Tervetuloa Viinihullun päiväkirjaan!

Blogissani pyrin kirjoittamaan mahdollisimman seikkaperäisesti ja monipuolisesti arvioita maistamistani viineistä, joita yritän haeskella niin Alkon vakiovalikoiman edullisemmista klassikoista kuin tosiharrastajien arvostamista kulttiviineistä, sekä kaikkea siltä väliltä. Lisäksi pyrin kirjoittamaan vasta-alkavia viiniharrastelijoita mahdollisesti kiinnostavia tietoiskuja aina aiheesta innostuessani.

Maultani olen melko kaikkiruokainen viinien suhteen, mutta arvosteluistani paistanee läpi kuinka mieltymykseni nojaavat enemmän vanhan maailman hillitympiin, elegantimpiin ja monesti myös hieman hinnakkaampiin punaviineihin kuin uuden maailman massiivisiin ja kosiskeleviin hedelmäpommeihin. Otathan siis tämän huomioon jos itse satut olemaan helppojen ja edullisten chileläispunkkujen ystävä!

Kaikki viinien kuvat ©Alko, ellei toisin mainittu.

29.11.2021 mennessä blogissa on arvosteltu 1454 viiniä, 280 olutta, 13 siideriä, 4 marjaviiniä, 2 meadia, 2 sakea ja 3 kirjaa.


1.12.15

Camba Imperial IPA

http://www.alko.fi/tuotteet/724154/
Camba Imperial IPA
  • Valmistaja: Brauerei Camba Bayern
  • Tyyppi: Olut, Double India Pale Ale
  • Maa: Saksa
  • Alue: Baijeri
  • Maltaat: Pale ale-, pilsner-, vehnä-
  • Humala: Amarillo, Cascade, Chinook, Citra, Columbus
  • Koko: 0,33
  • Hinta ostohetkellä: 4,59e (Marraskuu 2015, Alko)
  • Hinta nyt: 4,59e (Joulukuu 2015, Alko)

Jos olet yhtään oluita harrastanut, olet varmasti oppinut tuntemaan saksalaiset, nuo mekaanisen tehokkaat ja huumorintajuttomat teutonit erinomaisina perinteisten vehnäoluiden ja erimuotoisten lagerien panijoina, mutta pienpanimokuvioit eivät heiltä tunnu taittuvan juuri mitenkään. Melkeinpä kaikki saksalaiset pienpanimokötöstykset, mitä vastaani olen saanut, ovat olleet äärimmäisen turvallisia, mielenkiinnottomia ja tasapaksuja esityksiä tai sitten ne ovat vain maistuneet perinteiseltä saksalaisvehnäoluelta tai lagerilta (tätä sääntöä vahvistavana poikkeuksena mainittakoon kuitenkin Goseator, tämä tequilatynnyreissä kypsytetty gosebock, todellinen friikkisirkus millä tahansa mittarilla mitattuna). Tätä historiaa vasten Alko sitten päätti tuoda valikoimiin saksalaisen pienpanimon DIPA:n. Eikö monopolissa ikinä opita? Vai halutaanko siellä valistaa valveutumatonta kuluttajaa saksalaisen pienpanimoskenen realisoitumattomasta potentiaalista?

Baijerissa sijaitseva Camba ("keittokattila" kelttien kielellä) on omia oluitaan paneva olutravintola, joka myös pullottaa osaa omista oluistaan jälleenmyyntiin. Olutta on pantu panimoravintolassa vasta vuodesta 2008, mutta tällä hetkellä panimon katalogi kattaa jo yli 50 erilaista olutta. Koska Camba pyrkii jatkuvasti kehittämään uusia, kokeellisia oluita, pidetään tätä panimoa yhtenä saksalaisen pienpanimoskenen pioneerejä. Panimon panimomestarit hakevat jatkuvasti oppia työskentelemällä muissa panimoissa ja panimoon hankitaan osaamista kutsumalla muiden panimoiden panimomestareita Cambaan – esimerkiksi nykyisin Munkebon panimoa (Megingjord ja Alstærk) pyörittävä Claus Christiansen on ollut mukana kehittämässä panimon toimintaa sen alkuaikoina.

Camban keisarillinen IPA on väriltään kaunis, kevyesti kuparisen kellanruskea ja sillä on runsas, kuohkea kermanvalkoinen vaahtohattu, joka kuitenkin haihtuu melko nopeasti – todennäköisesti alkoholin (8,4%) vaikutuksesta.

Runsaasta, nuorekkaasta, ilmaisuvoimaisesta ja rehellisen ronskin IPA:isesta tuoksusta erottaa sitruunamarmeladivetoista ja hennosti appelsiiniin taittuvaa sitrushedelmää, pihkaa ja ruohoa. Näiden pääaromien välistä häilyy aika ajoin kevyttä männynhavuisuutta, ujoa mausteisuutta ja aavistuksen verran hiekkamaata. Tuoksu kyllä saa hyväksyvän nyökkäyksen, kelpo DIPA-maista menoa löytyy.

Tuoksu on varannut odottamaan kepeää, kuivaa ja tiukan katkeroista makua, mutta kokonaisuus onkin varsin täyteläinen ja makea – olematta onneksi liian paksu tai raskas. Melko intensiivisestä ja jopa hieman robustista makumaailmasta löytyy erittäin runsasta trooppista hedelmää, persikkaa, karamellista mallasta, pihkaa, hillittyä mangoisuutta ja kevyttä hiivaista mausteisuutta. Katkeroita löytyy kohtalaisen tuntuvasti ja hiilihappo on hyvin pientä ja samettista.

Humalointi ottaa reippaasti kierroksia kohti keskimaun loppua ja lopulta erittäin voimakkaan katkeraksi äityneestä jälkimausta voi erottaa bitterisen humalaisuuden alta persikkaa, karamellista mallasta ja toffeeta, aprikoosia, mausteista hiivaisuutta, havuisuutta, greippiä ja saippuaista humalaa. Oluesta jää suuhun erittäin pitkä, tasapainoisen makea ja vivahteikas loppuliuku.

Saksalaiset onnistuivat yllättämään oikein kunnolla: sen sijaan, että täällä olisi tullut joku haparoivin askelein otettu epämääräinen yritys IPA:jen parissa, on Camba Imperial IPA mainio, runsas ja sopivan iso hedelmäpommi-DIPA. Koska oluessa on karamellista makeutta ja kypsänmakeaa hedelmää runsaasti, jakaa se varmasti mielipiteitä, mutta tällaista muhkeampaa ja makeampaa runkoa tuntuvat oluen reilut katkerot kaipaavan – keskimaku oli suorastaan harvinaisen tasapainoinen, eikä oluen varsin reilua katkeroisuutta (72 EBU) edes huomannut ennen jälkimakua. Tietenkin väkivaltaisen tiukkaa katkeroa kaipaavat West Coast -hopheadit voivat pitää olutta imelänmakeana ja tasapainottomana jälkiruoka-IPA:na, mutta meikäläiseen kyllä tämmöinen tyyli, jossa katkero ja makeus neutraloivat toisensa, uppoaa tuhottoman hyvin. Jos ei makeaa ensimakua kavahda, on tässä oikein näpsäkkä fiilistely-IPA. Suosittelen nappaamaan oluen plakkariin vielä kun tätä kertaostosta saa handelin hyllyiltä!

Lyhyesti: Järeän kaliiperin saksalainen pienpanimo-DIPA, jossa makea, täyteläinen mallasrunko ja hyvin rapsakka, greippinen katkero ottavat toisistaan hienosti mittaa.

Arvio: Erittäin hyvä – tietenkin oma, maltilliseksi jäävä otokseni vaikuttaa asiaan, mutta tämä on helposti paras maistamani saksalainen IPA. Hatunnosto Camballe!

Hinnan (4,59e) ja laadun suhde: Hyvä – olut on hintaisekseen kelpo ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti