tasainen hiilihappoisuus.

Jälkimaku kehittyy upealla tavalla edelleen keskimausta ja siitä tuntuu löytyvän lukematon kirjo erilaisia vivahteita, jotka tuntuvat vaihtuvan lähes joka hörpyn välillä. Olut jättää kielelle keskimakua makeampaa suklaisuutta, savua, tuntuvaa jolumausteisuutta, kärtsäistä mallasta, lakritsia, kermaisuutta, espressoa, pullataikinaa, kevyttä piparkakkuisuutta, hillittyä inkivääriä ja hentoa maustepippuria. Äärimmäisen vivahteikkaassa ja pitkäkestoisessa jälkivaikutelmassa tuntuu voimakkaan bitteristä katkerohumalaa ja 8% alkoholia pysyy nätisti alusta loppuun piilossa.

Til Fra via Mikkeller on yksinkertaisesti erinomainen, äärimmäisen moniulotteinen ja mielenkiintoinen portteri, jossa on tuhtia runkoa, maun voimaa ja aromien syvyyttä. Olut itsessään olisi varmasti ollut jo oikein pätevä esitys sinällään, mutta rohkeasti käytetyt mausteet tuovat oluelle mallikkaasti jännittäviä, ainutlaatuisia piirteitä ilman, että ne hyökkäävät päälle tai riitelevät kokonaisuuden kanssa. Mausteisuus on suorastaan niin luontevaa, että jos ei tietäisi kyseessä olevan maustetun portterin, voisi oluen mausteiset piirteet kuitata sokkomaistelussa vain poikkeuksellisen jännittävinä ja persoonallisina piirteinä; sen verran taidolla olut on maustettu. Minkäänlaiseen yliyrittämiseen ja överimaustamiseen ei olla sorruttu, vaan Til Fra via etenee täysin oluen omilla ehdoilla ja pääosassa on tuhti portteri, ei mausteet.

Til Fra via menee helposti yhdeksi parhaiksi koskaan maistamistani "jouluoluista" (mikä on kyllä varmaan maailman epämääräisin termi, joka käsittää tuhansittain oluita, joilla ei ole minkäänlaista tekemistä keskenään) ja jos olut sattuu tulemaan jossain vastaan, suosittelen lämpimästi nappaamaan putelin pari plakkariin. Systembolagetissa olut taisi olla jäännöserää viime joululta, sillä harvemmin valikoimiin otetaan keskellä kesää jouluoluita (minkä lisäksi jouduin myymälässä erikseen tiedustelemaan olutta, jolloin se käytiin noutamassa varaston puolelta), joten vaikea sanoa, kuinka hyvä saatavuus oluella tulee olemaan. Toivottavasti oluen tulevat inkarnaatiot tulevat olemaan yhtä kovaa tavaraa!

Lyhyesti: Ihastuttavan omintakeinen, taidolla maustettu, vaikuttavan tömäkkä ja maukas "jouluportteri" haamupanimo Mikkelleriltä.

Arvio: Erinomainen – suhtaudun yleensä hyvin skeptisesti maustettuihin oluisiin (erityisesti joulu-sellaisiin), mutta tässä hommat pelittävät suorastaan hämmentävän herkullisella tavalla. Helposti sekä yksi parhaimpia maustettuja oluita että vakuuttavimpia jouluoluita.

Hinnan (~3,21e) ja laadun suhde: Erinomainen – olut on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti