Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


29.10.15

Rivetto Langhe Nascetta 2013

Rivetto Langhe Nascetta 2013
  • Valmistaja: Rivetto
  • Tyyppi: Valkoviini, DOC Langhe
  • Maa: Italia
  • Alue: Piemonte, Langhe, Sinio
  • Rypäleet: Nascetta (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta arviointihetkellä: n. 20,00e (Huhtikuu 2015, Rivetto)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)
Timorasson ohella yksi Piemonten mielenkiintoisimpia valkoisia rypäleitä on muinainen ja lähes sukupuuttoon kuollut Nascetta, johon alun perin tuottaja Elvio Cogno alkoi panostaa 1990-luvun puolessa välissä. Nykyisin Nascettaa viljeleviä tuottajia on reilu 20, mutta lajike on edelleen hyvin tuntematon jopa Piemontessa, puhumattakaan viinimaailmasta Italian ulkopuolella.

Rivetton viinitalo oli yksi vierailukohteistamme viinimestarikoulutettavien viimekeväisellä Piemonten-reissulla (tässä kattavampi raportti vierailupäivästä). Siellä taloa luotsaava nuorekas viinintekijä Enrico Rivetto harmitteli, kuinka Nascettan tuottajat eivät juurikaan pidä yhtä ja yritä nostaa rypäleen tunnettuutta, vaan jokainen tuottaja tykkää touhuta lähinnä keskenään. Enrico on itse yrittänyt parhaansa mukaan levittää sanaa Nascettasta parhaansa mukaan, mutta häntä omien sanojensa mukaan turhauttaa muiden tuottajien passiivisuus tällä saralla.

Rivetton Nascetta on valmistettu talon tyyliin melko minimalistisen periaatteen mukaisesti: viinitarhoilla ei hirveästi ylimääräisiä touhuta, vaan köynnösten annetaan kasvaa mahdollisimman luonnonmukaisesti; viinin annetaan 3 päivän kuorimaseraation jälkeen valmistua luonnonhiivoilla omaa tahtiaan 9 kuukauden ajan terästankeissa. Viinin vuosituotanto on n. 5,000 pulloa, mikä on n. 10% maailman vuosittaisesta, noin 50,000 pullon Nascetta-tuotannosta.

Viinillä on melko intensiivinen sitruunankeltainen väri, joka taittuu kevyesti vihertävään.

Tuoksu on runsas ja aromikas. Pinnassa tuntuu kypsää kaneliomenaa, heinää, mantelia ja kevyttä hunajamelonia. Taustalla häilyy hillitysti viileää yrttisyyttä, ujoa keltaluumuisuutta ja aavistus käsisaippuaista tai jopa hennon asetonista aromaattisuutta.

Suussa viinillä on melko täyteläinen ja runsas yleisolemus. Kuivasta ja vivahteikkaasta mausta löytyy kypsää omenaa, keltaluumua, kevyttä yrttisyyttä, hillittyä hunajamelonia tai jopa aavistus hunajaisuutta sekä varsin voimakasta, kalkkista mineraalisuutta, joka taittuu loppua kohti hennosti merelliseksi suolaisuudeksi. Viinillä on pehmeähkö ja helpostilähestyttävä habitus, mutta kohtalaisen runsas hapokkuus pitää viinin sopivan raikkaana ja ryhdikkäänä.

Viinistä jää suuhun yrttinen ja hennon kivisen mineraalinen jälkimaku, jossa häilyy myös hennosti keltaluumuisia, tuoreen omenaisia ja hennon sitruunaisia piirteitä. Kuivakka, lähinnä suolakivisiä ja bitterisen kiniinisiä vivahteita piirtelevä jälkivaikutelma on kestoltaan keskipitkä tai korkeintaan pitkähkö.

Vaikka arviosta voi saada kuvan melko runsaasta ja hedelmäisestä valkoviinistä, on Rivetton Nascetta enemmän kuivakkaa ja bitteristä mineraalista ilmaisua korostava esitys, jossa erilaiset hedelmän vivahteet lähinnä täyttävät kivisen rungon aukkoja. Kokonaisuus on mukavan runsas ja tasapainoisen hedelmäinen ilman, että viini missään vaiheessa alleviivaa hedelmäisyyttään. Makumaailmassa hedelmä, kuivakka kivisyys ja maltillinen, vihertävä yrttisyys mittelevät miellyttävän tasavertaisesti ja kokonaisuudesta jää varsin maukas, moniulotteinen ja tasapainoinen fiilis.

Nascetta ei ole mikään suuri ja räiskyvää persoonallisuutta huokuva rypälelajike, vaan ennemminkin se vaikuttaa olevan mukavan tasapainoisia, sopivalla tavalla runsaita muttei mitenkään korostetun hedelmäisiä valkoviinejä tuottava tapaus. Rivetton Nascetta on varsin hurmaava ja herkullinen tuttavuus uusia rypälelajikkeita etsivälle viininörtille, ja vaikka viini on varsin hyvin lähestyttävissä jo nyt, löytynee siitä myös kivasti potentiaalia keskipitkään kellarointiin.

Lyhyesti: Täyteläinen, tasapainoisesti keltaista hedelmää ja bitteristä mineraalisuutta yhdistelevä maukas valkoviini harvinaisesta piemontelaislajikkeesta.

Arvio: Tyylikäs – on aina hauska löytää uusia rypälelajikkeita, joista tehdyt viinit sopivat suuhuni näin vaivattomasti. Viinillä on niin tasapainoinen yleisilme, että sen voi helposti yhdistää vaikka minkälaisille kuivaa valkoviiniä kaipaaville ruoille.

Hinnan (~20e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti