Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


31.12.15

Gaston Rivière White Pineau François 1er

http://www.alko.fi/tuotteet/929627/
Gaston Rivière White Pineau François 1er
  • Valmistaja: Gaston Rivière
  • Tyyppi: Väkevöity viini, AOC Pineau des Charentes
  • Maa: Ranska
  • Alue: Charente, Cognac
  • Rypäleet: Colombard (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 20,90e (Joulukuu 2014, Alko, tilausvalikoima)
  • Hinta nyt: 21,50e (Joulukuu 2015, Alko, tilausvalikoima)

Pineau on hauska "epä-viini"-tyyli, joka on meikäläisillä leveyspiireillä kuitenkin melko tuntematon juoma. Vaikka Pineau on tyyliltään jonkin sortin väkevöity jälkiruokaviini (vin de liqueur), ei sillä ole todellisuudessa viinin kanssa mitään tekemistä – se ei nimittäin ole missään vaiheessa ollut viiniä!

Tämä Cognacin alueelta kotoisin oleva juoma tehdään sekoittamalla tuoretta, käymätöntä rypälemehua ja rypäletislettä. Legendat kertovat tyylin saaneen alkunsa 1500-luvun alussa, kun viinintekijä siirsi vastapuristettua rypälemehua tynnyreihin, joista yhteen oli jäänyt jonkin verran konjakkia pohjalle. Myöhemmin hän havaitsi tämän tynnyrin sisältävän ainutlaatuista, makeaa viiniä, jossa oli sekä aromikasta rypälemehun hedelmää että pitkään tynnyrissä kypsyneen konjakin vivahteikkuutta.

Nykyisin Pineau des Charentes on varsin suosittu jälkiruokaviini, jota valmistetaan vuosittain jopa 14 miljoonaa litraa – juoman suosio on kuitenkin rajoittunut vain Charenten alueelle ja sen lähialueisiin, sillä muualla Ranskassa Pineaun kulutus on verrattain pientä ja vientiin päätyvät määrät ovat mikroskooppisia.

Tämän Alkosta löytyvän Pineaun tuottajana toimii Gaston Rivière, jota pidetään yhtenä alueen parhaista Pineaun tuottajista. Siinä missä keskimäärin Pineauta kypsytellään n. 2 vuotta ennen markkinoillelaskua, on Gaston Rivièren nuorinta Pineauta (Cabernet Sauvignonista ja -Francista valmistettu Pink Pineau) vähintään 4 vuotta kypsynyttä. Talon tunnetuin tuote on vuonna 1934 lanseerattu Pineau François 1er, joka valmistetaan sekoittamalla 75% vanhojen Colombard-köynnösten rypäleiden mehua ja 25% nuorta konjakkia. Tämän jälkeen tätä väkevöityä "viiniä" kypsytellään vähintään 5 vuotta Limousinin tammitynnyreissä, kunnes se lopuksi pullotetaan suodattamattomana ja kirkastamattomana.

Väriltään viini on tasaisen vaalean kullankeltainen.

Tuoksu on makea, hurmaavalla tavalla rehellisen rypälemehuinen, kepeän hunajainen ja hennon konjakkinen. Seassa on kuitenkin myös mahdollisesti kauneusvirheeksi lukeutuvaa, nuoren tisleen tuomaa hentoa grappaisuutta.

Maultaan François 1er on makea, rypälemehuinen, maltillisen tamminen, kevyen hunajainen ja hennon bitterisen mausteinen kepeä. Suutuntuma on melko täyteläinen, mutta kohtalaisen tuntuva hapokkuus antaa sille miellyttävää ryhtiä. Rypäleisessä hedelmäisyydessä on miellyttävää syvyyttä ja tyyliin olennaisesti kuuluva tammisuus on miellyttävästi tasapainossa kokonaisuuden kanssa, mutta loppupeleissä viini on tietyssä mielessä hieman simppelihkö aromimaailmaltaan. Lisäksi väkevöinnissä käytetty tisle puskee hennosti läpi myös makumaailmassa hillityn paloviinaisena vivahteena.

Kevyt, makea ja lyhyehkö jälkimaku jatkaa keskimaun hengessä ja kielelle jää hillityn grappainen, hennon vaalean rypäleinen ja kevyesti nielua lämmittävä jälkivaikutelma.

François 1er on klassinen, tasapainoinen ja miellyttävä Pineau, mutta vaikka sillä on tusina-Pineauta enemmän ikää, on se loppupeleissä hieman simppelin ja yksiulotteisen oloinen. Lisäksi väkevöintiin käytetty nuori rypäletisle puskee piirun verran häiritsevästi esiin niin tuoksussa kuin maussa, mikä aika ajoin luo pieniä säröjä viinin muuten varsin kauniiseen pintaan. Hyvin nuorissa Vintage Porteissa väkevöintiin käytetyn paloviinan aromi voi olla joskus selkeästi esillä ja se katoaa vasta vuosien, jopa useamman vuosikymmenen kypsytyksen jälkeen, mutta Pineau harvemmin kehittyy merkittävästi pullossa, joten vaikea sanoa mahtaisiko tuo grappaan vivahtava aromi kadota viinistä kellaroinnilla, vai lieneekö se vain osa viinin tyyliä. Todennäköisesti se häiritsisi vähemmän, jos väkevöintiin käytettäisiin pidempään tynnyrikypsytettyä tislettä, mutta se varmasti nostaisi viinin hintaa entisestään.

Viinillä on kuitenkin myös paljon hyviä puolia, ja vaikka se ei sieltä vivahteikkaimmasta päästä olekaan, on se sentään melko edullinen tapaus – harvaa laadukasta makeaa viiniä saa täysikokoisessa pullossa parilla kympillä. François 1er onkin varsin oiva valinta silloin, kun tarvitaan isompi pullo makeaa viiniä jälkiruoille tai sekalaiselle juustolautaselle. Ainakin meidän viime joulun juustojen kyytipoikana tämä Pineau hoiti hommansa oikein passelisti!

Lyhyesti: Runsaan rypäleinen, kevyen hunajainen ja raikkaanpuoleinen makea väkevöity "viini", jota paikoin vaivaa hennon grappaiset kauneusvirheet.

Arvio: Miellyttävä – mukavan simppeli ja maukas tuttavuus. Ei vakuuttanut meikäläistä ihan sataprosenttisesti, mutta kuitenkin sen verran, että sai meikäläisen alustavasti kiinnostumaan talon vanhemmista Pineauista (joilla on ikää 15 ja peräti 40 vuotta).

Hinnan (20,90e) ja laadun suhde: OK – viini on hintansa arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti