Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


5.10.15

Innis & Gunn Bourbon Cask Dark Ale

Innis & Gunn Bourbon Cask Dark Ale
  • Valmistaja: Innis & Gunn
  • Tyyppi: Olut, Ale
  • Maa: Skotlanti
  • Alue: Lothian, Edinburgh
  • Maltaat: Amber-, Innis & Gunn pale-, kristalli-, paahdettu ohra
  • Humala: Super Styrian (Aurora)
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 25,40 SEK (~2,69e; Heinäkuu, Systembolaget)
  • Hinta nyt: 25,40 SEK (Lokakuu 2015, Systembolaget)


Monelle oluenystävälle lienee Innis & Gunnin Original Oak Aged Beer tuttu tapaus – kyseessä on siis alun perin melko simppeli ja neutraali ale, jonka tarkoitus oli lähinnä maustaa Grant'sin viskitynnyreitä ns. beer cask finish -viskejä varten. Tynnyreissä oluet kuitenkin imivät itseensä tehokkaasti tynnyrien tammisia aromeja, jolloin seurauksena oli ale, josta löytyi runsaasti tammitynnyreiden tuomia karamellisia ja vaniljaisia piirteitä. Innis & Gunn Original oli syntynyt.

Ajan kuluessa Innis & Gunn on tuonut markkinoille runsaasti erilaisia ja erilaisissa tynnyreissä kypsytettyjä oluita ja mm. Kanadassa ja Ruotsissa panimosta on tullut yksi markkinoiden suosituimpia. Tämän huomasi mm. Systembolagetissa vieraillessa, koska siellä oli oluthyllyillä puolisen tusinaa erilaista I & G:tä – meiltä taas löytyy normaalisti yksi ja joskus sattuu tulemaan kausi- tai erikoisvalikoimaan joku toinen.

Bourgon Cask Dark Ale on normaalia Innis & Gunnia tummempi ja tuhdimpi olut, jota on kypsytetty vain kerran käytetyissä Bourbon-tynnyreissä noin kuukauden ajan (ja muita kuin kerran käytettyjä tynnyreitä ei markkinoilta löydykään, sillä Yhdysvaltain laki määrää Bourbonin kypsytysastiaksi aina uuden, käyttämättömän tammitynnyrin). Tämä olut eroaa myös siinä perus-I & G:stä, että se kypsyy oikeasti tynnyrissä, kun taas perusversiossa homma on hieman päinvastainen – siinä kun tammi kypsytetään oluessa. Innis & Gunn Original nimittäin kypsytetään sammiossa, jonne lasketaan eräänlainen "teepussi" silputtua tammitynnyrilastua.

Oluella on vain hennon läpinäkyvä, mutta suodatetun kirkas, hyvin tummanruskea väri ja kevyt, beige vaahto.

Tuoksu naittaa mukavan saumattomasti tummaa maltaisuutta ja Bourbontynnyreiden makeita vivahteita. Nokkaan tulvii lasista paahtomaltaisuutta, suklaisen, kermatoffeisen ja makean mausteisen tammista aromikkuutta, kevyttä tervaisuutta, hentoa vaniljaisuutta ja ujosti myös kuivakkan puisevaa meininkiä. Monin paikoin on vaikea arvioida, mihin mallas päättyy ja mistä tammi alkaa.

Oluen tummanpuhuva ja makeita sävyjä vihjaileva makumaailma on erittäin tamminen. Suutuntumaltaan keskitäyteläinen olut tarjoilee kermaista toffeeta, makeaan taittuvaa suklaata, kuivempaa puisevuutta ja kevyttä Bourbon-vaniljaa. Omituista kyllä, olut on 7,4% vahvuudestaan huolimatta hieman vetisen tuntuinen. Hiilihappoisuus on melko pehmeää ja kevyesti nipistelevää.

Jälkimaku on keskimaun tavoin hieman vetinen ja jättää runsaan kavalkadin erilaisia tammen aromeja: makeaa toffeeta, kermaisuutta, kevyttä puisevuutta ja hentoa vaniljaa. Suuhun jää pitkähkö, viipyilevän tamminen, kevyen maltainen ja ujon katkeroinen jälkivaikutelma.

Kroonisena tammiallergikkona en juurikaan jaksanut innostua oluesta. On tämä selvästi parempi kuin Innis & Gunnin Original, mutta silti tietyllä tapaa yhden tempun koira: perkeleesti tammea. Ne asiat, mitkä saavat oluen toimimaan paremmin kuin originaalin, ovat a) tammen mukana tullut bourbon, joka tuo tammen aromeihin lisää syvyyttä, ja b) tummempi ja erottuvampi maltaisuus. Siinä missä Original maistuu hiilihapotetulta tammiuutteelta, on tämä olut sentään jo olueksi tunnistettavissa. Tykkään kyllä enemmän niistä isoista, massiivisista tammitynnyrikypsytetyistä oluista, joissa tynnyrikypsytyksen tuomat aromit eivät ole itseisarvo, vaan valmiiksi isolle oluelle lisää syvyyttä ja mielenkiintoa tuova mauste.

Lyhyesti: Runsasta, makeaa bourbontammisuutta ja tummanpuhuvaa maltaisuutta yhdistelevä versiointi Innis & Gunnin tammitetusta alesta.

Arvio: OK – tammitynnyrikypsytetyksi olueksi tämä on hieman keskinkertaisen oloinen, mutta taas Innis & Gunnin yhden tempun oluista selkeästi parhaasta päästä. Jos I & G Original maistuu, et voi olla tykkäämättä tästä.

Hinnan (~2,69e) ja laadun suhde: OK – olut on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti