Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.12.15

Train Station Shipfaced IPA

http://www.alko.fi/tuotteet/714714/
Train Station Shipfaced IPA
  • Valmistaja: Train Station Brewery
  • Tyyppi: Olut, India Pale Ale
  • Maa: Ruotsi
  • Alue: Uppsala, Knivsta
  • Maltaat: Cara-, München-, ohra-, pale-
  • Humala: Amarillo, Cascade, Centennial, Citra, Columbus, Simcoe, Summit
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 4,79e (Joulukuu 2015, Alko)
  • Hinta nyt: 4,79e (Joulukuu 2015, Alko)

Ruotsissa kuplii pienpanimokentällä samaan tapaan kuin Suomessakin – jopa innokkaammin, sillä siinä missä Suomessa pienpanimoita on kuutisenkymmentä, on niitä Ruotsissa jo pitkälti toista sataa!

Vuonna 2012 perustettu ja varsin ketterää tahtia perustamisensa jälkeen oluillaan palkintoja pokannut Train Station Brewery on pamahtanut myös Alkon valikoimiin parilla oluellaan: perusvalikoimasta löytyvällä Groundbreaker Lagerilla ja kertaeränä tulleella, puujalkaisella nimellä varustettu Shipfaced IPA:lla. Näistä jälkimmäinen on nyt meikäläisen piinapenkissä syynättävänä; hyppysissäni olevan pullon parasta ennen -päiväys sanoo että 02.08.2016, joten aivan viikkoja tuoretta tämä ei ole, mutta muutama kuukausi ikää on vielä ihan siedettävästi tämä mahdollisimman nuorena oluttyyli huomioonottaen.

Väriltään tämä laivanaamainen olut on utuisen keskisyvän oranssinruskea. Oluen kaatuessa lasiin saa se keskirunsaan ja kuohkean mutta maltilliseksi ja lyhytkestoiseksi jäävän, kermanbeigen värisen vaahdon.

Lasista kohoaa runsas ja aromaattinen tuoksu, josta löytyy hyvin oluttyylityypillistä pihkaa, sitrusta, männynhavuja, kevyttä karamellia ja hentoa tropiikin hedelmää. Tuoksu on kyllä kiva ja houkutteleva, mikä hyvään IPA:an olennaisesti kuuluukin, mutta se ei ole mitään sellaista, mitä ei olisi jo miljoonaan kertaan nuuhkinut.

Sitten hörppy ja ihmettelemään makupuolta. Kielen kärjessä tuntuu hentoa karamellista makeutta ja hentoa mandariinimarmeladia, mutta muuten naamakaljalla on aika kuivakka ja tuntuva, kauttaaltaan katkeroinen yleisilme. Suutuntuma on keskitäyteläinen ja kuplat ovat hyvin pienet, lähes olemattomat. Makumaailmasta löytyy leipäistä mallasta, maamaisuutta, voimakasta ruohoisuutta, männynneulasta, humalakäpyä, maltillista mangoa ja kevyttä pihkaa. Makumaailmassa on sen verran neulasmaista havuisuutta, että tältä varmaan talviunille valmistelevien muumien jouluateria pääpiirteittäin maistuu. Alkoholi (7%) tuo oluen runkoon runsautta, muttei onneksi erotu lämpönä tai makuna. 87 EBUa sen sijaan erottuvat kyllä varsin selvästi.

Pitkässä jälkimaussa jää kielelle karamellia, kuivakkaa leipäisyyttä, ruohoa, pihkaa, greippilihaa, kevyttä havuisuutta ja hentoa maamaisuutta. Hyvin tiukka, robusti ja karhea katkeroisuus jatkuu suussa todella pitkään, mutta ne eivät silti onneksi peitä muita, voimakkaan ja kuivakan mallasvetoisia sävyjä alleen.

Shipfaced on hyvin tiukka ja anteeksipyytelemätön jenkki-IPA Ruotsista. Jos jotain kritiikkiä oluesta pitäisi antaa, tulisi se tuoksu- ja makumaailman tietynlaisesta turvallisuushakuisuudesta ja yllätyksettömyydestä: vaikka oluessa on räyhää ja maku on iso, ei siinä tunnu olevan suurta persoonaa – tältä tuoksuva ja maistuva IPA on tullut vastaan jo lukemattomalta muulta panimolta, eikä se siksi onnistu räjäyttämään pakkaa kovinkaan merkittävästi. Olut kuitenkin paikkaa tämän puutteen muuten varsin tyylipuhtaalla ja tasapainoisella paketilla, jossa on joko paljon tai vähintään sopivasti kaikkea, muttei mitään liikaa. Tämä on tyylillä tehty, superkatkera IPA kovan luokan hopheadeille; oluessa kyllä tuntuu myös mallasta, mutta ilman, että mennään mielipiteitä jakavaan karamelliin, siirappiin tai rusinaan asti. Jebou!

Lyhyesti: Tyylipuhtaudessaan jopa pieneen persoonattomuuteen asti menevä, mutta äärimmäisen tasapainoinen, tiukan katkeroinen ja maukas jenkkihenkinen IPA Ruotsista.

Arvio: Erinomainen – vaikka oluessa ei sinänsä ole mitään uutta tai ihmeellistä, on sen meriitit silti tunnustettava: tämä on modernien, runsaan aromaattisten IPA:en joukossa todella mallikas, tasapainoinen ja hyvin tehty esitys. Ehdottomasti olut, joka kannattaa tsekata mahdollisimman nuorena – ja jota kannattaa karttaa, jos ronski katkerohumalointi ei lämmitä sydäntä.

Hinnan (4,79e) ja laadun suhde: Hyvä – olut on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti