Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


6.12.15

Tbilvino Rkatsiteli 2013

http://www.alko.fi/tuotteet/575677/
Tbilvino Rkatsiteli 2013
  • Valmistaja: Tbilvino
  • Tyyppi: Valkoviini
  • Maa: Georgia
  • Alue: Kakheti
  • Rypäleet: Rkatsiteli (100%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 10,98e (Lokakuu 2015, Alko)
  • Hinta nyt: 10,98e (Joulukuu 2015, Alko)

Lokakuussa pitämäni Georgia-maistelu potkaistiin käyntiin tällä Alkon valikoimasta löytyvällä Rkatsitelilla, jonka aikaisemman vuosikerran arvio löytyikin jo valmiiksi blogistani.

Viinin on tuottanut Tbilvino, Georgian suurin viinintuottaja. Tbilvino on saanut alkunsa vuonna 1962 valtavana, kansallisena viinitehtaana, jonka oli tarkoitus lähinnä tuottaa valtavia määriä paikallista viiniä Neuvostoliiton kulutukseen. Vasta vuonna 1999, muutamia vuosia Georgian itsenäistymisen jälkeen, siirtyi Tbilvino yksityiseen omistukseen ja samalla ryhtyi painottamaan viineissään laatua määrän sijaan. Tämä paljastui kannattavaksi siirroksi, sillä Margvelashvilin veljesten luotsaama Tbilvino koki suuren kolauksen Venäjän aloitettua georgialaisten viinien kauppasaarron vuonna 2006 – talon tuotannosta yli puolet meni Venäjän markkinoille ja loput pääasiassa kotimaan markkinoille. Viinitalolla kesti kuitenkin vain muutama vuosi nykyaikaistaa jo valmiiksi georgialaisittain korkeatasoiset viinintuotanto-olosuhteet Venäjän ulkopuolisille markkinoille riittävälle tasolle ja tätä nykyä Tbilvinon tuotannosta peräti 95% menee kansainvälisille markkinoille. Tbilvino on Georgian merkittävimpiä tuottajia 1,5 miljoonalla vuosittaisella pullollaan.

Rkatsiteli on hyvin hapokas, valkoinen lajike, joka on kotoisin Georgiasta ja geneettisesti hyvin läheistä sukua alkuperäisille villiviineille. Lajike on kuitenkin levinnyt laajalti mm. entisiin itäblokin maihin ja Neuvostoliiton aikoihin sen on uskottu olevan jopa maailman viljellyin rypälelajike. Koska lajike saavuttaa helposti hyvin korkean hapokkuuden, mutta sen hedelmäisyys ei ole mitenkään erityisen korostunutta, pitää Rkatsitelin satomääriä rajoittaa reilulla kädellä ja antaa rypäleiden kypsyä melko myöhään, jotta niistä saadaan valmistettua laadukasta viiniä. Tämä Tbilvinon viini on valmistettu Kakhetin ala-alueiden Gurjaanin, Kardenakhin, Napareulin, Tibaanin ja Tsinandalin rypäleistä ja se on käynyt ja kypsynyt viileässä lämpötilassa (12/14°C) tasaisilla sakansekoittamisilla (bâtonnage) ennen pullotusta.

Väriltään viini on hailakan, jopa neutraalin vaaleanvihreä.

Aromaattisesta ja kypsän hedelmäisestä tuoksusta erottuu kepeää, mehukasta omenaisuutta, olkisuutta, kevyttä valkoherukkaisuutta ja aavistuksen verran hiivasakan tuomaa aromaattisuutta.

Viinin kuivasta, puhdaspiirteisestä ja rapean raikkaasta makumaailmasta löytyy kypsää keltaista hedelmää, omenankuorta, kuivattuja yrttejä, kevyttä karheaa mineraalisuutta ja hentoa persikkaa. Kokonaisuus on ilahduttavan kepeä ja napakan hapokas, minkä lisäksi yleisilmeessä on sellaista pientä grippiä, joka luo hennon tanniinisen aavistuksen suutuntumaan.

Viinistä jää kielelle tuoretta omenaa, yrttisyyttä, olkisuutta ja kevyttä mausteisuutta ilmaiseva kepeähkö, jopa hieman neutraali jälkimaku. Melko pitkä jälkivaikutelma on pirteä, raikkaan hapokas ja kivalla tavalla mitä pienimmän aavistuksen karhea.

Tbilvinon Rkatsiteli ei ole mikään iso ja vaikuttava viini, mutta sellaisia Rkatsitelit harvemmin ovat – sen sijaan tämä on äärimmäisen miellyttävä, maukas ja raikas arkiviini, jota ei olla hinnalla pilattu. Viinin hillitty, freesi hedelmäisyys yhdistettynä kuivakkaan ja mukavan rapsakan hapokkaaseen yleisilmeeseen tekee siitä äärimmäisen mainion ja yleiskäyttöisen arkiviinin.

Kellariin näin simppeliä ja edullista viiniä on turha pistää kypsymään. Sen sijaan tämä Rkatsiteli on oikein passeli viini niin ruokapöytään tai sellaisenaan siemailuun. Näin joulun alla viinin voi turvallisesti ottaa joulupöydän kalojen ja kasvisten seuraksi, kun taas keskikesällä piknikkori retkiherkkuineen on varmin paikka tälle pullolle.

Lyhyesti: Freesi, hillitty, ryhdikkään hapokas ja pirtsakka arkivalkoviini Georgian itälaidalta.

Arvio: Miellyttävä – arkinen ja edullinen Rkatsiteli parhaimmillaan: ryhtiä paljon ja kypsää hedelmää sopivan maltillisesti. Paljon parempi näin kuin toisin päin.

Hinnan (10,98e) ja laadun suhde: Hyvä – viini on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti