Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


4.12.15

Malmgård Tammiportteri

http://www.alko.fi/tuotteet/710746/
Malmgård Tammiportteri
  • Valmistaja: Malmgård
  • Tyyppi: Olut, Porter
  • Maa: Suomi
  • Alue: Uusimaa, Loviisa
  • Maltaat: Karamelli-, paahdettu ohra-, suklaa-, Wien-
  • Humala: Perle, Spalt Select
  • Koko: 0,5
  • Hinta ostohetkellä: 4,58e (Marraskuu 2015, Alko)
  • Hinta nyt: 4,58e (Joulukuu 2015, Alko)

Porvoon seudulla sijaitseva ja omia peltojaan luonnonmukaisesti viljelevä maatalo-panimo Malmgård on varsin luotettavasti maittavia, joskus jopa uskomattoman korkeatasoisia (TJEU: Malmgård Barley Wine) oluita tuottava panimo, joka joskus saattaa tuottaa melko tylsiä ja ennalta-arvattavia oluita, mutta vielä koskaan ei ole vastaan tullut panimolta pettymystä. Tästä syystä Malmgårdin oluen poimiminen talven kausioluiden joukosta on meikäläiselle no-brainer.

Pohjana on siis tumma portteri, jonka sekaan on lisätty 4 viikkoa kestäneessä kypsyttelyvaiheessa tammilastuja tuomaan tammen aromeja (vaniljaa, savua, mausteisuutta, toffeeta). Meikäläisen pullon parasta ennen -päivämäärä on 29.9.2017, eli kestävyyttä riittäisi. Pullo kuitenkin sihautetaan auki ja arvion raapustamiseen!

Väri on lähes läpinäkymättömän tumma mahonginruskea, kun taas vaahtokukka on keskirunsas, kermaisen kuohkea, hiekan värinen ja melko lyhytkestoinen.

Tuoksu on hieman pidätteleväinen: mämmiä, paahtomallasta, kevyttä savua ja ujoa lakritsaisuutta.

Suussa oluella on keskitäyteläinen suutuntuma ja siksi myös piirun verran ohkainen maku. Makumaailmasta löytyy kärtsää, paahteisuutta, kevyttä salmiakkia, hillittsti aromaattista, mutta kuivakkaa puuta ja hentoa savuisuutta. Kielen kärjessä tuntuu kevyesti makeampaa suklaisuutta, mutta muuten oluella on melko kuivakka yleisilme. Hiilihappo on todella pientä mutta melko kestävää ja tasaisesti nipistelevää.

Jälkimaussa tuntuu tuhkaa, hiiltynyttä mallasta, maltillista pölyistä puuta, kevyttä salmiakkijauhoa, hentoa lakritsia ja jonkin verran katkerohumalaa. Paahteinen ja kärtsäinen jälkivaikutelma kestää pitkään.

Pähkinänkuoressa Malmgårdin Tammiportteri on ihan perus-ok, keskikokoinen portteri. Tammea ei siitä meinaa etsimälläkään juuri löytää, mutta se ei loppujen lopuksi haittaa, koska yleensä liiallisilla tammilastuilla muhitetut portterit ovat oman kokemukseni mukaan aika tunkkaista ja epämiellyttävää tavaraa – hyvää jälkeä tuntuu tulevan vain oikeasti tammitynnyrikypsytetyistä oluista.

Tässä taas meikäläisen arvio pitää ottaa pienellä varauksella, sillä näissä tummissa oluissa itse suosin tuhdimpia ja tukevarakenteisempia näkemyksiä; jos haluan kevyempää, ostan mieluummin vaikka brittialea, saisonia, belgeä tai IPA:a. Jos haluan tummempia ja paahteisempia makuja, haluan myös oluen joka jaksaa kantaa ne tyylillä – mielestäni kepeät ja rungoltaan ohkaiset mutta maultaan hyvin kärtsäiset ja voimakkaan paahteiset oluet yksinkertaisesti tuntuvat ontoilta. Tämä on kuitenkin täysin subjektiivinen mielipide ja jos tykkäät kevyemmistä porttereista, on tämä Malmgårdin esitys varmasti oikein kelvollinen tapaus! Itse kyllä olisin odottanut nimen puolesta enemmänkin tammea, sillä en kyllä meinannut löytää kokonaisuudesta juuri ollenkaan tammea – yleisilmettä hallitsee olut, ei puu. Toisaalta, ei tämä kyllä varsinaisesti mikään huono asia ole. Lopuksi nostettakoon vielä esille oluen puolen litran kokoon nähden varsin kohtuullinen hinta, mikä on kiva juttu.

Lyhyesti: Nimestään huolimatta hädin tuskin ollenkaan tamminen, keskitäyteläinen, tasapainoinen ja tasapaksu perusportteri.

Arvio: Miellyttävä – perusmaukas ja melko helpostijuotava portteri, joka tuskin olisi loukkaantunut hieman runsaammasta rungosta.

Hinnan (4,58e) ja laadun suhde: Hyvä – olut on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti