Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


14.12.15

Tbilvino Mukuzani 2012

http://www.alko.fi/tuotteet/426347/
Tbilvino Mukuzani 2012
  • Valmistaja: Tbilvino
  • Tyyppi: Punaviini, Mukuzani
  • Maa: Georgia
  • Alue: Kakheti, Mukuzani
  • Rypäleet: Saperavi (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 14,99e (Lokakuu 2015, Alko)
  • Hinta nyt: 14,99e (Joulukuu 2015, Alko)

Viimesyksyisen Georgia-maisteluni punaviinipuolen potkaisi Alkon valikoimista löytyvä – ja samalla Alkon valikoimien toiseksi ainoa – georgialainen punaviini, Tbilvino Mukuzani.

Tämä aiemminkin blogissa noteerattu punaviini tulee Georgian itälaidalla sijaitsevasta Kakhetin laaksosta, Mukuzanin viinialueelta. Tämä Mukuzanin kylästä nimensä saava viinialue kuuluu ehdottomasti Georgian arvostetuimpiin ja Mukuzani-viinit ovat yleensä kansainvälisesti tunnetuimpia georgialaisia punaviinejä. Alue kattaa vain noin 250 hehtaaria vuorten rinteillä, joilla tarhat nousevat 350 metristä aina 750 metrin korkeuteen. Toisin kuin monella muulla Georgian viinialueella, Mukuzanissa ei valmisteta puolimakeaa viiniä, vaan rutikuivaa punaviiniä tummasta ja tanniinisesta Saperavi-lajikkeesta. Mukuzanin viinejä kypsytetään yleensä tammitynnyreissä ja alueen parhaita viinejä saatetaan kypsytellä tynnyreissä jopa kolme vuotta ennen myyntiinlaskua.

Tämä Tbilvinon Mukuzani on valmistettu aluksi antamalla rypäleiden maseroitua käyvässä rypälemehussa 4 päivän ajan. Käymisen ja lämpimässä tapahtuvan malolaktisen käymisen jälkeen viini siirretään tammitynnyreihin, joissa viinin annetaan kehittyä n. 8-9 kuukauden ajan – siis merkittävästi vähemmän aikaa, mitä parhaat Mukuzanit.

Viini on väriltään juuri semmoinen kuin Saperavilta (suomeksi "värjäävä") voi odottaa: hädin tuskin lainkaan läpinäkyvän mustanpunainen.

Nuorekas ja melko kuivakka tuoksu on melko moderni tyyliltään: luumua, tummaa hillomarjaisuutta, kirsikkaa, kevyesti kypsää mustaherukkaa. Käytetty tammi on tuskin uutta, koska tuoksussa tuntuu vain etäistä savuista mausteisuutta – muuten kokonaisuus on erittäin puhdaspiirteinen ja hedelmävetoinen.

Tumman hedelmäisyyden hallitsema makumaailma on yleisilmeeltään kypsänmakea, mutta sille astuu erinomaiseksi vastinpariksi paitsi ryhdikkään hapokkuuden tukema puolukkaisuus, myös melko särmikäs, kevyesti puraiseva tanniinisuus. Muuten makumaailmasta löytyy tummaa kirsikkaa ja miellyttävää punaista metsämarjaa. Suutuntumaltaan viini on melko täyteläinen ja vaikka rypäleiden maserointi on jätetty vain muutaman päivän mittaiseksi, on tuhti saperavi antanut viinille melko paljon konsentraatiota. Yleisilmeeltään viinin makumaailma on mukavan ryhdikäs ja varsin nuorekas.

Viini jättää suuhun puolukkaa, musteisuutta, kevyttä bitterisyyttä ja hentoa puisevaa mausteisuutta. Melko pitkäkestoinen jälkivaikutelma on ryhdikkään hapokkuuden ja mukavasti tuntuvan tanniinisuuden myötä hieman tiukka ja karhea, mutta myös luonteikas ja kivalla tavalla siloittelematon.

Tämä Tbilvinon Mukuzani edustaa selkeästi modernimpaa, siistitympää Saperavia, mutta silti viinistä erottuu Saperavin rouhea, paimentamaton luonne – tämä ei ole mikään siistiksi ja harmittomaksi siloiteltu punaviini, joka ei varmasti ärsytä ketään, vaan moderni punaviini, jossa kuitenkin annetaan Saperavin tuntuvan hapokkuuden ja tuntuvamman tanniinisuuden päästä hyvin oikeuksiinsa. Viinin aromi- ja makumaailma ei ole mitenkään erityisen laaja tai kompleksinen, mutta yleisesti viinin osa-alueet ovat ihastuttavasti erittäin sopusuhtaisia ja viini vaikuttaa yleisesti vallan hurmaavalta – joskin viinin tiukahko rakenne kutsuu pistämään viinin riittävän tuhdin ruoan kylkeen.

Omissa muistikuvissani viini oli aiemmalla vuosikerrallaan hieman rustiikkisempi ja nahkaisempi olemukseltaan, mutta toisaalta myös sen tammisuus tuntui tulevan selvemmin esiin. Tuntuukin, että viinistä on pyritty tekemään kiltimpi ja sisäsiistimpi, mutta samalla myös enemmän hedelmää kuin tammea korostava. Nykykunnossa viini on varsin mainiosti sekä kypsänmakeaa, tummaa hedelmää että hapokasta puolukkaisuutta hienosti naittava esitys, joka on selvästi vielä hyvin nuori – vaikka viini on nyt vallan mainiosti juotavissa, on siinä selkeästi kellarointipotentiaalia useammalle vuodelle. Kenties viini myös saa enemmän rustiikkista luonnetta kellarissa kypsyessään?

Lyhyesti: Nuorekas, ryhdikkään hapokas ja mukavasti tuntuvan tanniininen Saperavi, josta löytyy tasapainoisesti niin kypsää hedelmää kuin freesiä punaista marjaa.

Arvio: Hyvä – hieman harmittaa, että viini ei ole yhtä rustiikkinen mitä muistelin sen aiemmin olleen, mutta muuten kokonaisuus on varsin ihastuttava ja tasapainoinen tapaus. Mainio, moderni Saperavi niin ruokapöytään kuin kellariinkin.

Hinnan (14,99e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti