Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


8.12.15

Mikkeller Green Gold

http://www.alko.fi/tuotteet/722294/
Mikkeller Green Gold
  • Valmistaja: Mikkeller
  • Tyyppi: Olut, Double India Pale Ale
  • Maa: Tanska (Belgia)
  • Alue: Sjælland, Kööpenhamina (Flanderi, Itä-Flanderi, Lochristi)
  • Maltaat: Cara München, Maris Otter, pilsner-
  • Humala: Cascade, Centennial, Citra, Simcoe
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 4,80e (Marraskuu 2015, Alko)
  • Hinta nyt: 4,80e (Joulukuu 2015, Alko)

Haamupanimo Mikkeller tuskin esittelyjä tarvitsee. Tai jos tarvitsee, suosittelen käyttämään Googlea, koska en jaksa kirjoittaa sitä blogiini miljoonatta kertaa.

Tämä olut on Mikkellerin yksi vanhimmista olutbrändeistä – Green Gold oli nimittäin Mikkellerin 2. julkaistu IPA. Olut on pyörähtänyt kerran aikaisemmin monopolin valikoimassa, nimittäin Arkadian erikoisvalikoimassa vuonna 2011. Nyt olut tuli uudella ulkonäöllään laajempaan jakeluun Alkon kertaostona. Oluen päiväys on merkitty puolentoista vuoden päähän, ja koska meikäläisen pullossa seisoo 26/04/2017, vaikuttaa tämä tavara olevan suorastaan harvinaisen tuoretta tavaraa!

Oluella on hyvin hennosti utuinen, lähes kirkas, vaaleanruskea väri ja erittäin runsas, paksu, kuohkea, kestävä ja kerman värinen vaahto, joka jättää laskeutuessaan runsaasti pitsiä.

Tuoksu on ryöppyävän runsas ja ekspressiivinen, ja siinä tuntuu todella paljon pihkaa ja männynneulasia. Siis aivan helvetisti. Pientä karamellia, mausteisuutta, kevyttä passiota ja hentoa aprikoosia häilyy taustalla. Tuoksu pistää odottamaan rutikuivaa, äärikatkeroista ja supertiukkaa West Coast IPA:a.

Tuoksu kuitenkin onnistuu johtamaan harhaan: vaikka tuoksusta tuttua pihkaisuutta mausta erottuukin pikkasen, on tämän kielen kärjessä jopa makeana tuntuvan IPA:n makumaailma täynnä karamellista ja hennon leipäistä mallasta, maamaista mausteisuutta, jonkin verran puisevuutta, kevyttä persikkavetoista tropiikin hedelmää, maltillista marjaisuutta, hentoa mandariinia ja aavistuksen verran rusinaa. Suutuntumakaan ei ole kepeä, vaan ennemminkin keskitäyteläinen tai jopa melko täyteläinen. Hiilihappoja ei löydy lähes lainkaan. Oluella on kohtalaisen tuntuvat katkerot (56 EBU), mutta ne ovat suorastaan erinomaisesti balanssissa rungon ja karamellisen makeuden kanssa.

Jälkimaussa tuntuu maamaisuutta, tuoksusta tuttua pihkaa, leivontamausteisuutta, greippistä sitrusta, makeaa keksimäistä mallasta, ruohoista katkeroa ja hentoa valkopippuria. Suuhun jää yllättävän pitkä, mukavalla tavalla katkeroinen ja kaikin puolin tasapainoinen jälkivaikutelma, jossa häilyy aavistus alkoholin lämpöä (7%).

No olipas tämä nyt pirun hyvä. Green Gold on kaikin puolin maukas, suorastaan hallitsemattoman nopeasti lasista hupeneva ei-ihan-mutta-melkein-DIPA. Katkeroita on paljon, mutta missään vaiheessa ei vedetä niiden kanssa överiksi, vaan jatkuvasti pysytään mukavasti erottuvan rungon piirtämissä raameissa. Diggin' this, big time.

Tämä runsas, herkullinen ja ennen kaikkea äärimmäisen freesi olut kannattaa napata testiin varsin pian – ei pelkästään siksi, että olut on mahdollisesti ketterästi hupeneva kertaostos, vaan ennen kaikkea siksi, että olut on parhaimmillaan – kuten kaikki modernit IPA:t – mahdollisimman tuoreena!

Lyhyesti: Julmetun vihersävytteisen humalaisen tuoksuinen, mutta maultaan runsas, tasapainoisen maltainen ja moniulotteinen IPA-and-a-half.

Arvio: Erinomainen – Green Gold tarjoaa harvinaisen freesissä paketissa yleensä Double IPA:ista tuttua runsaampaa, mallasvetoisempaa meininkiä menemättä kuitenkaan DIPA-henkeen yli katkeroiden tai alkoholin kanssa. Suuri, mutta ei isokokoinen IPA, joka hoitaa tonttinsa varmasti ja luotettavasti.

Hinnan (4,80e) ja laadun suhde: Erinomainen – olut on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti