Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


9.12.15

Teliani Valley Oak Aged Tsinandali 2012

Teliani Valley Tsinandali Aged in Oak Barrels 2012
  • Valmistaja: Teliani Valley
  • Tyyppi: Valkoviini, Tsinandali
  • Maa: Georgia
  • Alue: Kakheti, Tsinandali
  • Rypäleet: Rkatsiteli (85%), Mtsvane Kakhuri (15%)
  • Koko: 0,75
  • Hinta ostohetkellä: 7,50e (Heinäkuu 2015, Liviko Store Lootsi Keskus, Tallinna)
  • Hinta nyt: – (ei Alkon valikoimissa)

Georgia-maistelussani Tsinandalien kattaus ei onneksi jäänyt yhteen; Kolkhida Tsinandali oli sen verran vaatimaton esitys, että käsitys Tsinandalin alueen viineistä olisi voinut jäädä varsin vaatimattomaksi sen perusteella. Onneksi maistelussa oli toinenkin kyseisen alueen viini: aikaisemminkin blogissa noteerattu Teliani Valleyn tammitynnyrikypsytetty Tsinandali.

Viinin tuottanut Teliani Valley on perustettu vasta vuonna 1997, mutta se on hyvin lyhyessä ajassa laajentunut yhdeksi Georgian merkittävimmistä viinitaloista. Nykyisin tämä peräti 120 hehtaari viinitarhoja ympäri Georgiaa omistava viinitalo tuottaa niin moderneja puna-, valko-, rosée- ja kuohuviinejä kuin perinteisiä kvevri-viinejä ja brandya. Lisäksi viinitalo sekä tuo maahan ranskalaisia tammitynnyreitä että valmistaa itse tammitynnyreitä paikallisista puista. Valo tuottaa vuosittain n. 2,5 miljoonaa pulloa, joista 30% menee paikalliseen kulutukseen ja 70% maan rajojen ulkopuolelle.

Tämä viini on perinteinen Tsinandalin alueen valkoviini, eli lähinnä neutraalista ja melko hapokkaasta Rkatsitelista valmistettu sekoiteviini, jossa on mukana n. 15% pehmeämpää ja runsaamman hedelmäistä Mtsvanea. Viini on kypsynyt 9 kk ranskalaisissa tammitynnyreissä ennen pullotusta.

Väriltään viini on melko neutraalin hailakka, vaalean kellanvihreä.

Tuoksu on melko hillitty ja kepeä, mutta miellyttävän monisyinen ja vakavaa eleganssia huokuva. Rkatsitelin ruohoisen yrttisyyden ja hillityn keltaisen omenan seassa häilyy hyvin maltillisella otteella tammen tuomaa kermaisuutta ja ujoa, kuivan puisevaa mausteisuutta, mikä antaa yleisilmeelle etäisesti hunajamelonisen olemuksen.

Suussa viini on miellyttävän kepeä, raikas ja tuntuvan hapokas. Hedelmältään melko maltillisesta makumaailmasta löytyy vihertävää, ruohoista yrttisyyttä, kypsää keltaista omenaa, hillittyä sitruksisuutta, hentoa keltaista hedelmää ja tammitynnyrikypsytyksen tuomaa kevyttä kermaisuutta ja ujoa pähkinäisyyttä. Viini on varsin eloisa ja jopa rakenteikas, ja erittäin hillityksi jäävät tammen piirteet sointuvat suorastaan yllättävän hyvin viinin kepeään ja freesin hapokkaaseen olemukseen.

Jälkimaussa viini jättää kielelle keltaista omenaa ja hentoa hunajamelonia, tammen tuomaa kermaisuutta ja hennon puisevaa mausteisuutta, hillittyä suolaista mineraalisuutta ja ujoa olkisuutta.

Mikään suuri viini tämä Tsinandali ei ole – mitä voisi ehkä sen nimestä odottaa – mutta se on äärimmäisen hyvin tehty, ilahduttava kepeä ja eloisa ja hyvällä maulla hyvin maltillisesti tammitettu perusvalkoviini, joka on todellinen ylisuoriutuja hintaluokassaan. Viinin eloisa hapokkuus antaa sille hyvän rakenteen, jonka kanssa se pärjää helposti monenlaisien ruokien kanssa, kun taas sen maltillinen, mutta juuri sopivasti erottuva tammisuus antaa sille semmoista pientä runsautta ja aromaattista syvyyttä, joka tuo siihen mainiosti mielenkiintoa viemättä siitä mitään pois.

Viini on ehdottomasti kiitettävätasoinen esitys alle kympin georgialaisvalkoviiniksi ja siten todellinen löytö hintaluokassaan. Viinissä on sen verran rakennetta ja mielenkiintoisuutta, että kiinnostaisi tietää, mahtaisiko se vielä kehittyä parempaan suuntaan kellarissa. Viinien puolesta varsin kattavalla valikoimalla varustetusta Lootsi keskuksen Liviko Storesta on tätä viiniä löytynyt useampanakin vuotena, yleensä vielä tuoreella vuosikerralla, joten sieltä voisi käydä taas poimimassa uuden pullon kun Tallinnaan jälleen eksyn.

Lyhyesti: Maltillisesti ja tyylikkäästi tammitettu raikkaan hapokas, kepeä, eloisa ja rakenteikas georgialaisvalkoviini.

Arvio: Hyvä – oikein kiva, mallikas ja maukas yleisvalkoviini niin sellaisenaan nautittavaksi, ruoan kumppaniksi tai kenties jopa lyhyeksi aikaa kellariin. Vaikea sanoa, kuinka tyypillinen tai perinteinen Tsinandali tämä viini on, mutta hyvä viini se on ainakin.

Hinnan (7,50e) ja laadun suhde: Erinomainen – viini on hintaluokkansa parhaimmistoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti