Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


19.10.15

Kollwentz Zweigelt Föllikberg 2006

Kollwentz Zweigelt Föllikberg 2006
  • Valmistaja: Anton Kollwentz
  • Tyyppi: Punaviini, Qualitätswein Burgenland
  • Maa: Itävalta
  • Alue: Burgenland
  • Rypäleet: Zweigelt (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 18,90e (Huhtikuu 2015, RotWeißRot)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)


Kun pitää miettiä Itävallan punaisia rypälelajikkeita, pomppaa mieleeni ensimmäiseksi klassinen kolmikko: Blaufränkisch, St. Laurent ja näiden risteytys, Zweigelt. Hieman lisää pohtimalla tulee myös kansainvälisempiä lajikkeita; aluksi Pinot Noir, sitten Bordeaux'n klassikot Cabernet Sauvignon ja Merlot. Kuitenkin jos Itävallasta puhutaan, ovat nuo kolme ensiksimainittua silti asian varsinainen pihvi.

Luonteikas Blaufränkisch ja kuin steroideilla buustattu Pinot Noir, St. Laurent, ovat vakuuttaneet meikäläisen hyvin potentiaalillaan ja kypsytyskestävyydellään. Zweigelt ei kuitenkaan ole onnistunut tekemään samaa – kyseinen rypäle kun usein tuppaa tuottamaan kepeitä ja simppeleitä punaviinejä, joita hallitsevat voimakkaasti hyvin sinimarjaiset sävyt, kypsä mustikka etunenässä. Kun sitten eräässä nettikaupassa vastaani käveli lähes 10-vuotias tarha-Zweigelt meikäläiselle täysin entuudestaan tuntemattomalta tuottajalta, tein saman, mitä kuka tahansa minkäänlaisella itsesuojeluvaistolla varustettu viini-intoilija olisi tehnyt: ostin tietenkin pullon testatakseni, kestääkö Zweigelt oikeasti ikää!

Vaikka itse en ollut kuullut Kollwentzin nimeä aikaisemmin, lienee jollekin muulle se tullut vastaan – viinitalo on kuitenkin kulkeutunut yhden suvun mukana vuodesta 1775 nykypäivään. Viinitalon omistuksessa on paljon arvostettuja viinitarhoja, joista löytyy mainintoja aina 1500-luvun jälkipuoliskolta. Punaviinien puolella talo on erikoistunut tuottamaan vaikuttavia, kypsytyskestäviä tarhaviinejä Zweigeltista, Blaufränkischista ja Pinot Noirista talon parhaiden tarhojen rypäleistä. Föllikberg on talon ainoa single vineyard Zweigelt, joka valmistetaan Pannonian alangon läntisimmässä pisteessä sijaitsevan tarhan rypäleistä. Viinin annetaan kypsyä 6 kk pienissä ja isoissa tammitynnyreissä, minkä jälkeen se pullotetaan suodattamattomana ja kirkastamattomana.

Viinin väri on varsin tumman ja suorastaan mustanpuhuvan, melko läpinäkymättömän punainen. Seasta löytyy reilusti sakkaa, joten viini olisi varmasti voinut hyötyä hetken seisotuksesta ja karahvin kautta kierrättämisestä.

Tuoksu tarjoaa makeaa tummaa marjaa, lihaisuutta, kevyttä luumua, aavistus kypsää tummaa rypäleisyyttä ja kohtalaisesti – mutta hyvin integroituneesti – makeaa tammea. Nuorekkaan Zweigeltin rehevän aromaattisesta sinimarjaisuudesta ei ole juurikaan tietoa, mitä nyt hillittyn kukkaisuuden ja ujon musteisuuden seasta erottuu hennosti tuoretta mustikkaa.

Kuiva, suutuntumaltaan keskitäyteläinen ja melko tiivis maku lunastaa varmoin otteen tuoksun lupailemat piirteet. Runsas ja mehukas makumaailma on lihaisa, luumuinen, karhunvatukkainen ja kuivakan mausteinen. Näiden pääpiirteiden alta alkaa erottumaan myös kevyesti makeaa tammisuutta ja hillittyä, kypsänmakeaa tummaa rypäleisyyttä. Rakenteensa puolesta viini on melko hapokas ja kohtalaisen tanniininen, eli perus-Zweigeltia enemmän löytyy ruista ranteesta.

Jälkimaku on luumuinen, makean tumman marjainen ja hennon mausteinen, minkä lisäksi suuhun jää häilymään aavistus konjakkimaista tammea. Suuhun jää viinistä hennosti tanniinisen karhea, melko pitkä ja mehukas jälkivaikutelma.

Vaikkei tämä Kollwentzin tarha-Zweigelt olekaan mikään supermassiivinen jättiviini, on se Zweigeltiksi melko iso, intensiivinen, vakava ja konsentroitunut esitys. Tähän asti olen pitänyt St. Laurentia ja Blaufränkischiä ihan kellaroitavina viineinä, kun taas niiden jälkikasvu Zweigelt on aina vaikuttanut helpompia ja pehmeärakenteisempia viinejä tuottavalta lajikkeelta. Näköjään hyvällä tarhalla ja satomääriä rajoittamalla voidaan kuitenkin saada tästäkin rypäleestä paljon vakavahenkisempää tavaraa aikaan!

Voinkin siis avoimesti myöntää, että viini teki tehtävänsä: nyt uskon, että myös Zweigelt tarpeen tullen kestää hyvin ikäännytystä! Ainakin tämä yhdeksän vuoden ikään ehtinyt viini oli mitä vakuuttavimmassa kunnossa ja voin kuvitella, että sillä olisi hyvin potentiaalia viettää useita vuosia kellarissa, kenties vielä edelleen parempaan suuntaan kehittyen.

Lyhyesti: Hyvin kehittynyt, rakenteikas, lihaisa ja hieman tamminen tarha-Zweigelt, jolla on hyvin vielä vuosia edessään.

Arvio: Erittäin hyvä – mutkatonta perus-Zweigeltia vakuuttavampi ja tuhdimpi esitys, joka sopii paremmin tuhdin ruoan kumppaniksi kuin seurusteluviiniksi.

Hinnan (18,90e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti