Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.10.15

Brewdog Jack Hammer IPA

http://www.alko.fi/tuotteet/919974/
Brewdog Jack Hammer IPA
  • Valmistaja: Brewdog
  • Tyyppi: Olut, India Pale Ale
  • Maa: Skotlanti
  • Alue: Aberdeenshire, Ellon
  • Maltaat: Extra pale-
  • Humala: Amarillo, Centennial, Citra, Columbus, Simcoe
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 4,98e (Syyskuu 2015, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 4,98e (Lokakuu 2015, Alko, tilausvalikoima)

Vaikka yleensä suosin pullo-oluita, on aina mielestäni mukavaa, jos laatuoluita löytyy myös tölkkiversioina – tällöin ei tarvitse turvautua käppäisiin ö-luokan tuotteisiin tilanteen vaatiessa ehdottomasti tölkkejä pullojen sijaan. Alkon valikoimaa kasvatettiin (vaatimattomasta valikoimasta johtuen suhteellisesti jopa varsin merkittävästi) yhdellä tölkkioluella tässä syksyn saadessa kun tilausvalikoimaan putkahti Brewdogin "se toinen IPA", Jack Hammer.

Siinä missä Punk IPA on suurin piirtein koko maailman pienpanimo-oluita hörppivän kansan tietouteen iskeytynyt, helposti lähestyttävä ja IPA:ksi vallan maltillisesti humaloitu olut, on Jack Hammer kaikkea muuta! Tämän IPA:n pohjalla pyörii hyvin kevyt ja hento mallaspohja, jonka päälle on sitten lapattu humalaa humalan päälle, taatusti paljon enemmän kuin yksikään lääkäri määrää. Katkeroista (joita Brewdogin mukaan oluesta löytyy teoreettisten laskelmien mukaan n. 200 IBU, mutta Alkon analyysiarvojen mukaan "vain" 82 EBU) vastaavat Centennial ja Simcoe, kun taas aromipuolella toimivat kuivahumalina sekaan heitetyt Citra, Amarillo ja Simcoe. Voltteja löytyy 7,2%, mikä asettaa oluen jonnekin Punk IPA:n ja Hardcore IPA:n välimaastoon. Brewdogin lyhyt ja ytimekäs kuvaus oluesta on Ruthless India Pale Ale. Hoppy. Bitter. Hoppy.

Oluella on kirkas, hailakan kellanvihreä väri ja melko runsas, valkea, kuohkea ja kestoltaan keskipitkä vaahtokukka.

Tuoksu on keskirunsas ja siinä tuntuu pihkaa, kevyttä männynneulasta, hillittyä ananasta, hieman hunajaiseen taittuvaa maltaisuutta ja hennosti kukkaisuuteen taittuvaa mausteisuutta.

Oluen melko intensiivinen ja rehellisesti armoton maku on varsin kuiva, hyvin pihkainen, voimakkaasti saippuaisen katkera, yrttisen bitterinen, tiukan greippilihainen, kevyesti kuivakan valkopersikkainen ja maltillisen sitruunainen. Aromihumalat tuovat sekaan kohtalaisen reippaasti tuoretta ja jopa raa'ahkon kuivakkaa vaaleaa hedelmää. Pieni, tasainen ja mukavan raikas hiilihappo lienee ainoa ystävällinen piirre oluen maussa.

Äärimmäisen voimakkaasti tuntuva katkerohumala kantaa minuutteja – fiilis suussa on kuin olisi syönyt palasaippuaa, ihan kunnon kimpaleen verran. Kielelle jää kevyesti keksistä maltaisuutta, voimakasta männynpihkaa ja havuja, kevyttä persikkaa ja hentoa mausteisuutta. Sekä niitä katkeroita. Aivan pirusti bitteristä katkerohumalaa.

Kun suu tottuu puolen tölkin siemailun jälkeen oluen hyvin dominanttiin katkeroisuuteen, alkaa makuprofiilista löytymään myös sitä makeampaa karamellisuutta, kevyttä rouheutta ja kukkaista eleganssiakin. Oluessa on siis enemmän syvyyttä, mitä ensisiemaisu antaa ymmärtää. Jack Hammer on silti ensisijaisesti hardcore-hopheadeille, sillä oluen erittäin pitkä, voimakas ja saippuaisena tuntuva katkerohumalointi ei ole mitenkään aloittelijaystävällinen piirre.

Jack Hammerin meininki pähkinänkuoressa: julmetun tiukka bitteri, eipä tässä muuta. Nimensä veroinen olut, ehdottomasti, mutta omasta mielestäni balanssi on hukassa pahemman kerran. Siinä missä itse diggailen IPA:ista, joissa mallas hieman maistuu ja tuntuu, jopa nousee old school brittityyliin lähes pääosaan, edustaa tämä modernin west coast IPA -meiningin äärilaitaa: humalaa humalan päälle! Tämä ei ole niinkään olut kuin mallaspohjainen humalauutosliemi alkoholilla ja hennolla hiilihappoisuudella. Lämmin suositus niille, joiden mielestä oluen IBU-arvo korreloi suoraan oluen laadun kanssa, mutta muuten voin suositella vilkuilemaan mieluummin panimon muita oluita.

Lyhyesti: Osuvasti nimetty, eli äärimmäisen runsaasti, suorastaan tasapainottomasti katkerohumaloitu west coast IPA Brewdogilta näppärässä tölkkiformaatissa.

Arvio: OK – tämä on tämmöinen täysin överiksi valmistettu IPA länsirannikon tyyliin, mikä ei juuri meikäläiseen uppoa. Jos katkeruutta löytyy enemmän kuin Väyrysestä presidentinvaalien jälkimainingeissa muttei mitään vastapainoa, on mielestäni oluen balanssi ja nautittavuus pahemman kerran hukassa. Tyylilajissaan ihan kelpo humalauutos, mutta tuo kyseinen tyylilaji ei vain pientä sydäntäni lämmitä.

Hinnan (4,98e) ja laadun suhde: Heikko – olut ei vastaa hinnan luomia odotuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti