Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


15.10.15

Val de Rance La Bolée Celte Brut

Val de Rance La Bolée Celte Brut
  • Valmistaja: Val de Rance
  • Tyyppi: Siideri
  • Maa: Ranska
  • Alue: Bretagne, Côtes d'Armor
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 3,20e (Heinäkuu 2015, Sadama Market)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)Tämä mieto siideri tarttui mukaani viime kesänä Virossa pyörähtäessäni laivaterminaalissa sijaitsevasta Sadama Marketista. Siiderin on tuottanut Bretagnessa, Rance-joen varrella sijaitseva osuuskunta, Val de Rance. Tämän osuuskunnan perustivat vuonna 1953 12 omenantuottajaa, jotka viljelivät yhteensä viittä hehtaaria. Tätä nykyä osuuskunnassa toimii 466 viljelijää, jotka viljelevät n. 600 hehtaaria – tämän lisäksi siideritaloa pyörittää yhteensä yli 100 vakituista työntekijää. Puolessa vuosisadassa pikkutekijästä on tullut Bretagnen siiderijättiläinen. Talon tuotantoa voi bongata Alkon hyllyiltäkin, sillä perusvalikoimasta löytyy Val de Rancen Cidre de Bretagne Brut – jota ei kuitenkaan mielenkiintoisesti löydy talon omilta kotisivuilta...

La Bolée Celte Brut sen sijaan löytyy talon kotisivuilta, mutta ei sieltäkään löydy tästä siideristä sen kummempaa tietoa, että siinä on 4,5% alkoholia – that's all, folks.

Siiderillä on samea, kellertävän oranssi väri.

Tuoksussa tuntuu kypsää ja jopa ylikypsää omenaa, makeaa omenamarmeladia ja sitä hennon rustiikkista aromikkuutta, jota hyvältä ranskissiideriltä suorastaan edellyttää. Voisi tuoksu olla tömäkämmän maalaisempi, mutta tälläkin pärjää.

Tasapainoinen maku on kypsän ja jopa ylikypsän omenainen, mutta samalla raikas ja rutikuiva; taustalla tuntuu kevyesti vihertävää yrttisyyttä. Suutuntuma siiderillä on sopusuhtaisen keskitäyteläinen.

Jälkimaku on enemmän tuoreen omenainen kuin ylikypsän omenainen. Suuhun jää melko raikas, mehukkaan omenainen, hennosti tanniinisen karhea, ujon mausteinen ja kestoltaan keskipitkä jälkivaikutelma.

Mitään suurta elämystä La Bolée Celte Brut ei onnistu tarjoamaan, mutta hommansa se hoitaa mainiosti raikkaana ja simppelinä kuivana siiderinä. Tämä on takuuvarma kumppani luoteisranskalaisille ruoille, näin "alueen juomia alueiden ruoille" -periaatetta noudattaen (älkää kysykö mitä ne ruoat ovat, en ole vähään aikaan noilla seuduilla päässyt piipahtamaan), mutta meidän taloudessa siideri toimi mainiosti ihan sellaisenaan loppukesän lämpöisempien iltojen raikastajana.

Lyhyesti: Simppeli, tuoretta ja lähes ylikypsää omenaisuutta sekä hentoa maalaisuutta yhdistelevä mieto, kuiva bretagnelaissiideri.

Arvio: Hyvä – ihan jeppis peruskamaa, josta on paha keksiä pahaa sanottavaa. Lisäksi siiderit eivät tunnu kärsivän maitokauppavahvuudesta yhtä paljon kuin monet laatuoluet.

Hinnan (3,20e) ja laadun suhde: Erinomainen – siideri on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti